Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy 

Przepis na domowy dżem z truskawek bez konserwantów.

Dżem truskawkowy możesz kupić w każdym sklepie, ale ten przepis na dżem z truskawek sprawi, że zapragniesz przygotować go sama. Domowy dżem truskawkowy zawiera tylko truskawki, cukier, sok z cytryny i odrobinę masła. Nie dodaję do niego żadnych środków żelujących. Uwielbiam domowy dżem truskawkowy, ale do serników i deserów najlepsza jest frużelina truskawkowa bez żelatyny, jestem pewna że Tobie też będą smakowały.

Dla ułatwienia podałam w przepisie proporcje na 1 kilogram truskawek. Truskawki podczas gotowania mocno ściemnieją i stracą swój piękny czerwony kolor, ale jest to całkowicie naturalne.

dzem-truskawkowy
Domowy dżem truskawkowy bez środków żelujących.

Dżem truskawkowy

  • 1 kg truskawek,
  • 250-300 g cukru białego lub brązowego,
  • sok z 1 małej cytryny,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka masła  min 82% tłuszczu 

Domowy dżem truskawkowy jak zrobić

1. Usuń szypułki z truskawek i dokładnie umyj owoce. Odrzuć te, które są uszkodzone. Małe truskawki pozostaw w całości, duże przekrój na pół.

2. Do rondla z grubym dnem wsyp warstwę truskawek i posyp połową cukru, dodaj resztę truskawek i posyp pozostałym cukrem. Pozostaw truskawki na około 2-3 godziny  w temperaturze pokojowej, żeby puściły sok.

3. Postaw garnek z truskawkami na kuchence, dodaj sok z cytryny, masło i zagotuj. Zmniejsz płomień do małego, dodaj ekstrakt waniliowy. Mieszając od czasu do czasu gotuj  truskawki około 60 -90 minut. Powtórz tę czynność drugiego i trzeciego dnia, aż dżem będzie miał taką gęstość jak lubisz. Podczas gotowania możesz rozgnieść część truskawek. Pod koniec trzeba dość często mieszać dżem, żeby się nie przypalił.

4. Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

dzem-truskawkowy

 Jak zrobić dżem z truskawek w wolnowarze

1. Usuń szypułki z truskawek i dokładnie umyj owoce. Odrzuć te, które są uszkodzone. Małe truskawki pozostaw w całości, duże przekrój na pół.

2. Wsyp połowę truskawek do misy wolnowaru i posyp połową cukru, dodaj resztę truskawek i posyp pozostałym cukrem. Dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. W tej wersji nie dodaję masła.

3. Ustaw wolnowar na opcję high czas 3-4 godziny. Po upływie tego czasu uchyl mocno pokrywę i ustaw czas na 9-14 godzin, w zależności od tego ile powstało soku i jak gęsty dżem lubisz.  Najlepiej zrobić to na noc

4. Gorący dżem przełóż do czystych wyparzonych słoików. Zakręć i pasteryzuj około 20 minut. Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

dzem-truskawkowy
Dżem truskawkowy

 



Komentarze

  1. Pyszny i lubię właśnie całe owoce. Dla mnie przetwory z truskawek to jedynie konfitury.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też się zastanawiałam nad dżemem z wolnowaru, ale w końcu zrobiłam normalną metodą. Jednak ciągle mnie kusi i zrobię z innych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odwracanie słoików jest zbędne. Pokrywka zaklejona dżemem utrudni otwieranie. Nigdy nie odwracam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dużo robimy domowych dżemów, truskawkowy też bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dammn, a ja jeszcze nie jadłam truskawek w tym roku :/.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowej roboty dżemy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robię tak dżem, ale nie dodaję masła. Czy dodatek masła wpływa na smak czy w jakimś innym celu się go dodaje? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Masło w dżemie? Nigdy nie dawałem. Co to zmienia?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: