Sernik tradycyjny z rodzynkami

Sernik tradycyjny z rodzynkami zazwyczaj przygotowuję kiedy mamy gości. Jeśli mam nieco więcej czasu ser mielę sama, ale zdarza mi się także kupować już gotowy ser sernikowy. Problem w tym, że najczęściej jest on dostępny w kilogramowych wiaderkach, a taka porcja sernika to dla nas zbyt duże wyzwanie.
Dotychczas byłam wierna serom w "wiaderkach" z Piątnicy lub Zott. Ale kobieta zmienną jest i pokochałam twarożek kanapkowo-sernikowy Mój Ulubiony produkowany przez SDM Wieluń. Powodów tej nagłej, niespodziewanej miłości było kilka. Po pierwsze jest dostępny w idealnych dla nas opakowaniach po 450 gramów (ale są tez opakowania 200 g i wiaderka 1 kg). Po drugie nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i konserwantów, a skład wygląda następująco:
- śmietanka,
- kultury bakterii fermentacji mlekowej
A po trzecie jest wyjątkowo smaczny.
Sernik tradycyjny z rodzynkami przygotowany z 450 gramów tego sera to dla nas idealna porcja - znika z lodówki, zanim zdąży nam się znudzić.
Proporcje na sernik tradycyjny z rodzynkami z poniższego przepisu są dostosowane do podłużnej formy o wymiarach 31 na 11,5 cm, ale możecie z powodzeniem użyć kilka centymetrów krótszej.

PS. Opinia na temat wspomnianego sera sernikowego jest jak najbardziej subiektywna.


Sernik tradycyjny z rodzynkami - składniki

- proporcje na formę podłużną o wymiarach 31 x 11,5 cm
- wszystkie składniki powinny być wyjęte z lodówki co najmniej godzinę przed pieczeniem
  • 450 g sera sernikowego tzw z wiaderka lub tłustego sera twarogowego zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 90 g masła
  • 100 -110 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli do ubijania piany z białek
  • około 3/4 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie lub rumie
*** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy lub aromat waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go ekstraktem.waniliowym. Moim zdaniem najbardziej wydajne z aktualnie dostępnych na rynku są produkty firmy Eurovanille. Można je kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.

Jak upiec idealny sernik tradycyjny z rodzynkami

Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać ekstrakt waniliowy i nadal miksując stopniowo po jednej łyżce dodawać ser. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksować. Do powstałej masy dodać odsączone rodzynki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni (bez termoobiegu). Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do wystygnięcia (sernik lekko opadnie i jest to naturalne zjawisko).
Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.

Składniki i przygotowanie polewy czekoladowej

  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 2 łyżki dobrej jakości kakao
  • opcjonalnie kilka kropli ulubionego aromatu 
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku z grubym dnem i podgrzewać do zagotowania cały czas mieszając.

Komentarze

  1. Mniam! Pysznie wygląda ten sernik, ale wolę wersję bez rodzynek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz ich nie dodawać, albo zastąpić np. skórką pomarańczową

      Usuń
  2. Nowa nazwa świetna ale skąd pomysł na zmianę Olu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelina - przeszliśmy wreszcie na własną domenę, po pięciu latach prowadzenia bloga. Nazwę wymyśliła nasza koleżanka

      Usuń
  3. O kurczę, jadłabym - mimo że nie lubię rodzynek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Ten na zdjęciu wygląda fantastycznie. Może następnym razem, oprócz rodzynek, dodasz jeszcze orzechy i skórkę pomarańczową? Jeśli tak samo smakuje jak wygląda to gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik jest wynikiem kompromisu - ja nie lubię orzechów, a Paweł skórki pomarańczowej, natomiast rodzynki oboje uwielbiamy :)

      Usuń
  5. fajny blog, będę wchodził i będę gotował

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Chętnie bym zjadła kawałeczek Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O pyszności... uwielbiam serniki, a wersja z rodzynkami i polewą czekoladową idealnie trafia w gusta moich domowników:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczny serniczek :) Uwielbiam serniki i wiem, że dobry sernik powstanie tylko z prawdziwego sera twarogowego bez dziwnych dodatków. Mam swój ulubiony, ale reklamy nie będę robić :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: