12/13/2020

Łosoś marynowany w soli i cukrze

Łosoś marynowany w soli i cukrze 

Przepis na gravlax łosoś po norwesku. 

Łosoś marynowany w soli i cukrze z dużą ilością koperku czyli gravlax to bożonarodzeniowy przysmak mieszkańców krajów skandynawskich. Peklowany łosoś jest prawdopodobnie jednym z najłatwiejszych do przygotowania wykwintnych świątecznych dań. Efekty palce lizać, zachwyt domowników i gości bezcenny, ale koszty kilkanaście razy niższe, niż w delikatesach rybnych.

Domowy przepis na gravlax czyli łososia w soli i cukrze jest bardzo prosty i zajmie Ci dosłownie chwilę. Do marynowania wybierz filety ze skórą. Przygotowany w ten sposób łosoś jest znacznie zdrowszy niż wędzony, a jednocześnie mniej tłusty. Mięso jest miękkie, bardzo delikatne, po prostu pycha.

losos-marynowany-w-soli-i-cukrze
Gravlax to surowy filet łososia peklowany w soli, cukrze i koperku.
 

Łosoś marynowany w soli i cukrze

  • 750 g filetu z łososia ze skórą, ale bez ości
  • 4-5 łyżek gruboziarnistej soli morskiej niejodowanej
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek mocnej wódki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, zielonego lub czerwonego
  • 1 duży pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego.
  • opcjonalnie skórka otarta z dokładnie wyszorowanej cytryny 

Uwaga jeśli chcesz uzyskać lekko wędzony aromat dodaj dodatkowo 1 łyżkę stołową wędzonej soli morskiej, jest dostępna m. in. w sklepie Kuchnie Świata

Łosoś marynowany w soli i cukrze przepis

1. Skrop filet wódką z obu stron. Wymieszaj wszystkie przyprawy i natrzyj nimi rybę. Posyp łososia koperkiem i ewentualnie skórką otartą z cytryny.

2. Włóż łososia do naczynia skórą do dołu i przykryj folią spożywczą. Na łososiu połóż deskę i obciąż ją innym naczyniem lub puszkami. Waga obciązenia powinna wynosić około 2 kg. Co 12 godzin wylewaj płyn, który będzie zbierał się w naczyniu.  Po 24 godzinach odwróć łososia na drugą stronę (będzie lepki i mokry), ponownie obciąż i wstaw do lodówki.

3.  Po 2 dniach wyjmij łososia z naczynia. Spłucz nadmiar przypraw pod bieżącą zimną wodą i osusz rybę papierowym ręcznikiem. Odstaw filet do lodówki na 3-4 godziny bez przekrycia i bez obciążenia. Następnie zawiń rybę w papier do pieczenia lub folię spożywczą i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Przed podaniem odkrój skórę.

4. Łososia marynowanego w soli i cukrze, pokrój na cieniutkie plasterki i podawaj jako dodatek do ziemniaków lub pieczywa, albo jako składnik sałatek.

losos-marynowany-w-soli-i-cukrze
Pamiętaj, aby przed wstawieniem do lodówki, przykryć łososia folią spożywczą i postawić na nim ciężkie naczynie lub deskę obciążoną np. słoikami lub puszkami.
 
5. Do peklowanego w soli łososia świetnie pasuje sos musztardowo- koperkowy, wystarczy, że wymieszasz ze sobą podane niżej składniki.
 

Sos musztardowo – koperkowy do łososia gravlax

wymieszaj wszystkie składniki

  • 25 ml oleju
  • 3 łyżki musztardy Dijon 
  • 3 łyżki musztardy ziarnistej 
  • 2 łyżki octu winnego 
  • 1 łyżeczka wrzącej wody, dodajemy na sam koniec
  • 2 łyżki cukru lub miodu 
  • 2 łyżki pokrojonego kopru 
  •  sól morska i pieprz do smaku

Gravlax łosoś marynowany w soli i cukrze z dodatkiem koperku

Marnowany w mieszance soli, cukru i koperku łosoś to tradycyjne danie kuchni krajów skandynawskich.  Ten sposób przyrządzania łososia pochodzi jeszcze z czasów średniowiecza. Jednak wówczas z powodu bardzo wysokich cen soli chłopi i rybacy opracowali unikalną technikę zwaną gravad lax („zakopany łosoś”, stąd nazwa gravlax). Filety łososia okładano przyprawami, umieszczono w dziurze w ziemi wykopywanej na linii przypływu fal morskich i przykrywano korą brzozową. Z biegiem czasu ewoluowały techniki przyrządzania grawlaksu, a upowszechnienie soli i kopru doprowadziło do powstania bardzo delikatnej i smacznej potrawy. W Norwegii  stosowano do marynowania mieszankę z soli, pieprzu, miodu, lokalnych alkoholi i oczywiście koperku.. Po około 72 godzinach gravlax jest  gotowy do podania. 

W taki sam sposób można też marynować inne tłuste ryby.  

losos-marynowany-w-soli-i-cukrze
Łosoś marynowany w soli i cukrze

3 komentarze:

  1. Uwielbiamy. Nasz też się już marynuje. Przyjechł znad Atlantyku. Ddajemy jeszcze trochę alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię. Jeszcze go nie nastawiłam, bo planowałam go nastawić na nasze kolędowanie z przyjaciółmi. Jednak pewnie tym razem nie będzie ze względu na pandemię... Ale łososia nastawię. Pyszny jest. Twój pięknie się prezentuje, mniam. Ja swojego bez alkoholu robię. Tym razem go dodam:-)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis