Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
puszysty i delikatny chleb odrywany.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka, bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie, podwieczorek albo kolację na słodko. Z masłem i konfiturą pomarańczową albo z miodem to po prostu niebo w gębie. U nas znika błyskawicznie, objadamy się nim bez umiaru, w nosie mając wszystkie diety i liczenie kalorii.
Chleb rwaniec z kawą i pomarańczami.
Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.
Przepis na chlebek odrywany na słodko jest banalnie prosty, poradzisz z nim sobie bez problemu. Pamiętaj tylko, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cmZaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy
przygotuj dzień przed pieczeniem- 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500)
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
- 75 ml zimnej wody
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
przygotuj w dniu pieczenia- cały zaczyn
- 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu
- 70 g mąki orkiszowej typ od 450 do maksymalnie typ 550, nie używaj mąki wyższego typu
- 2 łyżki kakao
- 60 ml świeżo zaparzonej i wystudzonej naturalnej kawy
- 2 jajka
- 60 g oleju
- 1 łyżka stołowa suchych drożdży
- szczypta soli
- 75 g cukru
- 3-4 łyżki konfitury albo marmolady pomarańczowej, możesz ją przygotować sama - tutaj znajdziesz przepis Konfitura z pomarańczy bez żelatyny
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis
1. Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera. Wystarczy, że wymieszasz je łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.2. W dniu pieczenia przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem konfitury pomarańczowej. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie i bezpośrednio po wyrobieniu będzie wyglądało jak na zdjęciu poniżej.
3. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.
4. Formę, w której będziesz piekła chlebek odrywany kawowo pomarańczowy wyłóż papierem do pieczenia.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż n podsypaną mąką stolnicę. Ciasto będzie miękkie, klejące. Wyrabiaj przez chwilę ręcznie, podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki.
6. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, mniej więcej wielkości dużej moreli. Każdy kawałek rozpłaszcz dość mocno w dłoniach, na środku rozsmaruj niewielką ilość konfitury pomarańczowej i sklej ze sobą boki ciasta, tak aby konfitura nie wypływała na zewnątrz.
7. Kulki ciasta ułóż w formie do pieczenia, Nie muszą być równo ułożone. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 -60 minut do wyrośnięcia.
8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.
9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy
wygląda bardzo apetycznie, nie próbowałam jeszcze takiego przepisu, ale na pewno spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńNie miałaś szans go wypróbować, bo wymyśliłam go dwa dni temu :)
UsuńCiekawy przepis, może spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakował :)
UsuńA jak postąpić w przypadku świeżych drożdzy?
OdpowiedzUsuńDrożdże do zaczynu rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać i pozostawić na noc. Drożdże do ciasta rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję wodę i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto i kawę). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia
UsuńCudo, wygląda obłędnie, a jak mówisz, że tak smakuje, to wierzę.
OdpowiedzUsuńŻe też ja jestem taka piekarnicza ciamajda, ten chleb mnie tak kusi, że może spróbuję mojego marnego talentu.
Na zdjęciu pychota!
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży
To bardzo prosty chleb, chociaż ciasto jest miękkie i klei się do rąk
UsuńZapowiada się pysznie :) bardzo lubię drożdżowe ciasto, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo coś pośredniego między ciastem a chlebem. Najbardziej przypomina chałkę
UsuńZ chęcią bym oderwała!
OdpowiedzUsuńPołączenie kawy i pomarańczy bardzo lubię.
W takim razie czekam na Twój wypiek :)
UsuńOstatnio ciasto drożdżowe zaczęło mi wychodzić więc to będzie następne, musi być genialne, najpierw muszę tylko zdobyć konfiturę pomarańczową, bo takiej nie mam. Czyli w niedzielę piekę ka nic !
OdpowiedzUsuńDaj znać jak Ci smakował :)
UsuńNigdy nie robiłam takiego chlebka :D Aż chce się urwać kawałek i spróbować
OdpowiedzUsuńZapraszam do nas, właśnie upiekłam kolejny
Usuńo jakie połączenie wow, aż chce go spróbować, coś niesamowitego
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy :D
UsuńOlu, na Twoich zdjęciach nawet surowe ciasto w misie wygląda cudnie :)))
OdpowiedzUsuńChlebek prezentuje się bardzo apetycznie :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Dziękuję Agnieszko :)
UsuńNa pewno jest pyszny i gryzła bym chętnie :)) ale nie mam ręki do drożdży xd
OdpowiedzUsuńBeatka - ten chleb zawsze się udaje.
UsuńZjadłabym. I to nie jeden kawałek, i nie dwa. Wciągnęłabym błyskawicznie wielką porcję!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ile dusza zapragnie, właśnie wyjęłam z piekarnika :)
UsuńUwielbiam takie przepisy tylko żałuję że nie mam czasu na ich testowanie :) zacznę je drukować i na starość będę tylko piekła , gotowała i jadła :) kolejnym ciekawym przepisem mnie zaskoczyłaś :) bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :)
UsuńPowiem Ci Olu, że wygląda super. Połączenie kawy i pomarańczy jest genialne. Koniecznie do wypróbowania ☺️
OdpowiedzUsuńKiedy będziesz piekła?
UsuńŚwietnie się prezentuje, połączenie smaków pomarańczy i kawy - genialne, zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKawa i pomarańcze to bardzo zgrany duet
UsuńWoow super wygląda. Ciekawe jak smakuje 🤔
OdpowiedzUsuńJak chałka kawowa i konfiturą pomarańczową :)
UsuńMniam, aż zaśliniłam monitor. <3 Koniecznie zrobię, tylko nie mam konfitury z pomarańczy. Ale nie ma tego złego, będzie okazja, to kupię. Uwielbiam odrywane chlebki.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, na taką ilosć suchych drożdży ile powinno być świeżych?
1 łyżka stołowa suchych drożdży to około 30 g świeżych
UsuńNigdy o takim nie słyszałam. Ciekawe jak smakuje.
OdpowiedzUsuńUpiecz i się przekonaj :)
UsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Bardzo lubie piec, ale przyznam,ze w lecie w trakcie gorących dni, nie mam ochoty na przygotowywanie ciast z kremem. Są dla mnie zbyt ciężkie oraz zbyt slodkie Wolę proste przepisy na ciasta bez kremu. Szczególnie, że nie przepadam za spędzaniem czasu w swojej kuchni ale wolę spedzac go na tarasie w ogródku.
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo mi się podoba, lubię tego typu połączenia smakowe, tak wiec postaram się na dniach przygotować takie jedzonko.
Bardzo dziekuję za inspirację :)