Sałatka z zielonego ogórka i koperku

Sałatka z zielonego ogórka i koperku

Pressgurka szybka sałatka szwedzka do obiadu z krótko marynowanych ogórków.

Sałatka z zielonego ogórka i koperku zwana pressgurka jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Wystarczy zaledwie 30 minut marynowania, żeby sałatka ogórkowa do obiadu była gotowa do podania na stół.  Szwedzka sałatka z ogórków ma świeży, słodko-kwaśny smak i jest obowiązkowym dodatkiem m.in. do szwedzkich klopsików. Także łosoś marynowany w soli i cukrze podawany jest w towarzystwie sałatki ogórkowej pressgurka. Właśnie połączenie słodko-pikantnych lub słodko-kwaśnych składników rozsławiło szwedzką sałatkę ogórkową na całym świecie. Sałatka z zielonego ogórka i koperku świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem.

Ogórki z koperkiem do obiadu pasują wyśmienicie, ale możesz wzbogacić smak tej sałatki dodając rzodkiewkę i doprawić ją białym pieprzem. 

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku
 Szybka sałatka z ogórków do obiadu czyli przepis na szwedzką sałatkę pressgurka.

Sałatka z zielonego ogórka i koperku

  • 1 duży ogórek wężowy (około 300-400 g),
  • 1 mała czerwona cebula lub przygotowana wg tego przepisu marynowana czerwona cebula,
  • 8 łyżek octu jabłkowego albo 4 łyżki octu winnego z białego wina, 
  • 6 łyżek wody, 
  • pół łyżeczki soli lub do smaku,
  • 3 łyżeczki cukru, 
  • 1 czubata łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku lub szczypiorku,
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • mielony czarny pieprz do smaku.
  • papryka w płatkach słodka lub ostra do smaku, taką paprykę można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku

 Szwedzka sałatka z ogórka i koperku do obiadku

1. Ogórek bardzo dokładnie umyj, ponieważ nie będziemy go obierać.

2. Pokrój ogórek na cienkie plasterki, najlepiej zrobić to przy użyciu mandoliny albo robota z tarczą do plasterków.

3. Pokrój cebulę na cienkie półplasterki albo użyj marynowanej czerwonej cebuli. 

4. Wymieszaj wodę z octem, zagotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw zalewę do całkowitego wystudzenia.

5. Przełóż plasterki ogórka do miski, posól i wymieszaj. Połóż na nich talerzyk i obciąż np. słoikiem napełnionym wodą. Odstaw na około 15 minut.

6. Odlej sok z ogórka, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany koperek, natkę pietruszki i zimną, osłodzoną wodę z octem. Wymieszaj składniki i odstaw na około 30-60 minut, ale możesz też zostawić w lodówce do następnego dnia.

4. Przed podaniem odsącz z zalewy i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Ta sałatka może być przechowywana w lodówce do 7 dni, jeśli ogórek jest pokryty zalewą.

Jeśli spodobał ci się przepis sałatkę z zielonego ogórka i koperku, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

Co to jest pressgurka 

Pressgurka to sałatka z zielonego ogórka i koperku marynowanych około 30-60 minut i zarazem  jeden z najbardziej tradycyjnych dodatków obiadowych w kuchni szwedzkiej. W języku szwedzkim gurka oznacza „ogórek”, a press tłumaczy się jako„ściskać” lub „wyciskać”. W tradycyjnym przepisie na presgurkę ogórek jest bardzo cienko pokrojony i solony. Następnie na pokrojony ogórek kładzie się ciężarek, aby pomóc mu pozbyć się wody, stąd termin „wyciskanie”. To sprawia, że ​​plasterki ogórka są bardziej chrupiące.

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku
Sałatka z zielonego ogórka i koperku


Komentarze

  1. Wygląda niesamowicie i jestem w stanie wyobrazić sobie jej zapach :) smaku niestety nie, bo nigdy nie używałam octu jabłkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu nazywało sie to ogórki na słodko kwaśno. Babcia często robiła latem, w upał znakomita rzecz

    OdpowiedzUsuń
  3. I to będzie dzisiejsza moja sałatka di obiadu. Wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna taka sałatka ze świeżym koperkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomita i pyszna, prosta sałatka.
    Zainspirowałaś mnie do zrobienia takiej.
    Moja Mama robi, więc i ja spróbuję.
    Wygląda bardzo kusząco :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sałatki, a te z dodatkiem ogórka bardzo mnie przekonują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jakie pyszności na lato. Ogórek i koperek muszą dać super połączenie. Zapisuję przepis i próbuję. Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosta, letnia, zapewne wyśmienita. Idealny dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna sałatka na lato. Robię podobną. Rześka i mało kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: