Lemoniada z octem jabłkowym i miodem

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem

Perska lemoniada sekanjabin.

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem to słodko-kwaskowy, orzeźwiający napój na lato. Gasi pragnienie, oczyszcza organizm, wspiera odchudzanie i stawia na nogi, lepiej niż poranna kawa. Przepis na lemoniadę z octem jabłkowym i miodem jest banalnie prosty. W dawnych czasach, do perskiej lemoniady używano miodu, octu owocowego i świeżej mięty, obecnie coraz częściej miód zastępowany jest cukrem. W oryginale domowa lemoniada z octem jabłkowym i miodem nosi nazwę sharbat-e sekanjabin i jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, gdzie latem temperatura często przekracza 50 stopni.

Syrop z którego przygotujesz lemoniadę miodowo - octową możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. W tym czasie mocno zgęstnieje. Dlatego, jeśli zrobisz większą porcję syropu do lemoniady, nie wlewaj go do butelki. Znacznie wygodniej wyjmować go ze słoika. 

Uprzedzając wszelkie pytania o szklaneczki - zamawiałam je w tureckisklep.pl

Inne przepisy na lemoniady

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem
Perska lemoniada sekanjabin to oczyszczający napój z octem jabłkowym i modem, który świetnie gasi pragnienie nawet w największe upały.
 

Lemoniada z octem jabłkowym i miodem przepis

moja szklanka ma 250 ml pojemności. 

Syrop do lemoniady

  • 200 ml wody,
  • 1 szklanka miodu lub cukru,
  • 4-5 łyżek octu jabłkowego lub octu z owoców granatu,  ale możesz dodać więcej do smaku.
  • 5-8 gałązek świeżej mięty,

W Iranie syrop z powyższego przepisu podawany jest także jak dip do sałaty rzymskiej. Liście sałaty macza się w syropie, tak jak my maczamy frytki w ketchupie. Smakują wyśmienicie. 

Do przygotowania lemoniady

  • cały syrop z przepisu powyżej,
  • kilkanaście kostek lodu,
  • około 1,5 litra wody lub do smaku,
  • 1 nieduży melon kantalupa albo 1 duży ogórek (obrane i starte na tarce o grubych oczkach),
  • 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w dość grube kliny,
  • opcjonalnie plasterki cytryny lub limonki i gałązki mięty do dekoracji,
  • opcjonalnie 5-6 kropli wody różanej.  

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem

Orzeźwiający napój z octem jabłkowym i miodem jak zrobić

1. W garnku z grubym dnem umieść miód albo cukier i wodę. Mieszając, gotuj na średnim ogniu, aż miód (cukier) całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć płomień do małego i gotuj około 5-10 minut.

2. Dodaj ocet owocowy i gotuj przez kolejne 20-30 minut, aż syrop zgęstnieje. Wyłącz płomień.

3. Dodaj umyte gałązki mięty i pozostaw syrop w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia,  a jeszcze lepiej na całą noc. 

4. Z zimnego syropu usuń gałązki mięty.

5. Przygotuj lemoniadę - do dzbanka wlej cały syrop, dodaj wodę i wymieszaj. Dodaj kostki lodu i starte na tarce ogórki lub melona i wymieszaj wszystkie składniki.

Sharbat-e sekanjabin perska lemoniada miodowo-octowa

Sharbat-e sekanjabin to słodko-kwaskowy napój znany na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Iranie od czasów starożytnych. Wymieniany jest m.in. XI-wiecznym Kanonie Medycyny autorstwa perskiego lekarza i uczonego Awicenny, uznawanego za ojca nowoczesnej medycyny. Nazwa sekanjabin stanowi połączenie dwóch słów serkeh (ocet) i angabin czyli miód. Sekanjabin i przyrządzany na jego bazie napój o nazwie sharbat-e sekanjabin jest popularny również w Turcji, Pakistanie (gdzie nazywa się sikanjabeen), Azji Południowej, na Kaukazie i na Bałkanach.  Od tego typu napojów tzw. sharbat pochodzi współczesna nazwa sorbetów owocowych. 

Perska lemoniada sakanjabin ma również szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie.

lemoniada-z-octem-jablkowym-i-miodem
Lemoniada z octem jabłkowym i miodem
 

Komentarze

  1. Spróbuję z ciekawości. Bardzo ciekawy przepis. Tylko na pewno zmniejszę ilość syropu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przemycam gdzie się da ocet jabłkowy. Chętnie wypróbuję. Bardzo smacznie się zapowiada:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że produkty nie są wyszukane, więc chętnie się skuszę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: