11/21/2019

Ciasteczka maślane z konfiturą

Ciasteczka maślane z konfiturą

 - do przygotowania z dziećmi


Ciasteczka maślane z konfiturą - proste i pyszne, sprawdzą się na każdą okazję. I bez okazji też. To mój najlepszy przepis na kruche ciastka maślane. Piekę je zawsze, kiedy mamy mieć gości i na każde święta. Są naprawdę rewelacyjne i świetnie pasują do popołudniowej kawy lub herbaty, a dzieci je wprost uwielbiają.

Wczoraj upiekłam ciasteczka maślane z konfiturą z czarnej morwy, rośliny w Polsce prawie zapomnianej i niedocenianej, choć bardzo smacznej i bogatej w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C). Morwa czarna nadal jest popularna w Pakistanie, Iranie, Turcji, Syrii i Armenii.  Jej owoce - bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo - kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż owoce morwy białej. Konfitura i dżem z czarnej morwy doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów i deserów, natomiast melasa z białej morwy jest idealna do pierników.

Ciasteczka-maslane-z-konfitura
Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis Cztery Fajery

Ciasteczka maślane z konfiturą - składniki

  • 350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450)
  • 250 g masła
  • 100 g drobnego cukru białego lub brązowego,
  • 2 duże żółtka.
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego
Składniki na bezę:
  • 2 duże białka
  • 110-120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Do ozdobienia
  • konfitura z czarnej morwy

Ciasteczka maślane z konfiturą - przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Przygotowanie ciastek
Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w środek konfiturę z czarnej morwy (można ją kupić m.in. w TureckiSklep.pl )
Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Smacznego

Ciasteczka-maslane-z-konfitura
Ciasteczka maślane z konfiturą

16 komentarzy:

  1. Bardzo smaczne! Faktycznie, morwa bardzo rzadko używana jest we wszelakich przepisach. A szkoda, bo dobra i zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfiturę z czarnej morwy trudno tez znaleźć w sklepach, ja kupuję w tureckisklep.pl

      Usuń
  2. Bardzo pysznie wyglądają te Twoje ciasteczka. Zainteresowałaś mnie tymi konfiturami. Lecę do poleconego przez Ciebie sklepu!

    OdpowiedzUsuń
  3. I to są ciasteczka! Zapisuje! Już nie mogę się doczekać świat i pichcenia w kuchni z dziećmi ❤️❤️❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blogu jest też całkiem pokaźna ilość przepisów, które mozesz przygotować z dziećmi

      Usuń
  4. Piękne ciasteczka, uwielbiam takie domowe maślane a do tego jeszcze ta konfitura, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze!
    I do tego z konfiturą z morwy. Bardzo ja lubię i nawet ostatnio zamówiłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego typu ciasteczka. Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można tego ciasta użyć jako ciastka maślane z maszynki bez konfitury i bezy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić ciastek z maszynki z tego ciasta.

      Usuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis