TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem

Perska lemoniada sekanjabin.

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem to słodko-kwaskowy, orzeźwiający napój na lato. Gasi pragnienie, oczyszcza organizm, wspiera odchudzanie i stawia na nogi, lepiej niż poranna kawa. Przepis na lemoniadę z octem jabłkowym i miodem jest banalnie prosty. W dawnych czasach, do perskiej lemoniady używano miodu, octu owocowego i świeżej mięty, obecnie coraz częściej miód zastępowany jest cukrem. W oryginale domowa lemoniada z octem jabłkowym i miodem nosi nazwę sharbat-e sekanjabin i jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, gdzie latem temperatura często przekracza 50 stopni.

Syrop z którego przygotujesz lemoniadę miodowo - octową możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. W tym czasie mocno zgęstnieje. Dlatego, jeśli zrobisz większą porcję syropu do lemoniady, nie wlewaj go do butelki. Znacznie wygodniej wyjmować go ze słoika. 

Uprzedzając wszelkie pytania o szklaneczki - zamawiałam je w tureckisklep.pl

Inne przepisy na lemoniady

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem
Perska lemoniada sekanjabin to oczyszczający napój z octem jabłkowym i modem, który świetnie gasi pragnienie nawet w największe upały.
 

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem przepis

moja szklanka ma 250 ml pojemności. 

Syrop do lemoniady

  • 200 ml wody,
  • 1 szklanka miodu lub cukru,
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego lub octu z owoców granatu,  ale możesz dodać więcej do smaku.
  • 5-8 gałązek świeżej mięty,

W Iranie syrop z powyższego przepisu podawany jest także jak dip do sałaty rzymskiej. Liście sałaty macza się w syropie, tak jak my maczamy frytki w ketchupie. Smakują wyśmienicie. 

Do przygotowania lemoniady

  • cały syrop z przepisu powyżej,
  • kilkanaście kostek lodu,
  • około 1,5 litra wody lub do smaku,
  • 1 nieduży melon kantalupa albo 1 duży ogórek (obrane i starte na tarce o grubych oczkach),
  • 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w dość grube kliny,
  • opcjonalnie plasterki cytryny lub limonki i gałązki mięty do dekoracji,
  • opcjonalnie 5-6 kropli wody różanej.  

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem

Orzeźwiający napój z octem jabłkowym i miodem jak zrobić

1. W garnku z grubym dnem umieść miód albo cukier i wodę. Mieszając, gotuj na średnim ogniu, aż miód (cukier) całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć płomień do małego i gotuj około 5-10 minut.

2. Dodaj ocet owocowy i gotuj przez kolejne 20-30 minut, aż syrop zgęstnieje. Wyłącz płomień.

3. Dodaj umyte gałązki mięty i pozostaw syrop w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia,  a jeszcze lepiej na całą noc. 

4. Z zimnego syropu usuń gałązki mięty.

5. Przygotuj lemoniadę - do dzbanka wlej cały syrop, dodaj wodę i wymieszaj. Dodaj kostki lodu i starte na tarce ogórki lub melona i wymieszaj wszystkie składniki.

Sharbat-e sekanjabin perska lemoniada miodowo-octowa

Sharbat-e sekanjabin to słodko-kwaskowy napój znany na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Iranie od czasów starożytnych. Wymieniany jest m.in. XI-wiecznym Kanonie Medycyny autorstwa perskiego lekarza i uczonego Awicenny, uznawanego za ojca nowoczesnej medycyny. Nazwa sekanjabin stanowi połączenie dwóch słów serkeh (ocet) i angabin czyli miód. Sekanjabin i przyrządzany na jego bazie napój o nazwie sharbat-e sekanjabin jest popularny również w Turcji, Pakistanie (gdzie nazywa się sikanjabeen), Azji Południowej, na Kaukazie i na Bałkanach.  Od tego typu napojów tzw. sharbat pochodzi współczesna nazwa sorbetów owocowych. 

Perska lemoniada sakanjabin ma również szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem
Lemoniada z octem jabłkowym i miodem
 

Komentarze

  1. Spróbuję z ciekawości. Bardzo ciekawy przepis. Tylko na pewno zmniejszę ilość syropu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przemycam gdzie się da ocet jabłkowy. Chętnie wypróbuję. Bardzo smacznie się zapowiada:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że produkty nie są wyszukane, więc chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny napój. Buszuję tu trochę, wpadł mi w oko :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych