Smaczne i pożywne pomysły śniadaniowe dla zapracowanych

Smaczne i pożywne pomysły śniadaniowe dla zapracowanych

Każdy dzień powinien rozpoczynać się od wartościowego, pożywnego i smacznego śniadania. Posiłek zawierający potrzebne organizmowi składniki odżywcze zapewni energię, aby sprostać wszystkim wyzwaniom. Niestety żyjemy w pośpiechu i nadal sporo osób nie przywiązuje dużej wagi do tego, czym się żywi. Dziś pokażemy, że przygotowanie porządnego śniadania nie musi zajmować dużo czasu. Oto pomysły dla zapracowanych.

smaczne-i-pozywne-pomysly-sniadaniowe-dla-zapracowanych
Smaczne i pożywne pomysły śniadaniowe dla zapracowanych 

Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia

Istnieją różne teorie na temat odżywiania. Jedna z nich mówi, że najważniejszym posiłkiem dnia jest obiad, chociaż równocześnie wskazuje na to, aby nie wychodzić z domu bez śniadania. Jednak coraz częściej mówi się o większej roli właśnie śniadania. To właśnie ten posiłek powinien być najobfitszy, ponieważ wczesna pora dnia sprzyja intensywnemu trawieniu, co przekłada się na lepsze wchłanianie składników odżywczych. W ten sposób łatwiej jest uniknąć niedoborów witamin oraz składników mineralnych.
Obecne czasy zdecydowanie nie sprzyjają spokojnym śniadaniom. Część osób w pośpiechu przygotowuje kanapki albo wypija tylko kawę. Potem jedzą szybki lunch albo przegryzają kolejną kanapkę pomiędzy zadaniami, które muszą zrealizować w pracy. Prowadzi to do przewlekłego zmęczenia, spadku energii, a często też do różnych chorób. Dlatego chcemy Ci pokazać, że istnieje wiele prostych i smacznych pomysłów, dzięki którym zaspokoisz głód. Zachęcamy do eksperymentowania z różnymi kombinacjami składników. Pamiętaj, że regularne spożywanie pełnowartościowych posiłków stanowi klucz do zachowania dobrego zdrowia. Śniadanie jest najważniejsze, ponieważ dostarcza energię niezbędną do dobrego rozpoczęcia dnia i właściwego wsparcia organizmu.

Figi pieczone z fetą

Bruschetta jest prosta w przygotowaniu, a na dodatek można ją łączyć z rozmaitymi składnikami. Przedstawiamy propozycję śniadania z figą i fetą. Wszystkie informacje na temat przepisu znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/figi-pieczone-z-feta. Podstawę stanowią grube kromki o grubości około 2 cm. Wystarczy polać je oliwą i zgrillować w piekarniku. Zajmie to zaledwie kilka minut. Świeże figi pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż je na podpieczonych kromkach i dodaj pokruszony ser feta. Zapiekaj kilka minut. Po wyjęciu polej miodem i posyp pieprzem oraz tymiankiem. Przepis jest odpowiedni nie tylko dla tych, co się spieszą, ale również dla wymagających smakoszy.

Wytrawny croissant z jajkiem

Nie musisz samodzielnie przygotowywać croissantów – wystarczy, że kupisz je w dobrej piekarni. Przetnij rogaliki wzdłuż na pół i delikatnie podsmaż od wewnętrznej strony na patelni z roztopionym masłem. Usmaż jajka sadzone i dopraw je solą oraz pieprzem. Szczegółowe wskazówki znajdziesz na stronie https://uwielbiam.pl/przepis/croissant-wytrawny-z-jajkiem. Jajko wsadź pomiędzy połówki croissanta wraz z sałatą i cebulą pokrojoną w piórka. Dodaj sos, który sporządzisz według wskazówek z naszego przepisu.

Jaglanka kokosowa z malinami 

Jaglanka to bardzo zdrowe i pożywne śniadanie, które można przyrządzać na wiele sposobów. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego tym bardziej powinna często gościć na stołach zapracowanych osób. Dziś proponujemy kaszę jaglaną z mlekiem kokosowym: https://uwielbiam.pl/przepis/jaglanka-kokosowa-z-malinami. Nie każdy lubi jaglankę gotowaną na mleku, ale dodatek mleka kokosowego to już co innego. Na końcu udekoruj jaglankę malinami i dodaj odrobinę syropu malinowego.

Omlet twarogowy z orzechami pekan

Omlet twarogowy to doskonały pomysł dla osób zapracowanych i dbających o sylwetkę. Stanowi świetne źródło białka, ponieważ wśród składników znajduje się nie tylko twaróg, ale również odżywka białkowa. Listę niezbędnych składników znajdziesz tutaj: https://uwielbiam.pl/przepis/omlet-twarogowy-fit. Jajko, mleko, mąkę, odżywkę białkową oraz twaróg zblenduj na gładką masę. Usmaż omlet na rozgrzanej patelni, a gdy będzie gotowy, na wierzch nałóż jogurt, powidła śliwkowe i orzechy pekan.

Materiał sponsorowany.

G
M
T
Y
Funkcja mowy jest ograniczona do 200 znaków

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: