Makowczyki - mini strucle z makiem

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem.

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 180 ml letniego mleka
  • 90 g roztopionego przestudzonego masła
  • 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego
  • szczypta soli
Masy makowa
  • 600 g masy makowej z tego przepisu 
  • lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana z 3 białek
Do posmarowania i ozdobienia
  • 1 żółtko rozmącone z 1 łyżką mleka
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki grubego cukru do wypieków

Przygotowanie ciasta
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.
Jeżeli używamy suchych drożdży, a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z mąką., Ja wyrabiałam mikserem i wyszło idealne.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi drożdżami lub rozczynem drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone masło.  Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę mąki lub mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki prostokąt o długości około 30 x 15 cm i posmarować rozmąconym białkiem. 
Wzdłuż dłuższego brzegu nałożyć masę makową pozostawiając na przeciwległym brzegu około 1,5cm wolnej przestrzeni. i zwinąć ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć z każdą porcją ciasta. W ten sposób powstaną nam 3 dość długie i cienkie ruloniki.
Ruloniki ułożyć łączeniem do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze pozostawiając między nimi 3-4 cm wolnego miejsca. Każdy rulonik pokroić na mniejsze 2-3 cm kawałki, posmarować wierzch żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem do wypieków i odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut

makowczyki na pożegnanie zimy :)

Komentarze

  1. u nas za oknem wiosna więc takie makowczyki były by dzisiaj idealne, fajny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: