Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Przepis na soczystą łopatkę wieprzową.

Pieczona łopatka wieprzowa do chleba i na obiad to jedno z naszych ulubionych dań. Zapewniam, że warto ją zrobić, bo to najlepszy przepis na soczystą pieczoną łopatkę wieprzową z piekarnika lub z wolnowaru. Co więcej, możesz ją upiec na kilka różnych sposobów, opisałam je poniżej. Pieczeń wieprzowa z łopatki jest łatwa do przyrządzenia i to bez większego wysiłku. Cały sekret tkwi w marynacie, która nadaje jej niesamowity smak i aromat. W podobny sposób przygotowujemy też bardzo smaczny i soczysty schab pieczony w całości.

Najlepszą pieczeń wieprzową przygotujesz z łopatki lub karkówki. W obu przypadkach efekt końcowy jest taki sam - delikatne i soczyste mięso na obiad lub do kanapek.

pieczona-lopatka-wieprzowa
Soczysta łopatka wieprzowa na obiad i do kanapek. 

Pieczona łopatka wieprzowa

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • marynata do łopatki wieprzowej, ale pasuje też do karkówki i do drobiu.
    • 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu,
    • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce,
    • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego,
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu, 
    • 2 łyżki dobrego sosu Worcestershire
    • pół łyżeczki płatków chili lub do smaku, 
    • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku.

Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Najlepszy z dostępnych na polskim rynku jest aktualnie sos sojowy Kikkoman. W dużych litrowych opakowaniach i zarazem znacznie niższej cenie niż w popularnych marketach można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest też dostępny korzenny sos Worcestershire produkowany od 1937 roku przez firmę Lea and Perrins.

Soczysta łopatka pieczona do chleba i na obiad przepis

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. 

2. Zalej mięso marynatą, zawiń naczynie z mięsem w folię spożywczą i odstaw na całą dobę do lodówki. Jeśli nie masz czasu, a posiadasz pojemniki próżniowe lub pakowarkę próżniową, to jej użyj. Skrócisz czas marynowania do 30 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food- Saver, nie wiem ile czasu wymaga marynowanie w innych pojemnikach). 

pieczona-lopatka-wieprzowa

3. Wyjmij mięso z marynaty i włóż do rękawa do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 

4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz mięso przez 15-20 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz prze 90 minut. Jeśli masz więcej lub mniej mięsa to stosuj zasadę 60 minut pieczenia na każdy kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki.

5. Rozetnij i rozchyl na boki rękaw lub zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10  minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczona łopatka wieprzowa, żeby była soczysta powinna mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 75 stopni. 

6. Upieczoną łopatkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.

Przepis na łopatkę wieprzową z wolnowaru 

1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu obsmaż mięso ze wszystkich stron do mocnego zbrązowienia.

3. Wstaw mięso do wolnowaru, wlej pozostałą marynatę i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low - 7-9 godzin
  • opcja high - 6-7 godzin

Tutaj znajdziesz inne przepisy na dania z wolnowaru

Wolnopieczona łopatka wieprzowa z piekarnika

1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2.

2. Nagrzej piekarnik do 230 stopni i piecz łopatkę wieprzową  w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia  przez 15-20 minut. W tym przepisie nie używamy rękawa do pieczenia.

3. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz mięso przez 5-6 godzin polewając co jakiś czas powstałym sosem. Optymalna temperatura łopatki wieprzowej w najgrubszym miejscu powinna wynosić 75 stopni.

pieczona-lopatka-wieprzowa
Pieczona łopatka wieprzowa

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! uwielbiam takie domowe mięsko. Tylko nie mam takiego magicznego pojemnika do marynowania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso pieczone w domu ma niesamowity smak i z pewnością jest lepsze od tego sklepowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za przepis, z chęcią zapoznam się z nim bliżej podczas domowego obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy powyższą marynatę można wykorzystac do gulaszu z łopatki duszonej z dużą ilością cebuli.
    Pozdrawiam,
    Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz w niej zamarynować mięso na gulasz, ale zmniejszyłabym ilość sosu sojowego do 100 ml, żeby nie było za słone.

      Usuń
  5. Smaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy. Dziękujemy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: