TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Kokosowa kruszonka i domowe wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe są składnikiem wielu przepisów i choć bez problemu można je kupić w niemal każdym sklepie, to warto przygotować je w domu, zwłaszcza, że nie jest to zbyt pracochłonne. Przy okazji można zrobić wiórki w różnych rozmiarach i o różnym stopniu zrumienienia, które idealnie będą pasowały do dekoracji deserów :)

Składniki
  • orzechy kokosowe  - z jednego orzecha otrzymamy około 80- 100 g wiórków
Sprzęt
  • rozdrabniacz
  • tarka o oczkach różnej wielkości
Przygotowanie
Po odlaniu płynu i rozłupaniu orzecha kokosowego*** wyjąć biały miąższ i skroić brązową skórkę.
I teraz wszystko zależy od Was - możecie zetrzeć miąższ na tarce o drobnych lub grubych oczkach, albo podzielić na mniejsze kawałki i posiekać w rozdrabniaczu.
Na papierze rozsypać cienką warstwą starte wiórki i suszyć w nagrzanym do 70-80 stopni piekarniku przez około 20-40 minut w zależności od wielkości wiórków i pożądanego koloru.

Składnikikokosowa kruszonka
  • 100 gramów wiórków kokosowych dowolnej grubości
  • 1-2 łyżki cukru białego lub brązowego
  • 1,5 łyżki masła
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki, smażyć do uzyskania pożądanego koloru.

***
Każdy kokos ma na jednym z węższych końców trzy niewielkie wgłębienia o ciemniejszym kolorze - takie ciemnobrązowe kropki. Aby odlać płyn trzeba w tym miejscu zrobić dziurki.

najdrobniejsze wiórki
od lewej - kruszonka kokosowa, wiórki zmiksowane w blenderze, wiórki starte na tarce o grubych oczkach





Komentarze