TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Botwinka w słoikach na zimę

Botwinka w słoikach na zimę 

Przepis na pasteryzowaną botwinkę do słoików na zimę.

Botwinka w słoikach na zimę to świetny sposób, aby móc cieszyć się smakiem pysznej zupy także poza sezonem. Botwinka czyli zupa z młodych buraków popularna jest zwłaszcza wiosną, kiedy jesteśmy spragnieni smaku świeżych warzyw, ale możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wystarczy, że zamkniesz w słoikach liście i młode buraczki. Przepis na botwinkę w słoikach na zimę jest prosty i nie zajmie Ci dużo czasu. Podobnie jak w przypadku innych przetworów potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników: kilku pęczków botwinki, kopru, czosnku octu, soli i wody. Botwinkę pasteryzowaną na zimę warto przygotować właśnie teraz, kiedy młode liście i buraczki są najsmaczniejsze.  

Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis marynowana czerwona cebula.

botwinka-w-sloikach-na-zime
Botwinka do słoików na zimę, to najlepszy sposób, aby cieszyć się smakiem pysznej zupy, gdy za oknem śnieg i mróz.
 

Botwinka w słoikach na zimę przepis

proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml

  • 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami,
  • 2-3 średnie buraki ćwikłowe
  • 2 pęczki koperku
  • 6 dużych ząbków czosnku 
  • 2 litry wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
  • 3 łyżki cukru
  • po 4-5 ziarenek pieprzu na każdy słoik,
  • 8-9 łyżek octu jabłkowego

Jak zrobić botwinkę do słoików na zimę 

1. Botwinkę dokładnie umyj. Obierz lub oskrob buraczki i pokrój w średniej wielkości kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Łodygi drobno posiekaj, a liście pokrój w około 3-4 mm paski. 

2. Koperek umyj i drobno posiekaj, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Słoiki dokładniej umyj i wyparz wrzątkiem.

3. Wymieszaj botwinkę i buraczki z koperkiem. Do każdego słoika włóż pokrojony czosnek. Dodaj pokrojone buraczki i botwinkę i lekko ugnieć. Na górę wsyp 1 łyżkę koperku.

4. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i octem jabłkowym. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.

5. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach i pasteryzuj około 20-25 minut. Po zapasteryzowaniu, odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. 

botwinka-w-sloikach-na-zime
Botwinka pasteryzowana w słoikach na zimę.


Komentarze

  1. Lubię botwinkę. Twoje słoiki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To samo pomyślałam, jak zobaczyłam zdjęcia. Botwinka w słoikach wygląda przepięknie, aż ślinka leci na myśl o zupie z niej wykonanej.

      Usuń
  2. Fajny pomysł na przedłużenie lata. Zrobię sobie zapasy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na przedłużenie lata. Zrobię sobie zapasy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały pomysł! Dlaczego nie wpadłam na to wcześniej? :)
    Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Extra! Nie widziałam, że botwinkę można pasteryzować na zimę. A tak bardzo ją lubimy!

    OdpowiedzUsuń
  6. O, bardzo ciekawy pomysł! Jak uda mi się kupić botwinkę, to muszę ja tak zrobić na zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Praktycznie co roku przygotowuję na zimę przetwory. Ograniczałam się jednak do przetworów tradycyjnych, czyli do ogórków, marynowanych cebulek oraz dżemów. Nigdy jeszcze nie robiłam przetworów z botwinki, a tej w moim domowym ogrodzie nie brakuje.

    Dziękuję za przepis, postaram sie na dniach coś przygotować, szczególnie, ze nie wydaje się taki trudny.'

    Pamiętam, że w przeszłości wydawalo mi się, ze robienie przetworów jest bardzo trudne. Teraz jednak widzę, że jest często o wiele łatwiejsze niz gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba wypróbuję 😍 przepis brzmi dobrze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych