TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Mini pączki z ricotty

Mini pączki z ricotty 

Przepis na włoskie pączki z ricottą - baci di ricotta. 

Mini pączki z ricotty to niewielkie pączusie, których głównym składnikiem jest ser ricotta. Włoska nazwa pączków z ricotty -  baci di ricotta oznacza w dosłownym tłumaczeniu całuski z ricotty. Zrobisz je niemal tak samo szybko jak pączki serowe w 5 minut . Mini pączki z serkiem ricotta są wilgotne, puszyste i niesamowicie pyszne. Ser ricotta dodaje im wilgotności, a cynamon i amaretto wspaniałego aromatu. Pączki z ricottą są delikatniejsze niż tradycyjne pączki serowe, ale nie tak lekkie, jak pączki wiatrowe z Katalonii . Moim zdaniem to najlepszy przepis na szybkie pączki do kawy. Wystarczy, że poświęcisz 15 minut czasu, aby podać na stół obłędnie smaczne mini pączusie idealne na każdą okazję.

mini-paczki-z-ricotty
Najlepsze do kawy włoskie mini pączki z serkiem ricotta przygotujesz w 30 minut,

Włoskie mini pączki z ricottą 

Wszystkie składniki na mini pączki powinny być w temperaturze pokojowej. Możesz pominąć alkohol, ale dodany do ciasta sprawia, że pączki z serem ricotta mniej chłoną tłuszcz. Zamiast na oleju możesz usmażyć pączki z ricotty na smalcu.

  • 100 g mąki pszennej tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki cynamonu, 
  • szczypta soli,
  • 2 duże jajka,
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 250 g sera ricotta, 
  • 1 łyżka Amaretto albo rumu, ale możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego lub rumowego i 1 łyżką spirytusu lub wódki,
  • olej rzepakowy do smażenia, powinien sięgać na wysokość około 4 cm od dna rondla,
  • cukier puder do posypania pączków.

mini-paczki-z-ricotty

Mini pączki z ricotty przepis

1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli i przesiej przez sitko. 

2. Korzystając z najwyższych obrotów miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.

3. Do masy jajecznej dodaj ser ricotta, łyżkę likieru Amaretto albo kilka kropli aromatu i krótko zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.

4. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką. 

5. Na głęboką patelnię lub do rondla z grubym dnem wlej olej na wysokość około 4 cm. Rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 175 stopni, zajmuje to kilka minut. Wrzuć na próbę mały kawałek ciasta, jeśli od razu wypływa na powierzchnię, skwierczy i zaczyna zmieniać kolor, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę i można smażyć mini pączki z ricotty.

6. Nabierz łyżeczką do herbaty porcję ciasta, a za pomocą drugiej łyżeczki zsuń je do gorącego oleju. Smaż mini pączki, aż nabiorą z każdej strony złotego koloru. Nie wrzucaj jednorazowo zbyt wielu pączków, aby nie obniżać za bardzo temperatury oleju.

7. Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik i poczekaj aż przestygną. Na koniec posyp cukrem pudrem i już możesz podać do kawy mini pączki z ricotty. 

Spodobał Ci się przepis na mini pączki z ricotty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć mini pączków wykorzystałam:

mini-paczki-z-ricotty
Mini pączki z ricotty.

Komentarze

  1. Po takiego małego paczucha chętnie bym teraz sięgnęła :) Z przyjemnością też napiłabym się z Tobą herbaty. Ze smakiem nakryłaś do stołu. Zadziwiająco pięknie prezentuje się mariaż tureckich naczyń stołowych i francuskiego szkła. Herbata zaparzona w takim dzbanku musi smakować wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wiem jak by smakowały moim małym szkrabom :-) i chyba im zrobię na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te pączusie, może raz zrobię wyjątek i zamiast zwykłego serka zrobię takie z ricotta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię je czasami, lubimy, ale znikają szybciej, niż te większe.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych