Wigilijne śledzie w śmietanie

Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić.
W większości sklepów spotykamy zazwyczaj "filety a'la matias" albo "śledzie a'la matias", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany w maju i czerwcu.
Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza.

Składniki
  • 0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias
  • 2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku)
  • 1 duże, twarde, kwaskowe jabłko 
  • 250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
  • opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku***
  • szczypiorek lub koperek do dekoracji
Przygotowanie
Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem**** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal są zbyt słone,  moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak.
Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny
Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku.
Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem

*** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć je do śmietany w całości (po 2-3 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany.
****  Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak.
***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą





Komentarze

  1. najbardziej lubię śledzie w śmietanie ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: