TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Lemoniada z imbirem

domowa lemoniada na upały


Lemoniada z imbirem, jabłkami, sokiem jabłkowym i cytryną to idealne rozwiązanie, kiedy czujesz się zmęczona,  potrzebujesz orzeźwiającego napoju w upalny dzień albo chcesz schudnąć. Domowa lemoniada imbirowa błyskawicznie zaspokoi pragnienie, dostarczy solidną porcję witamin, doda energii i postawi na nogi jak poranna kawa. Potrzebujesz zaledwie 5 minut, aby ją przygotować. W chłodne dni lemoniadę z imbirem możesz podawać na gorąco.

Lemoniadę imbirową w wersji dla dorosłych możesz wzmocnić odrobiną rumu albo piwa imbirowego - takie połączenie smakuje absolutnie genialnie.

lemoniada-z-imbirem
Domowa lemoniada z jabłkami i imbirem.

Lemoniada z imbirem

  • 1 litr wody albo Schweppes Ginger Ale
  • 3-5 cm kawałek imbiru
  • około 300 ml tłoczonego soku jabłkowego
  • 2 łyżki soku cytryny
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • 2-3 Jabłka Grójeckie pokrojone w kliny
  • miód lub cukier do smaku

Lemoniada z imbirem przepis

1. Umieść w blenderze albo w robocie kuchennym Magimix imbir, cukier, sok jabłkowy i sok z cytryny. Miksuj przez około 1 minutę.
2. Przecedź sok przez bardzo gęste sitko lub gazę.
3. Wymieszaj z 1 litrem wody lub Schweppes'a Ginger Ale.
4. Dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i jabłka pokrojone w kliny.
5. Podawaj z lodem, kawałkami jabłka i cytryny albo na gorąco.

Lemoniada imbirowa - kilka słów o składnikach

  • Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wykazuje też właściwości przeciwzapalne. Jest powszechnie stosowany w celu poprawy trawienia, porcja świeżego imbiru to jeden z najskuteczniejszych naturalnych sposobów na mdłości. Imbir obniża poziom cholesterolu i wspomaga odtruwanie organizmu.
  • Jabłka Grójeckie  charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (flawonoidów i polifenoli), które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. W owocach z Grójecczyzny stężenie przeciwutleniaczy jest o około 5% wyższe, niż w jabłkach wyhodowanych w innych regionach Polski. W skórce jabłek znajduje się kwas ursolowy, mający działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Kwas ursolowy obniża też stężenie cholesterolu w surowicy krwi
  • Cytryna: zawiera witaminy C, witaminę B6, potas, żelazo i wiele składników mineralnych.
  • Miód - jest pełen przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy, stanowi doskonałe naturalne źródło energii. 
lemoniada-z-imbirem
 Lemoniada z imbirem

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie, będe robić na dniach

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie napoje na lato są najlepsze! Idealnie chłodzą w upalne dni

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jabłka Grójeckie, czy to lemoniada, czy sok, czy tarta:)
    Warto pamiętać, iż kłącze imbiru najlepiej stosować po usunięciu zewnętrznej warstwy - hodowcy używają szkodliwych preparatów, aby nie rozwinęły się grzyby podczas tak dalekiej podróży.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Lemoniada zawsze! Twoja pysznie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych