Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Ciasto do przygotowania z dziećmi


Kubeczkowe ciasto jogurtowe jest chyba jednym z najłatwiejszych i najbardziej uniwersalnych. Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe, tak samo dobrze smakuje z dodatkiem bakalii, kandyzowanej skórki pomarańczowej czy płatków czekolady, jak i ze świeżymi owocami. Można je oprószyć cukrem pudrem albo udekorować lukrem. Zawsze będzie idealne, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych do popołudniowej kawy.
Szybkie kubeczkowe ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, wprost przeciwnie - korzystając z miksera możemy zepsuć cały efekt. Ciasto z jogurtu z kubeczka wystarczy wymieszać łyżką lub rózgą, a jego przygotowanie łącznie z upieczeniem nie zajmie Wam więcej niż godzinę czasu.

Przepis na kubeczkowe ciasto jogurtowe, nazywane w oryginale le gâteau au yaourt, pochodzi z kuchni francuskiej, pierwsze receptury na to ciasto pojawiły się około 1950 roku. Jego wyróżnikiem jest wykorzystywanie kubka po użytym do ciasta jogurcie, jako miarki do pozostałych składników - stąd właśnie tak popularna także w Polsce nazwa kubeczkowe ciasto jogurtowe.

Szybkie ciasto jogurtowe z kubeczka to idealny przepis rodzinny do przygotowania wspólnie z dziećmi. Można je upiec w tradycyjnej formie do ciasta albo nadać mu piękne kształty. Dzisiejsze ciasto upiekłam w formie Heritage Nordic Ware, którą znalazłam na wyszukiwarce artykułów do domu i ogrodu  Favi.pl - piękne mieszkanie
To jedyna z moich form, która ma.... 25 lat gwarancji.

Kubeczkowe-ciasto-jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

- składniki na dwie formy z kominem o średnicy 22 cm i wysokości 8 cm
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 1 kubek jogurtu naturalnego 180g
  • 1 kubek oleju słonecznikowego
  • 2 kubki cukru
  • 3 kubki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 
  • opcjonalnie ulubione dodatki: bakalie, kandyzowana skórka pomarańczowa, płatki czekolady 
  • opcjonalnie cukier puder do posypania lub lukier
Uwaga: Ciasto jest dość słodkie ilość cukru możecie więc nieco zmniejszyć.

Poniżej ikonografika dla dzieci (do pobrania)
Kubeczkowe-ciasto-jogurtowe

Przepis na ciasto jogurtowe z kubeczka

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałki góra - dół, bez termoobiegu)
Jajka rozmącić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do miski wlać jogurt. Kubeczek po jogurcie umyć, osuszyć i stosować jako miarkę do pozostałych produktów.
Do miski z jogurtem dodać rozmącone jajka, olej, cukier, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników.Szybkie ciasto jogurtowe powinno przypominać wyglądem gęsty, w miarę gładki budyń.
Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu można ozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Kubeczkowe-ciasto-jogurtowe

Kubeczkowe ciasto jogurtowe

Komentarze

  1. Przepiękna babka! Zrobie na swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz w życiu piekłam babkę i wyszła pyszna.😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam po kolejne przepisy :)

      Usuń
    2. Witam gdzie można kupić taką formę do babki

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: