TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem



Przepis na specjalne życzenie Futrzaka - naszej zaprzyjaźnionej blogerki z Argentyny. Danie proste, szybkie do zrobienia i .... napewno nie dietetyczne, ale za to jakie smaczne :)

Składniki (proporcje na dwie osoby)
  • 2 steki z polędwicy wołowej ok 1,5cm grubości po 150 - 200 g każdy
  • 200 g sera gorgonzola piccante 
  • 200 ml gęstej śmietany   
  • 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu 
  • grubo milony czarny pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Steki wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem.
Posmarowane olejem i posypane grubo mielonym pieprzem steki smażymy na grillu, mocno rozgrzanej patelni grillowej lub patelni z grubym dnem do osiągnięcia ulubionego poziomu wysmażenia (od 3 do 12 minut z każdej strony w zależności od preferencji).
W tym samym czasie w rondelku podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do zagotowania. Kiedy śmietana będzie ciepła dodajemy pokrojony w kostę ser gorgonzola i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia sera (ser można też rozgnieść widelcem, aby szybciej się rozpuścił). 
Dodajemy ziarna zielonego pieprzu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, dopóki steki nie będą gotowe.
Po zdjęciu z patelni steki powinny "odpocząć” około 2 minut na gorącym talerzu i dopiero po tym czasie polewamy je sosem. 
Podajemy z warzywami lub pieczonymi ziemnakami. 
Źródło


Źródło



Komentarze