12/15/2020

Piernik czekoladowy z orzechami

Piernik czekoladowy z orzechami

szybki i miękki piernik na miodzie.

Piernik czekoladowy z orzechami, moja największa piernikowa miłość. Prosty do przygotowania niczym konstrukcja młotka pojawia się na naszym stole niezależnie od pory roku. Konkurować z nim może tylko piernik żydowski lekach

Prosty przepis na piernik czekoladowy podpatrzyłam u sąsiadki, zresztą na zdjęciach widzicie właśnie jej dzieło. Mój wymuskany i pięknie ozdobiony pierniczek zniknął niczym sen złoty, zanim zdążyłam go sfotografować. Komu to zawdzięczam pewnie się domyślacie - osobnikowi płci męskiej, który jak tylko zobaczył piernik, to musiał "kawałeczek" zjeść, żeby ocenić czy dobry.

piernik-czekoladowy-z-orzechami
Piernik czekoladowy z orzechami Cztery Fajery

Piernik czekoladowy z orzechami

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 70 g płynnego miodu
  • 50 g drobno posiekanych orzechów 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 3 małe jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody 
  • dodatkowo 150 -200 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika

Piernik czekoladowy z orzechami przepis

1. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczam masło, połamaną na kawałki czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Nie doprowadzając do wrzenia i ciągle mieszając podgrzewam do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do przestudzenia.

2. Mieszam ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i posiekane drobno orzechy. Jajka ubijam z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę, asa powinna podwoić swoją objętość. Mikserem ręcznym Breville Heatsoft zajmuje to około 4-5 minut na najwyższych obrotach miksera.

3. Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę z orzechami i na niskich obrotach miksuję, aż składniki się połączą. Dodaję przestudzoną masę czekoladowo-miodową i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x10 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół.  Piekę przez około 35-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

5. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładam piernik powidłami i ozdabiam polewą czekoladową. Dodatkowo można posypać uprażonymi i posiekanymi  orzechami lub ozdobną posypką.

Polewa czekoladowa przepis

  • 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 
  • 3 łyżki mleka 
  • 50 g masła 

Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści. Czekoladę drobno siekam, dodaję do rondelka i mieszam, aż powstanie gładka masa.Schładzam i rozprowadzam na pierniku.

piernik-czekoladowy-z-orzechami
Piernik czekoladowy z orzechami

4 komentarze:

  1. Musi być pyszny, ale... orzechy go dla mnie dyskwalifikują.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi taki z orzechami pasuje. Ale cudnie wygląda :-) Wypróbuję go na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie piekłam piernika :) Muszę w końcu spróbować. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój piernik wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis