Grzane wino

Grzane wino

sprawdzony przepis na grzańca


Grzane wino przepis na grzańca kojarzy się nam zazwyczaj z późną jesienią i zimą, ale to doskonały, aromatyczny napój na każdą okazję. Jego synonimem stał się w Polsce przepis na Grzaniec Galicyjski.
Podgrzane wino z przyprawami nie tylko poprawia nastrój, ale też świetnie rozgrzewa, dlatego warto po nie sięgnąć, kiedy jesteśmy przemarznięci.

Przepis na grzańca jest bardzo prosty, wystarczy podgrzać ulubione czerwone wino (słodkie, półsłodkie, wytrawne lub półwytrawne) z owocami i przyprawami takimi jak goździki, cynamon, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa, imbir i wanilia. My wybieramy zazwyczaj wina półsłodkie lub półwytrawne, ale wybór wina na najlepszy grzaniec to kwestia smaku. Korzystając z poniższego przepisu przygotujecie aromatyczne grzane wino, znacznie lepsze, niż dostępne w sklepach "gotowce".

Grzane-wino
Grzane wino przepis Cztery Fajery

Grzane wino

składniki
  • 750 ml czerwonego wina półsłodkiego, półwytrawnego,  słodkiego lub wytrawnego
  • 1 soczysta pomarańcza lub 2 mandarynki
  • 1 jabłko

Przyprawa do grzanego wina przepis

proporcje na 0,75 litra
  • 8-9 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • opcjonalnie 2 strąki zielonego kardamonu (jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu
  • około 1 cm kawałek świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżki miodu albo cukru trzcinowego lub do smaku
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż 

Grzane wino przepis


1. Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki.

2. Do garnka wlewamy wino, dodajemy pokrojone owoce i przyprawy. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, kiedy wino będzie ciepłe dodajemy cukier lub miód i podgrzewamy pod przykryciem jeszcze przez około 10-15 minut, nie dopuszczając do zagotowania.

3. Gdy grzaniec będzie bardzo ciepły rozlewamy go do kubków lub niewielkich szklaneczek. Wino grzane podajemy z dodatkiem plasterka pomarańczy lub cytryny.

Grzane-wino

Grzane wino z wolnowaru

Wolnowar to najlepsze ze znanych mi naczyń, w których można zrobić grzańca. Wino możemy pozostawić na opcji warm, aby cały czas było ciepłe. Do Crock-Pota o pojemności 3,5 litra ilość składników podanych w przepisie zwiększamy minimum dwukrotnie, a do Crock-Pota o pojemności 4,7 litra trzykrotnie.
Jabłka i imbir dokładnie myjemy, pomarańcze lub mandarynki sparzamy wrzątkiem. Kroimy w średniej grubości plastry (około 3-5 mm) lub na kawałki.
Do misy wolnowaru wkładamy wszystkie składniki i wlewamy wino.
Opcja: Low
Czas 2 do 4 godzin.
Po zakończeniu utrzymujemy temperaturę na opcji Warm

Grzane-wino
 Grzane wino

Komentarze

  1. Dziękuję za przepis. Chętnie z mężem wypróbujemy. Zdjęcia są super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: