11/26/2019

Prosty przepis na paszteciki

Prosty przepis na paszteciki

 - paszteciki drożdżowe z mięsem


Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu,  najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło.
Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Są przy tym wyjątkowo łatwe do zrobienia i bardzo smaczne, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne

Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga przygotowania rozczynu ze świeżych drożdży, ale to bardzo proste. Przeczytajcie jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży 
Poniżej podaję dwa przepisy - jeden oryginalny zawarty w książce i drugi, w którym zmodyfikowałam nieco nadzienie do pasztecików.

Prosty-przepis-na-paszteciki
Prosty przepis na paszteciki - Cztery Fajery

Prosty przepis na paszteciki - składniki 

Ciasto drożdżowe na paszteciki
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
Nadzienie do pasztecików
  • 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu
  • 1-2 łyżki bulionu mięsnego
  • pół szklanki wody
  • czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • pieprz, papryka, curry i sól do smaku
Dodatkowo
  • 1/2 jajka
  • tłuszcz do formy
  • mąka do podsypania

Prosty przepis na paszteciki

Przygotuj ciasto:
Z mleka, drożdży i cukru zrób rozczyn.. Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.

Przygotuj nadzienie:
Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku.Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 1 cm. Pokrój na kwadraty o boku 10 cm lub prostokąty o wymiarach 8x10 cm. Pośrodku każdego kawałka ułóż trochę nadzienia. Kwadratowe kawałki złóż na pół zlepiając brzegi, a prostokątne zwijaj w rulony. Pokrój je poprzecznie na kawałki długo sci 4 cm Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.

Paszteciki z pikantnym nadzieniem - składniki

wg mojej modyfikacji

Ciasto - przygotowałam wg przepisu powyżej
    Nadzienie do pasztecików drożdżowych
    • 450 g mięsa z rosołu (wołowina, drób)
    • 2-3 łyżki rosołu
    • 1 duża cebula
    • 2 łyżki oleju
    • pieprz, chili  i sól do smaku
    Dodatkowo
    • 1/2 jajka
    • tłuszcz do formy
    • mąka do podsypania

    Przygotuj ciasto tak, jak podałam powyżej.

    Przygotuj nadzienie:
    Zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 2-3 łyżki bulionu rosołu. Dodaj przyprawy do smaku.
    Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3 mm. Pokrój na niewielkie trójkąty. Bliżej podstawy trójkąta ułóż trochę nadzienia, uważając aby nie zabrudzić farszem brzegów i zroluj. Ułóż na natłuszczonej blasze, a po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20- 25 minut lub do zrumienienia.

    Prosty-przepis-na-paszteciki
    Prosty przepis na paszteciki

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

    Drukuj lub zapisz przepis