Herbata parzona na zimno

Herbata parzona na zimno

przepis na cold brew tea


Herbata parzona na zimno czyli cold brew tea świetnie orzeźwia i pomaga przetrwać upały jeszcze lepiej niż kawa parzona na zimno. Możesz ją podawać z kostkami lodu i ulubionymi dodatkami. My zazwyczaj dodajemy syrop z mięty albo plasterek cytryny. Zielona lub czarna herbata zaparzana zimną wodą jest znacznie delikatniejsza w smaku od herbaty parzonej tradycyjną metodą.
Cold brew tea nie jest tym samym, co herbata mrożona - to zupełnie inny aromat, dużo mniej goryczki i znacznie więcej witamin.

Parzenie herbaty na zimno polega na zalaniu liści herbaty zimną wodą o temperaturze od 5 do 15 stopni i odczekaniu około 6-14 godzin w zależności od rodzaju herbaty. Prawidłowo określa się ten proces macerowaniem herbaty na zimno. Dla ułatwienia podałam poniżej czas parzenia herbaty na zimno w zależności od rodzaju użytego suszu herbacianego.

Herbata cold brew, w przeciwieństwie do herbaty zalewanej wrzątkiem ma delikatnie słodkawy smak, nie wymaga więc dodawania dużej ilości cukru lub słodzików. Jest też bardziej aromatyczna. Jeśli więc chcesz ograniczyć cukier, to jest to idealny napój dla Ciebie. 

herbata-parzona-na-zimno
Parzona na zimno herbata ma o wiele mniej goryczki i więcej przeciwutleniaczy.

Herbata parzona na zimno

  • zimna woda, możesz użyć wody źródlanej albo przefiltrowanej wody z kranu, ale nie używaj wody wysokozmineralizowanej, ponieważ ma duży wpływ na smak
  • ulubiona herbata - około 8-10 g herbaty na każdy litr wody
  • opcjonalnie cukier lub ulubiony słodzik 
  • lód w kostkach 
  • po zaparzeniu możesz doda ulubione dodatki: np. syrop z mięty, plasterki cytryny, liście świeżej mięty

Herbata parzona na zimno przepis

1. Wrzuć herbatę do dzbanka.
2. Dodaj zimną wodę.
3. Wstaw dzbanek z herbatą do lodówki i pozostaw do zaparzenia na określony poniżej czas, w zależności od rodzaju herbaty.
4. Jeśli Twój dzbanek nie ma filtra, odcedź herbatę, aby oddzielić liście od napoju.
5. Podawaj samodzielnie lub z lodem i ulubionymi dodatkami. Możesz też dosłodzić cold brew tea. 

Czas parzenia herbaty na zimno

W zależności od rodzaju użytego suszu herbacianego pozostawiamy go do zaparzenia okres od 6 do 14 godzin.
  • czarne herbaty np. Ceylon Royal, Darjeeling lub Yunnan Golden Dragon parzymy przez osiem do dwunastu godzin.
  • herbaty oolong zaparzamy przez osiem do dziesięciu godzin
  • zielone (np. sencha) i białe herbaty pozostawiamy zalane wodą przez sześć do ośmiu godzin
  • herbaty ziołowe i owocowe powinniśmy parzyć na zimno przez 12 do 14 godzin.

Ciekawostki o herbacie parzonej na zimno

Jako pierwsi parzenie herbaty zimną wodą zastosowali jeszcze w XVII wieku Japończycy zasypując liście zielonej herbaty lodem. Stąd właśnie wywodzi się jej nazwa shinobi cha (słowo „shinobi” oznacza po japońsku cierpliwość, a słowo cha – herbatę). Dopiero w ostatnich latach herbata parzona na zimno zdobyła popularność na świecie i można ją znaleźć w menu niemal każdej renomowanej herbaciarni. Jedną z jej zalet jest wysoka zawartość przeciwutleniaczy i aktywnej witaminy C oraz niski poziom kofeiny i garbników.

 Herbata parzona na zimno

Komentarze

  1. Idealny napój na lato. Wypijamy cold brew tea litrami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka herbata to zdecydowanie coś dla mnie, latem w ogóle nie pije herbaty a na taką bym się skusiła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie robiłam takiej. Muszę koniecznie spróbować ☺️

    OdpowiedzUsuń
  4. super przepis na lato. akurat w kauflandzie teraz zniżki na cytrynę, sprobuję! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: