Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz

Zakwas na żurek
 
1 szklanka mąki żytniej razowej

pół szklanki otrąb owsianych
1 litr ciepłej przegotowanej wody

2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 - 3 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu 
piętka lub kromka chleba razowego

Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba, czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy.
Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką  pozostawiamy w temperaturze pokojowej 4-5 dni.

Zakwas na biały barszcz
 
2 szklanki mąki pszennej razowej 

1 litr ciepłej przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżka otartego majeranku

Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy przekrojony na pół czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. 
Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką  pozostawiamy w temperaturze pokojowej 3 doby.


Oba zakwasy mozna po trzech dniach zlać do butelek i przechowywać w lodówce 

Barszcz biały - autorka zdjęcia  Magdalena Witek-Jur



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: