Ciasteczka maślane z konfiturą

Ciasteczka maślane z konfiturą

 - do przygotowania z dziećmi


Ciasteczka maślane z konfiturą - proste i pyszne, sprawdzą się na każdą okazję. I bez okazji też. To mój najlepszy przepis na kruche ciastka maślane. Piekę je zawsze, kiedy mamy mieć gości i na każde święta. Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a dzieci je wprost uwielbiają.

Wczoraj upiekłam ciasteczka maślane z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Morwa czarna nadal jest popularna w Pakistanie, Iranie, Turcji, Syrii i Armenii.  Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż owoce morwy białej. Konfitura i dżem z czarnej morwy doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i deserów, natomiast melasa z białej morwy jest idealna do pierników.

Ciasteczka-maslane-z-konfitura
Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis Cztery Fajery

Ciasteczka maślane z konfiturą - składniki

  • 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450)
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru białego lub brązowego,
  • 2 duże żółtka.
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
  • 2 duże białka
  • 110-120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Do ozdobienia
  • konfitura z czarnej morwy

Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Przygotowanie ciastek
Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w środek konfiturę z czarnej morwy (można ją kupić m.in. w TureckiSklep.pl )
Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Smacznego

Ciasteczka-maslane-z-konfitura
Ciasteczka maślane z konfiturą

Komentarze

  1. Bardzo smaczne! Faktycznie, morwa bardzo rzadko używana jest we wszelakich przepisach. A szkoda, bo dobra i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfiturę z czarnej morwy trudno tez znaleźć w sklepach, ja kupuję w tureckisklep.pl

      Usuń
  2. Bardzo pysznie wyglądają te Twoje ciasteczka. Zainteresowałaś mnie tymi konfiturami. Lecę do poleconego przez Ciebie sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  3. I to są ciasteczka! Zapisuje! Już nie mogę się doczekać świat i pichcenia w kuchni z dziećmi ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest też całkiem pokaźna ilość przepisów, które mozesz przygotować z dziećmi

      Usuń
  4. Piękne ciasteczka, uwielbiam takie domowe maślane a do tego jeszcze ta konfitura, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze!
    I do tego z konfiturą z morwy. Bardzo ja lubię i nawet ostatnio zamówiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego typu ciasteczka. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można tego ciasta użyć jako ciastka maślane z maszynki bez konfitury i bezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić ciastek z maszynki z tego ciasta.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: