Czerwone pesto z suszonych pomidorów

Czerwone pesto z suszonych pomidorów. 

Przepis na sycylijskie pesto rosso z polskim jabłkiem.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest świetną alternatywą dla klasycznego zielonego pesto z bazylii (pesto alla genovese). Pesto z suszonych pomidorów, znane też jako pesto rosso to sycylijski wariant tego popularnego włoskiego dodatku do niezliczonej ilości dań. Korzystając z tego przepisu przygotujesz wyśmienite czerwone pesto z pomidorów w mniej niż 10 minut.

Sycylijskie pesto z suszonych pomidorów ma głęboki, lekko orzechowy smak i przepiękny kolor. Możesz je dodawać do tych samych potraw co zielone pesto bazyliowe. Czerwone pesto świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, dip do warzyw, dodatek do makaronu, owoców morza oraz pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem i stanowi aromatyczne dopełnienie deski serów i wędlin. 

czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow
Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań.
 

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

  • 200 g suszonych pomidorów, waga bez zalewy
  • 1 średnie jabłko grójeckie plus 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g migdałów, ale możesz zastąpić orzechami włoskimi
  • 3 ząbki czosnku 
  • po kilka listków szałwii i bazylii
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka chili w płatkach 
  • sól i pieprz do smaku (u nas po niecałe pół łyżeczki)
  • dodatkowo 5-10 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ilość zależy od tego jak gęste pesto lubisz.

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

1. Upraż migdały (lub orzechy) na suchej patelni, ale tylko do chwili aż zaczną wydzielać aromat.  Jabłko obierz, oczyść z gniazd nasiennych, pokrój na mniejsze kawałki  i skrop sokiem z cytryny.

2. Umieść suszone pomidory, jabłko, migdały, czosnek, przyprawy, zieleninę i 3 łyżki oliwy z oliwek w blenderze. Zmiksuj do pożądanej konsystencji. Jeśli pesto jest zbyt gęste dodaj więcej oliwy.

3. Czerwone pesto z suszonych pomidorów przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień lub w zamrażalniku do około 3 miesięcy. Podawaj z makaronem, pieczywem, serami i wędlinami lub z owocami morza i pieczonym mięsem. 

czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow

Co to jest pesto

Pesto to rodzaj popularnego we Włoszech sosu. Najbardziej znane zielone pesto z Genui (pesto alla genovese) składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, soli i twardego sera typu parmezan (Parmigiano-Reggiano) lub Pecorino Sardo (ser z mleka owczego) oraz oliwy z oliwek. Na Sycylii popularne jest natomiast czerwone pesto z suszonych pomidorów (pesto alla siciliana lub pesto rosso) na który przepis podałam powyżej. Oryginalny włoski przepis nie zawiera jabłka, natomiast miałam okazję spróbować przygotowanego przez KGW w Goszczynie pesto z suszonych pomidorów z Jabłkiem Grójeckim i moim zdaniem jest to bardzo dobre połączenie. Jabłko dodatkowo dostarcza witamin i wzbogaca smak tego włoskiego sosu.

Badacze kultury kulinarnej Włoch twierdzą, że pesto znane było już w starożytnym Rzymie, gdzie nosiło nazwę moretum. Przyrządzano je z czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu. W średniowieczu dodano do niego orzechy włoskie. Bazylię, a gdy jej brakowało natkę pietruszki i majeranek, zaczęto dodawać do pesto dopiero w połowie XIX wieku. Niemal każda włoska rodzina ma swój własny ulubiony przepis na pesto, dlatego mogą się one znacznie od siebie różnić.

Pesto jest tradycyjnie przygotowywane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem. Najpierw w moździerzu umieszcza się czosnek i orzeszki piniowe i rozdrabnia do konsystencji pasty. Następnie dodaje się umyte i wysuszone liście bazylii i gruboziarnistą sól i uciera. Na samym końcu dodawany jest ser i oliwa. 

Oprócz walorów smakowych pesto jest bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Wykazuje też działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i wzmacnia odporność organizmu. 

czerwone-pesto-z-suszonych-pomidorow
Czerwone pesto z suszonych pomidorów.


Komentarze

  1. Pomysł z jabłkiem mnie zachwycił. Przyznaję, ze najczęściej robię zielone, ale zainspirował mnie Twój przepis Olu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto i często robię, ale przyznam, że z jabłkiem i migdałami jeszcze nie jadłam. Ciekawy pomysł. 😊

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: