Piernik czekoladowy z orzechami

Piernik czekoladowy z orzechami

szybki i miękki piernik na miodzie.

Piernik czekoladowy z orzechami, moja największa piernikowa miłość. Prosty do przygotowania niczym konstrukcja młotka pojawia się na naszym stole niezależnie od pory roku. Konkurować z nim może tylko piernik żydowski lekach

Prosty przepis na piernik czekoladowy podpatrzyłam u sąsiadki, zresztą na zdjęciach widzicie właśnie jej dzieło. Mój wymuskany i pięknie ozdobiony pierniczek zniknął niczym sen złoty, zanim zdążyłam go sfotografować. Komu to zawdzięczam pewnie się domyślacie - osobnikowi płci męskiej, który jak tylko zobaczył piernik, to musiał "kawałeczek" zjeść, żeby ocenić czy dobry.

piernik-czekoladowy-z-orzechami
Piernik czekoladowy z orzechami Cztery Fajery

Piernik czekoladowy z orzechami

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 70 g płynnego miodu
  • 50 g drobno posiekanych orzechów 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 100 g mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 3 małe jajka
  • 40 g cukru trzcinowego
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody 
  • dodatkowo 150 -200 g powideł śliwkowych do przełożenia piernika

Piernik czekoladowy z orzechami przepis

1. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczam masło, połamaną na kawałki czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Nie doprowadzając do wrzenia i ciągle mieszając podgrzewam do chwili uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zdejmuję z ognia i pozostawiam do przestudzenia.

2. Mieszam ze sobą oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę i posiekane drobno orzechy. Jajka ubijam z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę, asa powinna podwoić swoją objętość. Mikserem ręcznym Breville Heatsoft zajmuje to około 4-5 minut na najwyższych obrotach miksera.

3. Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę z orzechami i na niskich obrotach miksuję, aż składniki się połączą. Dodaję przestudzoną masę czekoladowo-miodową i mieszam szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x10 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzałka góra-dół.  Piekę przez około 35-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

5. Po upieczeniu i wystudzeniu przekładam piernik powidłami i ozdabiam polewą czekoladową. Dodatkowo można posypać uprażonymi i posiekanymi  orzechami lub ozdobną posypką.

Polewa czekoladowa przepis

  • 100 g czekolady (gorzka lub deserowa lub pół na pół) 
  • 3 łyżki mleka 
  • 50 g masła 

Mleko i masło podgrzewam w rondelku do chwili, aż masło się rozpuści. Czekoladę drobno siekam, dodaję do rondelka i mieszam, aż powstanie gładka masa.Schładzam i rozprowadzam na pierniku.

piernik-czekoladowy-z-orzechami
Piernik czekoladowy z orzechami

Komentarze

  1. Musi być pyszny, ale... orzechy go dla mnie dyskwalifikują.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi taki z orzechami pasuje. Ale cudnie wygląda :-) Wypróbuję go na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie piekłam piernika :) Muszę w końcu spróbować. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój piernik wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo taki piernik może "stać" w lodówce ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: