6/23/2020

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

puszysty i delikatny chleb odrywany.


Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy jest delikatny jak najlepsza chałka, bardzo puszysty i obłędnie smaczny. Idealny na śniadanie, podwieczorek albo kolację na słodko. Z masłem i konfiturą pomarańczową albo z miodem to po prostu niebo w gębie. U nas znika błyskawicznie, objadamy się nim bez umiaru, w nosie mając wszystkie diety i liczenie kalorii.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy
 Chleb rwaniec z kawą i pomarańczami.

Połączenie aromatycznej kawy i pomarańczy sprawdza się zawsze. Jeśli masz taką możliwość użyj kawy świeżo palonej z dobrej palarni. W naszym przypadku to zazwyczaj  El Salvador le Mayada czyli 100% arabica o wyraźnie czekoladowej nucie, ale  wybierz taką, która Tobie najbardziej odpowiada.
 
Przepis na chlebek odrywany na słodko jest banalnie prosty, poradzisz z nim sobie bez problemu. Pamiętaj tylko, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cm

Zaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy

przygotuj dzień przed pieczeniem
  • 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500)
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży,
  • 75 ml zimnej wody

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

przygotuj w dniu pieczenia
  • cały zaczyn
  • 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu 
  • 70 g mąki orkiszowej typ od 450 do maksymalnie typ 550, nie używaj mąki wyższego typu
  • 2 łyżki kakao
  • 60 ml świeżo zaparzonej i wystudzonej naturalnej kawy
  • 2 jajka
  • 60 g oleju
  • 1 łyżka stołowa suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 3-4 łyżki konfitury albo marmolady pomarańczowej, możesz ją przygotować sama - tutaj znajdziesz przepis Konfitura z pomarańczy bez żelatyny

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przepis

1. Dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn: połącz wszystkie składniki zaczynu w misce miksera. Wystarczy, że wymieszasz je łyżką. Powstanie dość gęsta papka. Przykryj ją ściereczką i pozostaw na kuchennym blacie na 8 do maksymalnie 12 godzin.

2. W dniu pieczenia przygotuj ciasto: do zaczynu dodaj wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem konfitury pomarańczowej. Zagniataj ręcznie lub mikserem, aż powstanie miękkie, gładkie ciasto. Zajmie to około 10-12 minut w mikserze lub około 1 minuty w robocie kuchennym Magimix. Ciasto będzie bardzo miękkie i bezpośrednio po wyrobieniu będzie wyglądało jak na zdjęciu poniżej.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

3. Przykryj ciasto ściereczką  i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. Możesz je wstawić do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika.

4. Formę, w której będziesz piekła chlebek odrywany kawowo pomarańczowy wyłóż papierem do pieczenia.

5. Wyrośnięte ciasto przełóż n podsypaną mąką stolnicę. Ciasto będzie miękkie, klejące. Wyrabiaj przez chwilę ręcznie, podsypując w razie potrzeby niewielką ilością mąki.

6. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, mniej więcej wielkości dużej moreli. Każdy kawałek rozpłaszcz dość mocno w dłoniach, na środku rozsmaruj niewielką ilość konfitury pomarańczowej i sklej ze sobą boki ciasta, tak aby konfitura nie wypływała na zewnątrz.

7. Kulki ciasta ułóż w formie do pieczenia,  Nie muszą być równo ułożone. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 -60 minut do wyrośnięcia.

8. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra dół.

9. Ustaw ciasto na 2 od dołu półce piekarnika i piecz przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

chlebek-odrywany-kawowo-pomaranczowy

Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy

38 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie, nie próbowałam jeszcze takiego przepisu, ale na pewno spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałaś szans go wypróbować, bo wymyśliłam go dwa dni temu :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis, może spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak postąpić w przypadku świeżych drożdzy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże do zaczynu rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i wymieszać i pozostawić na noc. Drożdże do ciasta rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję wodę i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto i kawę). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia

      Usuń
  4. Cudo, wygląda obłędnie, a jak mówisz, że tak smakuje, to wierzę.
    Że też ja jestem taka piekarnicza ciamajda, ten chleb mnie tak kusi, że może spróbuję mojego marnego talentu.
    Na zdjęciu pychota!
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo prosty chleb, chociaż ciasto jest miękkie i klei się do rąk

      Usuń
  5. Zapowiada się pysznie :) bardzo lubię drożdżowe ciasto, więc to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To coś pośredniego między ciastem a chlebem. Najbardziej przypomina chałkę

      Usuń
  6. Z chęcią bym oderwała!
    Połączenie kawy i pomarańczy bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio ciasto drożdżowe zaczęło mi wychodzić więc to będzie następne, musi być genialne, najpierw muszę tylko zdobyć konfiturę pomarańczową, bo takiej nie mam. Czyli w niedzielę piekę ka nic !

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam takiego chlebka :D Aż chce się urwać kawałek i spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. o jakie połączenie wow, aż chce go spróbować, coś niesamowitego

    OdpowiedzUsuń
  10. Olu, na Twoich zdjęciach nawet surowe ciasto w misie wygląda cudnie :)))
    Chlebek prezentuje się bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno jest pyszny i gryzła bym chętnie :)) ale nie mam ręki do drożdży xd

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym. I to nie jeden kawałek, i nie dwa. Wciągnęłabym błyskawicznie wielką porcję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się ile dusza zapragnie, właśnie wyjęłam z piekarnika :)

      Usuń
  13. Uwielbiam takie przepisy tylko żałuję że nie mam czasu na ich testowanie :) zacznę je drukować i na starość będę tylko piekła , gotowała i jadła :) kolejnym ciekawym przepisem mnie zaskoczyłaś :) bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Powiem Ci Olu, że wygląda super. Połączenie kawy i pomarańczy jest genialne. Koniecznie do wypróbowania ☺️

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie się prezentuje, połączenie smaków pomarańczy i kawy - genialne, zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Woow super wygląda. Ciekawe jak smakuje 🤔

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, aż zaśliniłam monitor. <3 Koniecznie zrobię, tylko nie mam konfitury z pomarańczy. Ale nie ma tego złego, będzie okazja, to kupię. Uwielbiam odrywane chlebki.

    Mam tylko pytanie, na taką ilosć suchych drożdży ile powinno być świeżych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżka stołowa suchych drożdży to około 30 g świeżych

      Usuń
  18. Nigdy o takim nie słyszałam. Ciekawe jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubie piec, ale przyznam,ze w lecie w trakcie gorących dni, nie mam ochoty na przygotowywanie ciast z kremem. Są dla mnie zbyt ciężkie oraz zbyt slodkie Wolę proste przepisy na ciasta bez kremu. Szczególnie, że nie przepadam za spędzaniem czasu w swojej kuchni ale wolę spedzac go na tarasie w ogródku.

    Przepis bardzo mi się podoba, lubię tego typu połączenia smakowe, tak wiec postaram się na dniach przygotować takie jedzonko.

    Bardzo dziekuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis