Dżem truskawkowy
Dżem truskawkowy
  Przepis na domowy dżem z truskawek bez konserwantów. 
Dżem truskawkowy możesz kupić w każdym sklepie, ale ten przepis na dżem z truskawek sprawi, że zapragniesz przygotować go sama. Domowy dżem truskawkowy zawiera tylko truskawki, cukier, sok z cytryny i odrobinę masła. Nie dodaję do niego żadnych środków żelujących. Uwielbiam domowy dżem truskawkowy, ale do serników i deserów najlepsza jest frużelina truskawkowa bez żelatyny, jestem pewna że Tobie też będą smakowały.
Dla ułatwienia podałam w przepisie proporcje na 1 kilogram truskawek. Truskawki podczas gotowania mocno ściemnieją i stracą swój piękny czerwony kolor, ale jest to całkowicie naturalne.
Domowy dżem truskawkowy bez środków żelujących.Dżem truskawkowy
- 1 kg truskawek, 
- 250-300 g cukru białego lub brązowego, 
- sok z 1 małej cytryny,
- 
    opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
 
- 1 łyżeczka masła min 82% tłuszczu
Domowy dżem truskawkowy jak zrobić 
  1. Usuń szypułki z truskawek i dokładnie umyj owoce. Odrzuć te, które są
  uszkodzone. Małe truskawki pozostaw w całości, duże przekrój na pół.
2. Do rondla z grubym dnem wsyp warstwę truskawek i posyp połową cukru, dodaj resztę truskawek i posyp pozostałym cukrem. Pozostaw truskawki na około 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, żeby puściły sok.
  3. Postaw garnek z truskawkami na kuchence, dodaj sok z cytryny, masło i
  zagotuj. Zmniejsz płomień do małego, dodaj ekstrakt waniliowy. Mieszając od
  czasu do czasu gotuj  truskawki około 60 -90 minut. Powtórz tę czynność
  drugiego i trzeciego dnia, aż dżem będzie miał taką gęstość jak lubisz.
  Podczas gotowania możesz rozgnieść część truskawek. Pod koniec trzeba dość
  często mieszać dżem, żeby się nie przypalił. 
4. Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
   Jak zrobić dżem z truskawek w wolnowarze 
  1. Usuń szypułki z truskawek i dokładnie umyj owoce. Odrzuć te, które są
  uszkodzone. Małe truskawki pozostaw w całości, duże przekrój na pół.
  2. Wsyp połowę truskawek do misy wolnowaru i posyp połową cukru, dodaj resztę
  truskawek i posyp pozostałym cukrem. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  W tej wersji nie dodaję masła. 
  3. Ustaw wolnowar na opcję high czas 3-4 godziny. Po upływie tego czasu uchyl
  mocno pokrywę i ustaw czas na 9-14 godzin, w zależności od tego ile powstało
  soku i jak gęsty dżem lubisz.  Najlepiej zrobić to na noc
4. Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Dżem truskawkowy 




 
 
 
 
 
 

uwielbiam taki dżem
OdpowiedzUsuńPyszny i lubię właśnie całe owoce. Dla mnie przetwory z truskawek to jedynie konfitury.
OdpowiedzUsuńTeż się zastanawiałam nad dżemem z wolnowaru, ale w końcu zrobiłam normalną metodą. Jednak ciągle mnie kusi i zrobię z innych owoców.
OdpowiedzUsuńOdwracanie słoików jest zbędne. Pokrywka zaklejona dżemem utrudni otwieranie. Nigdy nie odwracam.
OdpowiedzUsuńBardzo dużo robimy domowych dżemów, truskawkowy też bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńDammn, a ja jeszcze nie jadłam truskawek w tym roku :/.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowej roboty dżemy!
OdpowiedzUsuńUwielbiam, zwłaszcza zimą ;)
OdpowiedzUsuńTeż robię tak dżem, ale nie dodaję masła. Czy dodatek masła wpływa na smak czy w jakimś innym celu się go dodaje? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMasło w dżemie? Nigdy nie dawałem. Co to zmienia?
OdpowiedzUsuń