TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Magia polskich ziół

recenzja książki Patrycji Machałek.


Magia polskich ziół często jest  niedoceniana,  bo to przecież takie pospolite rośliny. A szkoda, bo mają w sobie ogromny potencjał, z którego chętnie korzystały nasze babcie i dziadkowie. W przeszłości umiejętności przygotowywania ziołowych mikstur były uważane za magiczne, a tych, którzy je posiadali, często uznawano za czarowników i wiedźmy. Współczesne zielarstwo już od dłuższego czasu przywraca naszym rodzimym roślinom leczniczym należną im rangę. W ten trend doskonale wpisuje się Patrycja Machałek, autorka książek Siła ziół oraz niedawno wydanej Magia polskich ziół.

magia-polskich-ziol
Recenzja książki Patrycji Machałek Magia polskich ziół

Magia polskich ziół  - Patrycja Machałek

Nowa książka Patrycji Machałek to nie tylko skarbnica receptur, ale też kopalnia wiedzy na temat właściwości ziół i ich symboliki. Przystępnie, i co nie mniej ważne, bardzo ciekawie napisany przewodnik dla początkujących adeptów zielarstwa  i zarazem zbiór  przepisów na lecznicze napary, syropy i naturalne kosmetyki, które można samodzielnie przygotować. Ich ogromną zaletą jest prostota wykonania i łatwy dostęp składników, które bez problemu znajdziesz na pobliskich łąkach i w lasach, a w ostateczności kupisz w sklepie zielarskim.
Warto przy tym pamiętać, że dziko rosnące rośliny dostarczają organizmowi znacznie większych porcji niezbędnych witamin i minerałów niż ich hodowlane odpowiedniki. Wystarczy porównać smak dziko rosnącej mięty z tą, którą kupujesz w doniczce w hipermarkecie.
Książka Patrycji Machałek zawiera też podstawowe informacje o metodach przetwarzania ziół, w tym technikach przygotowywania naparów, odwarów, maceratów czy nalewek, oraz stosowania preparatów ziołowych na różne dolegliwości i problemy kosmetyczne.

Magię polskich ziół z przyjemnością mogę dodaję do mojej kolekcji. To interesująca i pomocna książka z której zamierzam często korzystać.

Magia polskich ziół

Komentarze