Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i wspaniale smakuje. Czarny bez rośnie niemal wszędzie, więc bez problemu przygotujesz prozdrowotny syrop z czarnego bzu i miodu albo nalewkę bzową. Nalewki i syropy z kwiatów czarnego bzu możesz  stosować na przeziębienie i grypę, katar i kaszel, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do lemoniady i napojów na lato, a zimą do herbaty. Syrop na kwiatach czarnego bzu i miodzie ma tę zaletę, że nie zawiera alkoholu, ale jeśli wolisz coś mocniejszego, to podobnie działa  nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu
Smaczny i zdrowy syrop z kwiatów czarnego bzu możesz podawać w trakcie przeziębienia, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających napojów na lato.  

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 
  • 1 litr miodu o delikatnym smaku np. lipowego albo miodu z pyłkiem i propolisem, ale możesz zastąpić 800 g cukru
  • 1 litr wody
  • 3-4 średniej wielkości cytryny

Miód z pyłkiem i propolisem można kupić m.in. w sklepie Pasieki Sadowskich.

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu na miodzie jak zrobić

1. Baldachy czarnego bzu rozłóż na około 2 godziny na jasnym podłożu, aby wszelkie robaczki zdążyły się ewakuować. Kwiatów czarnego bzu nie myjemy, mycie wypłukuje ich najcenniejszy składnik - pyłek kwiatowy. 

2. Oczyść baldachy z zielonych gałązek i listków, ponieważ zawierają sporo goryczki. Ułóż baldachy w dużym słoju.

3. Zagotuj wodę i zalej nią ułożone w słoju kwiaty czarnego bzu. W razie potrzeby dociśnij kwiaty, tak aby wszystkie były zanurzone w wodzie. Jeśli używasz cukru zamiast miodu, to wodę zagotuj razem z cukrem i gotuj jeszcze około 5 minut po całkowitym rozpuszczeniu cukru.

4. Przykryj słój gazą i odstaw na około 24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. 

5. Następnego dnia odcedź kwiaty i przefiltruj syrop przez lnianą ściereczkę lub gazę. Jeśli chcesz uzyskać bardzo klarowny syrop to dodatkowo przefiltruj go dwukrotnie przez filtr do kawy.

6.  Wlej syrop do garnka, dodaj miód i zagotuj. Dodaj sok z cytryn, wymieszaj i wyłącz płomień. W tym przepisie miód zapewnia doskonały smak syropu, ale podczas gotowania straci wiele swoich właściwości.

7. Gorący syrop przelej do czystych, wyparzonych butelek i szybko zakręć. Pasteryzuj syrop przez około 15-20 minut w zależności od pojemności butelek. Po pasteryzacji i wystudzeniu przechowuj syrop z kwiatów czarnego bzu w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Jeśli syrop jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, to do wystudzonego syropu możesz dodać  około 200-250 ml spirytusu. Nie musisz go wtedy pasteryzować.

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiatostany czarnego bzu zazwyczaj zbieramy w ciepłe słoneczne dni na przełomie maja i czerwca, ale w tym roku czarny bez zakwitł nieco później niż zwykle. Czarny bez, znany też jako hyćka, obniża gorączkę, działa napotnie, przeciwwirusowo, wykrztuśne i moczopędnie. Stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwzapalne. Nalewkę i syrop z kwiatów czarnego bzu stosuje się w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. Nalewka lub syrop bzowy świetnie rozgrzewają i pomagają w stanach ogólnego osłabienia organizmu. 

Uwaga: W pyłku, kwiatach i owocach czarnego bzu występują alergeny, które mogą wywołać nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszności.

Jaki miód dodać do syropu z czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne. Nie pasują więc do nich miody o bardzo ostrym wyrazistym smaku. Moim zdaniem najbardziej odpowiedni będzie miód lipowy albo miód z pyłkiem i propolisem.

  • Miód lipowy jest stosowany przede wszystkim w leczeniu przeziębień oraz jako środek wzmacniający i wspomagający serce. W połączaniu z cytryną jest zalecany jest profilaktycznie w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. Ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Miód lipowy wykazuje też działanie uspakajające, łagodzi stres i zapobiega bezsenności oraz obniża ciśnienie krwi.
  • Miód z pyłkiem i propolisem wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Połączenie miodu z pyłkiem i propolisem sprawia, że jest szczególnie wskazany w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i zatok, okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Komentarze

  1. Pamiętam jak moja babcia robiła syrop z bzu. Muszę też zrobić tego lata. Skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie naturalne i zdrowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry wpis. Warto zrobić samemu tego typu rzeczy. Zimą będzie jak znalazł:) Sama ostatnio zebrałam i ususzyłam kwiaty bzu....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji przygotować taki syrop, ale bardzo lubię jego smak, pyszny, smaczny i zdrowy, warto o nim pamiętać. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprowadziłam do swojej diety nowe produkty, by podnosić odporność stawiam na suplementację. Jestem wielką fanką Alpikol, który dzięki ekstraktom z czarnego bzu i pelargonii afrykańskiej w naturalny sposób wpływa na budowę silnego organizmu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: