Kurczak tandoori w aromatycznym sosie

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. 

Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach czy na Bliskim Wschodzie można kupić w każdym sklepie spożywczym (w Polsce jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata).
W Arabii Saudyjskiej dostępne są  też gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię.
Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori, dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu.

PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny.

Kurczak tandoori - składniki

proporcje dla 3-4 osób

  • około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka  lub  cały kurczak pokrojony na kilka części.
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy lub ryżowy)
  • ok. 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  •  sól i pieprz do smaku
  • pęczek natki kolendry lub pietruszki

Składniki sosu do kurczaka tandoori

  • 5-6 łyżek jogurtu
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka drobno startego imbiru
  • 1 łyżeczka tandoori masala
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny) 
  • 1 lub 2 mięsiste pomidory pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w drobną kostkę lub zmiksowane albo puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili

Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori 

Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając.  Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około 10-15 minut nie doprowadzając do wrzenia. Mięso polać gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem.

Kurczak tandoori - przygotowanie

Mięso obieram ze skóry, myję i osuszam papierowym ręcznikiem Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, nacieram 1 łyżką oleju i mieszanką garam masala, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem.
Mieszankę tandoori masala mieszam z 250 ml jogurtu, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem.. Tak przygotowaną marynatą zalewam mięso, mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.
Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut.
Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką.
Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego ;)

ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów.

Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie

Komentarze

  1. Mmmmmm....zaśliniłam się! To musi nieziemsko pachnieć i smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem podam jeszcze przepis na trzecią wersję kurczaka tandoori :)

      Usuń
  2. Wyglada fantastycznie! Przepis laduje w ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesę :) Niebawem będzie jeszcze jeden przepis na kurczaka tandoori :)

      Usuń
  3. wygląda niesamowicie i bardzo apetycznie! Skubnę przepis! Klaudia J

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepysznie! Koniecznie muszę wypróbować! Świetny przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos jak najbardziej, kurczak jednka odpada, gdyz nie jem miesa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tandoori masala możesz też marynować warzywa - są pyszne

      Usuń
  6. Wygląda genialnie, na pewno wypróbuję, szczególnie, że takie smaki są mi wyjątkowo bliskie. :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia indyjska to obok węgierskiej i pakistańskiej jedna z naszych ulubionych

      Usuń
  7. Bardzo interesujące danie, a do tego pięknie podane. Ja co prawda mięsa nie jem, ale myślę, że mój małżonek chętnie by takie danie zjadł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam wyżej - w tandoori możesz też marynować warzywa

      Usuń
  8. ależ apetyczne zdjęcie...a do tego właśnie takie smaki ostatnio za mną chodzą. Zapisuję sobie wasz przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis Ci się spodobał


















      Usuń
    2. Wlasnie w nocy wrocilam z Dubaju i przywiozlam sobie sporo tej przyprawy.Oj będę gotować i kombinować.Nie moge die doczekac

      Usuń
    3. Serdecznie polecam także inne indyjskie i arabskie przepisy. JEst ich dużo na moim blogu

      Usuń
  9. Mięsa nie jadam, ale chętnie zrobię jakąś wersję wegetariańską tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejc! Ale narobiłem sobie smaka! Przepysznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  11. To prawda, nawet posiadając w miarę wierne składniki, przyprawy, to nie odtworzy się tamtych smaków w 100%. Ze względu na brak "sprzętu" ale chyba też i... powietrza. Też tak macie? Że niby wszystko się zgadza, ale jednak "tam" smakowało jakoś inaczej? ;) Tak czy siak- świetny przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie odczuwam różnicy, ale może dlatego, że używam tej samej mieszanki przypraw

      Usuń
  12. Kurczaczek w całkiem innej odsłonie :) wygląda przepięknie, aż chciałoby się zjeść :)

    zapraszam również do mnie http://pelen-brzuszek.blogspot.com/

    pozdrawiam serdecznie
    Iza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, po takim obiedzie Twój brzuszek będzie i pełny i zadowolony :)

      Usuń
  13. Gdzie szukać tych przypraw i dodatków? Jakiś konkretny sklep/producent polecany jest najbardziej? Ja dopiero zaczynam przygodę z indyjską kuchnią. Posmakowała mi niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. niemal identycznie tak robię mojego Kurczaka Tandoori, z wyjątkiem sosu - sos robię na maśle i dodaję trochę śmietanki 30% + (tłusta ma być)
    nigdy mi jednak nie wyszedł taki czerwony kolor kurczaka, moim zdaniem hindusi dodaja barwników
    ile bym nie dała przyprawy, ile nie marynowała... bladoróżowe
    Pyszne, ale jednak jasne

    proszę o pomoc w zgłebiueniu tej tajemnicy :)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, Hindusi uwielbiają barwinki vide święto kolorów :)
      Zresztą równie kolorowo wyglądają ich CV, kiedy aplikują o pracę
      Ja korzystam z oryginalnych mieszanek kupowanych albo w Arabii Saudyjskiej albo w sklepie Kucnie Świata
      https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-252-Tandoori-Masala-100g-TRS.html

      Usuń
    2. czyli potwierdzacie moje przypuszczenia :)

      ja kupuję właśnie tę mieszankę, mieszkam w Szwecji i mamy tu sporo sklepów "arabskich", gdzie wszystkie takie przyprawy można łatwo znaleźć
      dodam jeszcze, że kurczak zamarynowany w jogurcie a niezamarynowany to niebo a ziemia

      to jest ulubione danie mojej rodziny, do tego stopnia, ze czasem oszukuję i daję inne przyprawy, na przykład zwykłą polska do grilla, a zamiast kolendry daje pietruszkę i/lub czosnek niedźwiedzi
      syn może zjeść wtedy cały garnek (ostrego nie lubi)

      mój przepis jest ze świetnej książki o Curry, z rozdziału "dania brytyjskie" :)
      kiedyś opoisałam go na moim blogu: http://ksiegaziol.blogspot.se/2013/09/cziken-tikka-masala.html (wybacz reklame, zrozumiem jeśli skasujesz)

      Usuń
  15. Czy nalezy przykryc folia aluminiowa blaszke w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy nalezy przykryc blaszke folia alumioniowa w piekarniku podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przykrywam mięsa folią aluminiową, czasem jedynie skracam czas grillowania

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: