Grecka kawa na zimno

Grecka kawa na zimno

Przepis na caffe freddo i caffe frappe. 

Grecka kawa na zimno czyli caffe freddo lub caffe frappe to najlepszy przepis na kawę mrożoną, który powinnaś poznać zanim nadejdą letnie upały. Kawę na zimno możesz przygotować na bazie kawy rozpuszczalnej, w ten sposób otrzymasz caffe frappe albo na bazie espresso. Ta druga wersja czyli caffe freddo jest nie tylko smaczniejsza, ale też zdrowsza. Świeżo zmielona kawa ziarnista i zaparzone z niej podwójne espresso zapewnią smak i aromat, którego nie uzyskasz z kawy rozpuszczalnej. Przepis na grecką kawę na zimno jest bardzo łatwy do wykonania i zawiera tylko kilka  składników, które zapewne masz w domu. Ta klasyczna grecka kawa mrożona sprawi, że zapomnisz o kawach z kawiarni, ale sprawdź też przepis na cold brew - kawa parzona na zimno.

grecka-kawa-na-zimno
Grecka kawa mrożona może być przygotowana z kawy rozpuszczalnej lub na bazie klasycznego włoskiego espresso.
 

Oryginalny grecki przepis na espresso Freddo

  • podwójne espresso (50-60 ml) zaparzone z około 16-18 g świeżo zmielonej kawy
  • cukier do smaku
  • lód w kostkach

1. Zaparz podwójną porcję espresso. Najwygodniej zaparzać espresso od razu w shakerze z sitkiem. Jeśli go nie masz, użyj zwykłego słoika z zakrętką lub blendera. 

2. Jeżeli słodzisz kawę, to dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. 

3. Dodaj 3-4 kostki lodu i potrząsaj słoikiem lub blenduj do czasu, aż kawa wystygnie i powstanie piana.

4. Wlej kawę do szklanki i dodaj 4-5 kostek lodu.

Grecka kawa na zimno cappuccino freddo - oryginalny przepis

  • podwójne espresso zaparzone z około 16-18 g świeżo zmielonej kawy
  • 1/3 szklanki zimnego mleka
  • cukier do smaku
  • lód w kostkach
  • opcjonalnie kakao w proszku do dekoracji

1. Zaparz podwójne porcję espresso. Najwygodniej zaparzać espresso od razu w shakerze z sitkiem. Jeśli go nie masz, użyj zwykłego słoika z zakrętką lub blendera. 

2. Jeżeli słodzisz kawę, to dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. 

3. Dodaj 3-4 kostki lodu i potrząsaj słoikiem lub blenduj, aż kawa wystygnie i powstanie piana.

4. Spień zimne mleko, aż uzyskasz gładką i błyszczącą pianę.

5. Wlej kawę do szklanki. Delikatnie dodaj spienione mleko. Możesz też do spienionego mleka dodać kawę, wlewając ją po ściance szklanki.

grecka-kawa-na-zimno

 Caffe frappe przepis na kawę mrożoną z kawy rozpuszczalnej

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie 2-4 łyżeczki cukru
  • lód w kostkach 
  • opcjonalnie mleko skondensowane lub zimne spienione mleko.

1. W małym shakerze lub zwykłym słoiku z zakrętką umieść kawę rozpuszczalną, wodę i ewentualnie cukier.

2.  Potrząsaj słoikiem przez około 2 minuty, aż utworzy się gęsta, kremowa piana. 

3. Napełnij szklankę do połowy kostkami lodu. Wlej mieszaninę kawy do szklanki, dopełnij wodą i ewentualnie dodaj skondensowane mleko. Podawaj ze słomką.

Czym się różni caffe frappe od caffe freddo

Greckie kawy mrożone frappe i freddo należą do najłatwiejszych w przygotowaniu napojów kawowych.

Kawa Frappe (po grecku frapés) to mrożony napój kawowy sporządzony z kawy rozpuszczalnej, wody, kostek lodu, cukru i ewentualnie mleka. Grecka caffe frappe powstała przypadkowo w 1957 roku, kiedy podczas Międzynarodowych Targów w Salonikach, jeden z pracowników firmy Nestle nie mógł znaleźć gorącej wody. Postanowił więc zmieszać w shakerze kawę rozpuszczalną z zimną wodą i kostkami lodu. 

Grecka kawa mrożona frappe może być 

  • Sketos  - to kawa frappe bez cukru i bez mleka.
  • Metrios - średnio słodka caffe frappe  - w tym przypadku proporcje kawy i cukru powinny wynosić 1:1, np. dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dwie łyżeczki cukru.
  • Glykos - czyli słodka, na 2 łyżeczki kawy dodajemy 4 łyżeczki cukru.
  • Me gala - grecka kawa na zimno z mlekiem.

Kawa Freddo powstała w latach 90-tych ubiegłego wieku. Występuje w dwóch wariantach: Freddo Espresso i Freddo Cappuccino. Freddo Espresso to podwójne espresso zmieszana z kostkami lodu. Ta grecka kawa mrożona jest szczególnie popularna wśród tych, którzy wolą zimną i mocną kawę. Freddo Cappuccino jest mrożoną wersją zwykłej kawy cappuccino i zwykle zawiera niewielką ilość zimnego spienionego mleka (po grecku afrogala) lub mleka skondensowanego. Oprócz Grecji napój ten jest bardzo popularny także na Cyprze i w niektórych częściach Włoch. Freddo Cappuccino stała się najpopularniejszą kawą w Grecji w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Wiele osób twierdzi, że jeśli spróbujesz dodać trochę likieru waniliowego do jednej z tych kaw, napój zyska jeszcze lepszy smak.

Źródła.

1. Greekreporter.com
2. cafesilesia.pl 
3.europeancoffeetrip.com

grecka-kawa-na-zimno
Grecka kawa na zimno

Komentarze

  1. Jak pysznie. Będę wracać do tych przepisów regularnie. Latem uwielbiam kawy mrożone.

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka w najlepszym wydaniu 🖤

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kawę mrożoną spróbuję i tej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka kawa na zimno to cudowne orzeźwienie, idealny napój na lato!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne przepisy, a oryginalny grecki przepis na espresso Freddo zapisuję już do "ulubionych" :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kawy lodowe, zapisuje na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pogoda nie sprzyja, pora nie ta, ale za mną chodzi takie Freddo Cappuccino z greckiej kawiarenki. Ach... wspomnienia, wakacje, słońce...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: