TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Pstrąg na parze z warzywami

Pstrąg na parze z warzywami

szybki i prosty przepis na obiad

Pstrąg na parze z warzywami, lekki i szybki obiad dla całej rodziny, idealny na upalne dni przygotujesz w niespełna godzinę. Zaledwie kilku składników wystarczy, aby zaspokoić wymagania najbardziej wybrednych domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania  i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem.

pstrag-na-parze-z-warzywami
Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru.

Pstrąg na parze z warzywami

proporcje dla dwóch osób
  • 1 filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth 
  • około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku 
  • plasterki i sok z cytryny bio 
  • listki świeżego estragonu 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka masła 

Pstrąg na parze z warzywami przepis

1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę na dwie części, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

2. Przygotuj warzywa. Odłam końcówki szparagów, a w przypadku fasolki szparagowej odetnij końcówki. Warzywa opłucz.

3. Parowar ustaw według instrukcji. W jednej komorze do parowania ułóż pstrąga, na nim plasterki cytryny i masło. W drugiej fasolkę szparagową, ziemniaki albo szparagi  Posyp je posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywą i włącz parowanie.

Czas parowania warzyw

  • szparagi  15 minut 
  • żółta fasolka szparagowa około 15 minut
  • zielona fasolka szparagowa około 30 minut
Na około 8-10 minut przed końcem parowania warzyw,  minutach wstaw do komory parowaru naczynie z rybą. Paruj do czasu aż urządzenie samo się wyłączy i przejdzie w tryb podtrzymywania ciepła.

4. Teraz przygotuj sos łącząc ze sobą niżej wymienione składniki
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z połowy cytryny bio 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
5. Przed podaniem posyp pstrąga świeżym estragonem. Podawaj rybę z warzywami i sosem.

pstrag-na-parze-z-warzywami
 Pstrąg na parze z warzywami

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie parowane dania. Zachowują swoje cenne właściwości i są mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych