Kiszona papryka chili

Kiszona papryka chili

Przepis na fermentowane papryczki.

Kiszona papryka chili to świetny dodatek do kanapek, burgerów i pieczonego mięsa, ale też baza do wielu ostrych sosów. Począwszy od popularnego tabasco po rewelacyjny przepis na sos sriracha. Cudownie aromatyczny miąższ kiszonej papryczki chili po utarciu z przyprawami przekształcisz w półpłynną pikantną pastę. Możesz ją dodawać do sosów, zup, indyjskich i tajskich curry czy marynat do mięsa i sosów do sałatek. Wystarczy niewielka ilość, aby nadać twoim posiłkom niepowtarzalny smak. 

Żeby przygotować fermentowane papryczki chili będziesz potrzebowała papryki habanero, pepperoni lub innej, którą kupisz w większości marketów oraz soli i cukru.

kiszona-papryka-chili
Przepis na kiszone papryki chili znalazłam z wydanej niedawno książce Sielskie smaki, które autorką jest Olia Hercules, ale dostosowałam go do naszych upodobań. Więcej informacji na temat tej książki i oryginalny przepis znajdziesz na końcu artykułu. 
 

Kiszona papryka chili

  • 150 g papryczek chili habanero,
  • 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli kłodawskiej
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • około 300 ml wody 
  • opcjonalnie kilka gałązek selera, kilka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić kiszone chili

1. W rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, wyłącz płomień i odstaw zalewę do przestudzenia. Powinna mieć temperaturę pokojową.

2. Papryczki umyj, odkrój zielone części. Jeśli kisisz papryczki w całości to ponacinaj każdą w kilkunastu miejscach, aby zalewa mogła dostać się do środka.  Zalej papryczki solanką.

3. Przełóż papryczki do słoika lub pojemnika próżniowego i zalej papryczki solanką. Zakręć pokrywkę i ustaw papryczki w temperaturze pokojowej, ale w zacienionym miejscu. Raz dziennie otwórz pojemnik, aby pozbyć się gazów powstających podczas kiszenia. Zazwyczaj kiszę przetwory w pojemnikach próżniowych (ten na zdjęciu poniżej to pojemnik Food Saver). To wygodna metoda, która zapobiega powstawania pleśni i przyśpiesza kiszenie.

4. Po 5-6 dniach sprawdź, czy kiszonka jest już odpowiednio kwaśna i czy pojawiły się już bąbelki świadczące o tym, że proces kiszenia przebiega prawidłowo. Jeśli nie przedłuż fermentację o kilka dni, ale nie dłużej niż do 10-12 dni. 

kiszona-papryka-chili

Ostre papryczki kiszone 

oryginalny przepis na kiszoną paprykę chili z książki Olii Hercules "Sielskie smaki".

  • 20 g soli morskiej 
  • 200 g czerwonych lub zielonych papryczek chili, dowolnego gatunku,
  • 200 g liści selera naciowego i/lub lubczyku, opłukanych
  • 1 łodyga selera naciowego w razie potrzeby
  •  opcjonalnie możesz dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz ulubione zioła o intensywnym smaku, np. estragon

1. Do rondla wlej 1 litr wody, dodaj sól i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstawić, by solanka ostygła do temperatury pokojowej. 

2. Papryki i liście włóż do wyparzonego dwulitrowego słoja z zakrętką i zalej solanką. Jeżeli papryczki  wypływają na wierzch, należy wetknąć łodygę selera w poprzek otworu słoja, by utrzymywał je pod powierzchnią. Papryki powinny być całkowicie zakryte solanką. 

3. Zakręcić słój i przechowuj przez kilka dni w temperaturze pokojowej, od czasu do czadu zdejmując zakrętkę, aby wypuścić nadmiar gazów fermentacyjnych. 

4. Następnie wstaw papryki do lodówki. Można je przechowywać przez wiele miesięcy. Z czasem nabiorą bardziej kwaskowatego i pikantnego smaku.

kiszona-papryka-chili

Inspiracją to przygotowania kiszonych papryczek chili była najnowsza książka Olii Hercules. "Sielskie smaki", to już trzecia, po "Kaukasis" i "Mamuszce", wydana w Polsce książka tej pochodzącej z Ukrainy autorki. Przepisy  na proste, smaczne posiłki,  przeplatane wspomnieniami z dzieciństwa i opowieściami o codziennym życiu pozwalają nam zajrzeć do rodzinnego domu Olii. To wszystko sprawia, ze za każdym razem, kiedy sięgam po jej książki, mam wrażenie, jakbyśmy były dobrymi przyjaciółkami. 
 
kiszona-papryka-chili
 "Sielskie smaki" także mnie nie zawiodły. To zbiór 100 doskonale opracowanych i pięknie zilustrowanych   przepisów mamy i babuszki autorki. Czasem także wzbogaconych o składniki, które zdobyły sobie na Ukrainie uznanie całkiem niedawno. Wbrew temu, co wielu osobom mogłoby się wydawać, kuchnia ukraińska, to nie tylko ziemniaki, kapusta i buraki. To przede wszystkim bogactwo sezonowych warzyw przyrządzanych na setki sposobów, aromatycznych ziół, pożywnych zup, jak słynny na całym świecie barszcz, chleby na zakwasie, pierogi,wspaniałe ciasta i oczywiście mięsa i ryby. I właśnie takie  dania znajdziecie w tej książce.

Spodobał Ci się przepis na kiszoną paprykę chili ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.  

kiszona-papryka-chili
Kiszona papryka chili.

Komentarze

  1. W tym roku przygotowalam sporo kiszonek ( jak zresztą co roku). Niemniej jeszcze do tej pory nie miałam okazji przygotować kiszonej papryczki chili. Kisiłam papryki kilka lat temu, nie smakowały mi za bardzo. Może z tego powodu, ze były trochę mdłe w smaku? Coś takiego jednak nie powinno dotyczyć papryczki chili, która jest jednak bardzo intensywna jeśli chodzi o wrażenia smakowe.

    Tak więc postaram się ją w najbliższym czasie przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kisiłam papryki według przepisu z tej książki i bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie i ja taką przygotuję. Kusi mnie bardzo. Ostrej papryki jeszcze nigdy nie kisiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: