Chlebek jabłkowy z blendera

Chlebek jabłkowy z blendera

Przepis na szybkie i łatwe ciasto jabłkowe.

Chlebek jabłkowy z blendera, to szybki i łatwy przepis na smaczne ciasto jabłkowe dla zapracowanych i zabieganych. Przepis na chleb jabłkowy wymaga poświęcenia zaledwie 10 minut. Ten słodki chlebek z jabłkami i cynamonem pasuje na weekendowe śniadanie albo jako przekąska do pracy. Chlebek z blendera obłędnie smakuje na ciepło, ale jeśli nie zjesz całego od razu, to zapewniam, że nawet kilka dni później jest wyśmienity. Możesz go także zamrażać.

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem chleba koniecznie wypróbuj przepis na chleb z garnka żeliwnego (możesz go upiec także w naczyniu żaroodpornym). Jesteś fanką pieczywa z owocami? Sprawdź przepis na chlebek odrywany kawowo pomarańczowy.

chlebek-jablkowy-z-blendera
Domowy chlebek z musem jabłkowym jest idealny na słodkie śniadanie lub podwieczorek. 

Chlebek jabłkowy z blendera składniki 

  • 80 ml stopionego masła lub oleju roślinnego,
  • 2 duże jajka,
  • 200 g musu jabłkowego, to mniej więcej 2 średnie Jabłka Grójeckie,
  • 140 g cukru białego lub brązowego,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 płaska łyżka stołowa mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 duże szczypty łyżeczki gałki muszkatołowej, 
  • do posypania
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka cukru pudru

chlebek-jablkowy-z-blendera

Chlebek jabłkowy szybki i łatwy przepis

1. Formę do pieczenia posmaruj cienką warstwą tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.

2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową.

3. Jabłko umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zmiksuj w blenderze na gładki mus.

4. Dodaj wszystkie pozostałe składniki w następującej kolejności: olej lub roztopione masło, jajka, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i gałką muszkatołową. 

5. Zmiksuj składniki na chlebek jabłkowy na gładką jednolitą masę. 

6. Przełóż ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

7. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na około 10 minut w foremce, a następnie pozostaw do wystudzenia na kratce.

8. Posyp chlebek jabłkowy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

chlebek-jablkowy-z-blendera
Chlebek jabłkowy z blendera.

Komentarze

  1. Jak z blendera to robię. Po Twoim serniku biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł, do tej pory robiłam tylko bananowe. I fajnie że z blendera bo nie każdy ma mikser.

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat mam mus jabłkowy, więc z przyjemnością skuszę się na ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam nigdy o chlebku jabłkowym 🙂 przepis nie wydaje się trudny, być może kiedyś spróbuję!🙂

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: