Pstrąg na parze z warzywami

Pstrąg na parze z warzywami

szybki i prosty przepis na obiad

Pstrąg na parze z warzywami, lekki i szybki obiad dla całej rodziny, idealny na upalne dni przygotujesz w niespełna godzinę. Zaledwie kilku składników wystarczy, aby zaspokoić wymagania najbardziej wybrednych domowników. Uwielbiam ten przepis na pstrąga na parze za prostotę wykonania  i możliwość dodania do niego ulubionych warzyw i ziół. Pstrąg z parowaru doskonale smakuje w towarzystwie szparagów, fasolki szparagowej czy też ziemniaków, ale równie dobrze możesz go podać z brokułem.

pstrag-na-parze-z-warzywami
Szybki i smaczny obiad - pstrąg i warzywa z parowaru.

Pstrąg na parze z warzywami

proporcje dla dwóch osób
  • 1 filet pstrąga łososiowego z oznaczeniem Blue Growth 
  • około 500 g zielonych szparagów, a poza sezonem fasolka szparagowa lub ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku 
  • plasterki i sok z cytryny bio 
  • listki świeżego estragonu 
  • sól i pieprz 
  • 1 łyżka masła 

Pstrąg na parze z warzywami przepis

1. Pstrąga umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Przekrój rybę na dwie części, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

2. Przygotuj warzywa. Odłam końcówki szparagów, a w przypadku fasolki szparagowej odetnij końcówki. Warzywa opłucz.

3. Parowar ustaw według instrukcji. W jednej komorze do parowania ułóż pstrąga, na nim plasterki cytryny i masło. W drugiej fasolkę szparagową, ziemniaki albo szparagi  Posyp je posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywą i włącz parowanie.

Czas parowania warzyw

  • szparagi  15 minut 
  • żółta fasolka szparagowa około 15 minut
  • zielona fasolka szparagowa około 30 minut
Na około 8-10 minut przed końcem parowania warzyw,  minutach wstaw do komory parowaru naczynie z rybą. Paruj do czasu aż urządzenie samo się wyłączy i przejdzie w tryb podtrzymywania ciepła.

4. Teraz przygotuj sos łącząc ze sobą niżej wymienione składniki
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z połowy cytryny bio 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
5. Przed podaniem posyp pstrąga świeżym estragonem. Podawaj rybę z warzywami i sosem.

pstrag-na-parze-z-warzywami
 Pstrąg na parze z warzywami

Komentarze

  1. Bardzo lubię takie parowane dania. Zachowują swoje cenne właściwości i są mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: