Przepis na domowe drożdże

Przepis na domowe drożdże

Nie sprawdzałam jeszcze tego przepisu. Cytuję za Gazetą Krakowską.


Przepis na domowe drożdże czyli jak zrobić drożdże w domu opublikowała jakiś czas temu Gazeta Krakowska. Ten prosty sposób może okazać się rozwiązaniem problemów z brakiem drożdży w sklepach. Dzisiaj je przygotuję, więc zapewne w ciągu kilku dni napiszę aktualizację, jak udał się chleb upieczony na domowych drożdżach.

Do zrobienia domowych drożdży potrzebne są tylko trzy ogólnodostępne składniki, z którymi aktualnie problemu nie ma. Drożdże domowe będą miały lekki piwny zapach, ale w przypadku pieczywa nie powinno to przeszkadzać. Taka ilość powinna wystarczyć na przygotowanie ciasta chlebowego z 1 kilograma mąki. Moim zdaniem zamiast piwa można dodać łyżeczkę pasty Vegamite lub Marmite jeśli macie ją w domu. Opisałam już wcześniej na blogu co to jest Vegamite i Marmite.  Mam nadzieję, że przyda Wam się ten przepis.

Tutaj znajdziecie też informacje jak zrobić rozczyn ze świeżych drożdży


Przepis-na-domowe-drozdze

Przepis na domowe drożdże - składniki

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 2 łyżeczki jasnego niepasteryzowanego piwa

Przepis na domowe drożdże


1. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, gotujemy do miękkości i blendujemy na papką z 1 łyżeczką cukru.

2. Do powstałej pasty dodajemy 2 łyżeczki niepasteryzowanego piwa i ponownie mieszamy

3. Przekładamy masę do słoika, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.   Drożdże będą gotowe po kilku dniach


Przepis pochodzi ze strony https://gazetakrakowska.pl/jak-zrobic-domowe-drozdze-prosty-i-szybki-przepis-na-drozdze-20420/ar/c11-14892573 Uszczegółowiłam ilość składników. Zamieszczone zdjęcie jest poglądowe.

Przepis-na-domowe-drozdze
Przepis na domowe drożdże

Komentarze

  1. matko ja jestem totalnym beztalneciem kuchennyma le nawte bym nie pomyślałą, ze samemu można drożdże zrobić ;oO!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ziemniaki mają być ciepłe, czy wystudzone przy ich blendpowaniu???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blendowałam ciepłe z dodatkiem cukru i kilku łyżek wody w której się gotowały. Po zblendowaniu i przestudzeniu dodałam piwo. Upiekłam dziś pierwszy chleb. Drożdże nie są jakoś super mocne, chleb nie wyrósł tak mocno, jak na tradycyjnych drożdżach, ale jest smaczny.

      Usuń
  3. Na powierzchni tych domowych drożdży zrobił się taki jaśniejszy kożuszek Czy to normalne, czy trzeba zebrać i wrzucić?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: