6/02/2021

Pieczona łopatka wieprzowa

Pieczona łopatka wieprzowa

Przepis na soczystą łopatkę wieprzową.

Pieczona łopatka wieprzowa do chleba i na obiad to jedno z naszych ulubionych dań. Zapewniam, że warto ją zrobić, bo to najlepszy przepis na soczystą pieczoną łopatkę wieprzową z piekarnika lub z wolnowaru. Co więcej, możesz ją upiec na kilka różnych sposobów, opisałam je poniżej. Pieczeń wieprzowa z łopatki jest łatwa do przyrządzenia i to bez większego wysiłku. Cały sekret tkwi w marynacie, która nadaje jej niesamowity smak i aromat. W podobny sposób przygotowujemy też bardzo smaczny i soczysty schab pieczony w całości.

Najlepszą pieczeń wieprzową przygotujesz z łopatki lub karkówki. W obu przypadkach efekt końcowy jest taki sam - delikatne i soczyste mięso na obiad lub do kanapek.

pieczona-lopatka-wieprzowa
Soczysta łopatka wieprzowa na obiad i do kanapek. 

Pieczona łopatka wieprzowa

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • marynata do łopatki wieprzowej, ale pasuje też do karkówki i do drobiu.
    • 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman,
    • 3 łyżki oleju,
    • 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu,
    • 2 łyżeczki imbiru startego na tarce,
    • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego,
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu, 
    • 2 łyżki dobrego sosu Worcestershire
    • pół łyżeczki płatków chili lub do smaku, 
    • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku.

Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Najlepszy z dostępnych na polskim rynku jest aktualnie sos sojowy Kikkoman. W dużych litrowych opakowaniach i zarazem znacznie niższej cenie niż w popularnych marketach można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest też dostępny korzenny sos Worcestershire produkowany od 1937 roku przez firmę Lea and Perrins.

Soczysta łopatka pieczona do chleba i na obiad przepis

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. 

2. Zalej mięso marynatą, zawiń naczynie z mięsem w folię spożywczą i odstaw na całą dobę do lodówki. Jeśli nie masz czasu, a posiadasz pojemniki próżniowe lub pakowarkę próżniową, to jej użyj. Skrócisz czas marynowania do 30 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food- Saver, nie wiem ile czasu wymaga marynowanie w innych pojemnikach). 

pieczona-lopatka-wieprzowa

3. Wyjmij mięso z marynaty i włóż do rękawa do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego z pokrywką. 

4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz mięso przez 15-20 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz prze 90 minut. Jeśli masz więcej lub mniej mięsa to stosuj zasadę 60 minut pieczenia na każdy kilogram łopatki wieprzowej lub karkówki.

5. Rozetnij i rozchyl na boki rękaw lub zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10  minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczona łopatka wieprzowa, żeby była soczysta powinna mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 75 stopni. 

6. Upieczoną łopatkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.

Przepis na łopatkę wieprzową z wolnowaru 

1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu obsmaż mięso ze wszystkich stron do mocnego zbrązowienia.

3. Wstaw mięso do wolnowaru, wlej pozostałą marynatę i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)

  • opcja low - 7-9 godzin
  • opcja high - 6-7 godzin

Tutaj znajdziesz inne przepisy na dania z wolnowaru

Wolnopieczona łopatka wieprzowa z piekarnika

1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2.

2. Nagrzej piekarnik do 230 stopni i piecz łopatkę wieprzową  w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia  przez 15-20 minut. W tym przepisie nie używamy rękawa do pieczenia.

3. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz mięso przez 5-6 godzin polewając co jakiś czas powstałym sosem. Optymalna temperatura łopatki wieprzowej w najgrubszym miejscu powinna wynosić 75 stopni.

pieczona-lopatka-wieprzowa
Pieczona łopatka wieprzowa
 

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! uwielbiam takie domowe mięsko. Tylko nie mam takiego magicznego pojemnika do marynowania...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięso pieczone w domu ma niesamowity smak i z pewnością jest lepsze od tego sklepowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za przepis, z chęcią zapoznam się z nim bliżej podczas domowego obiadu.

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis