Tradycyjne chińskie pierożki jiaozi gotowane na parze

Pierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne jiaozi. Lepi się z bardzo cienkiego ciasta (im cieńsze tym lepiej), formując na jednym z boków po 3 zakładki.
Wg legend przepis na te pierożki te wymyślił Zhang Zhongjing, jeden z najlepszych specjalistów tradycyjnej medycyny chińskiej.
Składniki ciasta na pierożki jiaozi
  • 3 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wrzącej wody  
  • pół łyżeczki soli
Składniki farszu
  • około 350-400 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • 1/2 małej główki białej kapusty lub kapusty Napa lub pekińskiej
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub sojowego do kupienia m.in. tutaj)
  • 3 - 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku z cebuli dymki lub zwykłego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno posiekanych pędów bambusa
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru 
  • 1-2 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę   
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego (można zastąpić wytrawnym sherry)  
  • 1 łyżeczka soli 
  • biały pieprz do smaku
Przygotowanie
Ciasto

Mąkę zalać wrzącą, osoloną wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.  Kiedy mąka przestygnie wyrobić ręcznie elastyczne ciasto lub  przełożyć do automatu. Ustawić program wyrabianie ciasta (trwa u mnie około 20 minut). Po wyrobieniu ciasto zawinąć w folię pozwolić mu odpocząć około 30 minut.
Ciasto podzielić na  5 - 6 części i rozwałkować na grubość około 2 milimetrów podsypując mąką, aby nie kleiło się do blatu. Wycinać kółka o średnicy około 5-7 cm w zależności od tego jak duże pierożki lubicie.
  

Farsz
Kapustę, pędy bambusa, imbir i szczypiorek bardzo drobno posiekać. Dodajemy pozostałe skłądniki i wyrabiamy farsz.

Pierożki
Na wycięte z ciasta kółka nakładamy po łyżeczce farszu mięsnego. Krawędzie ciasta zwilżamy wodą, po jednej stronie formujemy 3-4 zakładki, koło z ciasta składamy na pół i sklejamy pierożki.
Z papieru do pieczenia wycinamy koło o średnicy parownika, a następnie robimy w papierze niewielkie dziurki, aby para mogła swobodnie przepływać
Gotowe pierożki umieszczamy w bambusowym parowniku i gotujemy około 8-12 minut w zależności od wielkości pierożków
Podajemy gorące.




Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: