TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Surówka z pomidorów i cebuli

Surówka z pomidorów i cebuli

Prosta sałatka do obiadu, śniadania i kolacji 

Surówka z pomidorów i cebuli z koperkiem to specjalność mojego Taty. Ten prosty przepis na surówkę z pomidorów z cebulką ma więc dla mnie wymiar sentymentalny.  Żeby ją przygotować wystarczą zaledwie dwa składniki: dojrzałe pomidory i nieduża cebula oraz trochę zieleniny i 5 minut czasu. Sałatka z pomidorów z cebulką, podobnie jak sałatka izraelska stanowi super prosty sposób na orzeźwiający dodatek do każdego posiłku. Uwielbiam ją za świeży smak i uniwersalność. Surówka z pomidorów z dodatkiem cebuli pasuje do obiadu, śniadania i kolacji. Możesz dodatkowo podkreślić jej smak prostym dressingiem z oliwy i octu winnego.

Ps. Nie często zamieszczam na blogu zdjęcia z telefonu, ale chciałam Ci pokazać, jak wygląda sałatka ze świeżych pomidorów z cebulą i koperkiem w wykonaniu mojego taty. 

surowka-z-pomidorow-i-cebuli
Prosta sałatka z pomidorów pasuje także do grilla.
 

Surówka z pomidorów i cebuli 

porcja dla 4 osób

  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 mała cebula biała lub czerwona 
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • opcjonalnie możesz polać sałatkę pomidorową sosem przygotowanym 3 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek i 1 łyżeczki octu winnego Sherry (jest dostępny m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata)

surowka-z-pomidorow-i-cebuli

Przepis na sałatkę z pomidorów i cebuli do obiadu, śniadania i kolacji. 

1. Pomidory włóż na 1 minutę do wrzątku, a następnie opłucz zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w półplasterki.

2. Cebulę pokrój w jak najmniejszą kostkę.

3. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj,

4. Ułóż pomidory na talerzu, posyp cebulą, szczypiorkiem i koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Dodatkowo możesz skropić sałatkę sosem z oliwy i octu z czerwonego wina

Trochę ciekawostek o sałatkach z pomidorów

Surówki z pomidorów z cebulą są popularne w kuchniach wielu narodów. Ten przepis jest najbardziej zbliżony do sałatki marokańskiej. W krajach Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego, Turcji i na Bliskim Wschodzie sałatki stanowią nieodzowny element każdego posiłku i często zawierają w swoim składzie pomidory. W większości krajów arabskich pomidory przed dodaniem do sałatki oczyszcza się z gniazd nasiennych i soku.

surowka-z-pomidorow-i-cebuli
Surówka z pomidorów i cebuli.

Komentarze

  1. Wygląda przepysznie:-) I u nas nigdy się nie dawało koperku. Aż muszę tak zrobić. Jak patrzę na te pomidory, to głośno przełykam ślinę... -)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tę sałatkę pamiętam z czasów dzieciństwa. Kiedy był sezon na pomidory, jedliśmy ją chyba codziennie. Uwielbiam i często też robię ją w swoim domu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja taką sałatkę jem jeszcze ze śmietaną. Wspomnienie dziecinstwa.

    OdpowiedzUsuń
  4. W dzieciństwie mama nam taką robiła bardzo często. Tym bardziej dziękuję za przypomnienie - dziś też taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W prostocie tkwi siła! Uwielbiam te sałatkę!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych