Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

Prosty przepis na suszone pomidory


Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem to kolejna przepis na przetwory z pomidorów na naszym blogu. Początkowo podchodziłam do tego połączenia z dużą rezerwą, jednak  tak przygotowane pomidory smakują wyśmienicie i doskonale komponują się z wszelakimi sałatkami

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem - składniki

  • 3-4 kg pomidorów – z gatunków mięsistych o małej zawartości wilgoci np. lima lub bawole serca
  • oliwa lub olej roślinny (np. słonecznikowy) około 2 -3 szklanek na 3-4 kg pomidorów.
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego na 3-4 kg pomidorów
  • 1 niepełna łyżeczka olejku pomarańczowego lub 2-3 łyżki zmielonej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu lub Waszych ulubionych ziół
  • sól
  • opcjonalnie po kilka ziarenek kolorowego pieprzu do każdego słoiczka.
  • opcjonalnie papryczka chili

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem - przepis

Pomidory umyć, każdy przekroić na pół (w przypadku bardzo dużych pomidorów pokroić je na ćwiartki) i usunąć gniazda nasienne. Wydrążone łódeczki osuszyć w środku papierowym ręcznikiem i lekko posolić.
Połówki pomidorów ułożyć dość ciasno na sitach.
Czas suszenia w przypadku naszego modelu MSG-02 firmy MPM wynosi około 12-14 godzin. Po tym czasie pomidory powinny być suche w środku, ale nadal miękkie i elastyczne.
Ocet jabłkowy wymieszać z olejkiem pomarańczowym (jeśli używamy suszonej skórki pomarańczowej to wymieszać ją z rozmarynem).
Ususzone pomidory przełożyć do miski, skropić octem i posypać rozmarynem. Całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Pomidory przełożyć do czystych, wyparzonych słoików pozostawiając u góry około 2 - 3 cm wolnego miejsca  ponieważ w kontakcie z oliwą zwiększą swoją objętość. Opcjonalnie do każdego słoika można dodać papryczkę chili i kilka ziaren kolorowego pieprzu. Oliwę lub olej mocno podgrzać, ale nie gotować i zalać pomidory.Słoiki szybko zamknąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga - do skropienia pomidorów octem doskonale sprawdza się atomizer do przypraw.

Suszone-pomidory-z-nuta-pomaranczy-i-rozmarynem

Suszone pomidory z nutą pomarańczy i rozmarynem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: