TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Piernik z automatu do chleba

Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz, to też nie będę specjalnie zdziwiony :D
Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :)

Piernik z automatu  do chleba - składniki

  • 250 ml mleka
  • 3 jaja
  • 30 g drobno posiekanego masła
  • 5 łyżek miodu 
  • 3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe lub tak jak u nas jeżynowe, bo w całym Al-Khobar innych nie było)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka carob molasses (melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale my lubimy)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka stołowa przyprawy do pierników  (można wsypać trochę więcej, jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty smak lub w wersji uproszczonej dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych lub mielonych goździków, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego jałowca, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie polewa czekoladowa

Piernik z automatu do chleba - przygotowanie

Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy w automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym.
Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut
Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladowąi ewentualnie obsypać wiórkami kokosowymi





Komentarze

  1. Robilam,dzieki za przepis ,nie dodalam powidel tylko skorke pomaranczowa ale i tak wyszedl boski

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dopiekł się w środku niestety. Warto dodać info o czasie pieczenia bo każda maszyna jest inna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych