Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

Chleb śniadaniowy na słodko.

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis na chleb śniadaniowy na słodko. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka, bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie, podwieczorek albo kolację na słodko. Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy najlepiej smakuje z masłem i konfiturą pomarańczową albo z miodem. Ten chleb śniadaniowy na słodko to po prostu niebo w gębie. U nas znika błyskawicznie, objadamy się nim bez umiaru, w nosie mając wszystkie diety i liczenie kalorii.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy
 Chleb rwaniec z kawą i pomarańczami przepis na chleb śniadaniowy na słodko.

Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj  El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale  wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.
 
Przepis na chlebek odrywany na słodko jest banalnie prosty, poradzisz z nim sobie bez problemu. Pamiętaj tylko, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cm

Zaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy

przygotuj dzień przed pieczeniem
  • 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
  • 75 ml zimnej wody

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

przygotuj w dniu pieczenia
  • cały zaczyn
  • 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu 
  • 70 g mąki orkiszowej typ od 450 do maksymalnie typ 550, nie używaj mąki wyższego typu
  • 2 łyżki kakao
  • 60 ml świeżo zaparzonej i wystudzonej naturalnej kawy
  • 2 jajka
  • 60 g oleju
  • 1 łyżka stołowa suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 3-4 łyżki konfitury albo marmolady pomarańczowej, możesz ją przygotować sama - tutaj znajdziesz przepis Konfitura z pomarańczy bez żelatyny

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis

1. Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera. Wystarczy, że wymieszasz je łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.

2. W dniu pieczenia przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem konfitury pomarańczowej. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie i bezpośrednio po wyrobieniu będzie wyglądało jak na zdjęciu poniżej.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

3. Przykryj ciasto ściereczką  i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.

4. Formę, w której będziesz piekła chlebek odrywany kawowo pomarańczowy wyłóż papierem do pieczenia.

5. Wyrośnięte ciasto przełóż n podsypaną mąką stolnicę. Ciasto będzie miękkie, klejące. Wyrabiaj przez chwilę ręcznie, podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki.

6. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, mniej więcej wielkości dużej moreli. Każdy kawałek rozpłaszcz dość mocno w dłoniach, na środku rozsmaruj niewielką ilość konfitury pomarańczowej i sklej ze sobą boki ciasta, tak aby konfitura nie wypływała na zewnątrz.

7. Kulki ciasta ułóż w formie do pieczenia,  Nie muszą być równo ułożone. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 -60 minut do wyrośnięcia.

8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.

9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz słodki chleb śniadaniowy przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

Komentarze

  1. wygląda bardzo apetycznie, nie próbowałam jeszcze takiego przepisu, ale na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałaś szans go wypróbować, bo wymyśliłam go dwa dni temu :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, może spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak postąpić w przypadku świeżych drożdzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże do zaczynu rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać i pozostawić na noc. Drożdże do ciasta rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję wodę i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto i kawę). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia

      Usuń
  4. Cudo, wygląda obłędnie, a jak mówisz, że tak smakuje, to wierzę.
    Że też ja jestem taka piekarnicza ciamajda, ten chleb mnie tak kusi, że może spróbuję mojego marnego talentu.
    Na zdjęciu pychota!
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prosty chleb, chociaż ciasto jest miękkie i klei się do rąk

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie :) bardzo lubię drożdżowe ciasto, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś pośredniego między ciastem a chlebem. Najbardziej przypomina chałkę

      Usuń
  6. Z chęcią bym oderwała!
    Połączenie kawy i pomarańczy bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio ciasto drożdżowe zaczęło mi wychodzić więc to będzie następne, musi być genialne, najpierw muszę tylko zdobyć konfiturę pomarańczową, bo takiej nie mam. Czyli w niedzielę piekę ka nic !

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam takiego chlebka :D Aż chce się urwać kawałek i spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. o jakie połączenie wow, aż chce go spróbować, coś niesamowitego

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu, na Twoich zdjęciach nawet surowe ciasto w misie wygląda cudnie :)))
    Chlebek prezentuje się bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno jest pyszny i gryzła bym chętnie :)) ale nie mam ręki do drożdży xd

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym. I to nie jeden kawałek, i nie dwa. Wciągnęłabym błyskawicznie wielką porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się ile dusza zapragnie, właśnie wyjęłam z piekarnika :)

      Usuń
  13. Uwielbiam takie przepisy tylko żałuję że nie mam czasu na ich testowanie :) zacznę je drukować i na starość będę tylko piekła , gotowała i jadła :) kolejnym ciekawym przepisem mnie zaskoczyłaś :) bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Powiem Ci Olu, że wygląda super. Połączenie kawy i pomarańczy jest genialne. Koniecznie do wypróbowania ☺️

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie się prezentuje, połączenie smaków pomarańczy i kawy - genialne, zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Woow super wygląda. Ciekawe jak smakuje 🤔

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, aż zaśliniłam monitor. <3 Koniecznie zrobię, tylko nie mam konfitury z pomarańczy. Ale nie ma tego złego, będzie okazja, to kupię. Uwielbiam odrywane chlebki.

    Mam tylko pytanie, na taką ilosć suchych drożdży ile powinno być świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżka stołowa suchych drożdży to około 30 g świeżych

      Usuń
  18. Nigdy o takim nie słyszałam. Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubie piec, ale przyznam,ze w lecie w trakcie gorących dni, nie mam ochoty na przygotowywanie ciast z kremem. Są dla mnie zbyt ciężkie oraz zbyt slodkie Wolę proste przepisy na ciasta bez kremu. Szczególnie, że nie przepadam za spędzaniem czasu w swojej kuchni ale wolę spedzac go na tarasie w ogródku.

    Przepis bardzo mi się podoba, lubię tego typu połączenia smakowe, tak wiec postaram się na dniach przygotować takie jedzonko.

    Bardzo dziekuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: