Szybkie ciasto ze śmietaną

Szybkie ciasto ze śmietaną

Przepis na łatwe ciasto z owocami i słodką śmietanką. 

Szybkie ciasto ze śmietaną przepis na łatwe ciasto z owocami i słodką śmietanką. Szybkie ciasto ze śmietaną i owocami, jest tak łatwe, że zrobi je nawet dziecko. Wystarczy wymieszać składniki, przelać do formy i upiec. Jest jeszcze łatwiejsze niż szybkie i dobre ciasto marchewkowe (przepis). To najlepsze ciasto śmietankowe do kawy i herbaty. Przepis na to wilgotne ciasto ze śmietaną 30 i owocami przydaje się zawsze, kiedy nabierzesz ochoty na coś słodkiego. Nawet jeśli zabraknie Ci jakiegoś składnika, to znajdziesz go w najbliższym spożywczym. To proste i szybkie ciasto na śmietanie jest zarazem bardzo uniwersalne, możesz ułożyć na wierzchu sezonowe lub mrożone owoce np. maliny, truskawki lub jabłka.

Magia tego ciasta ze śmietaną polega na tym, że na liście składników nie ma masła ani oleju, ale wysoka zawartość tłuszczu w śmietanie sprawia, że ciasto jest wilgotne i pyszne. 

Na specjalne okazje robię zazwyczaj coś bardziej pracochłonnego, ale na co dzień ciasto ze śmietaną kremówką jest idealne - smaczne, szybkie i łatwe. Mam nadzieję, że stanie się też Twoim ulubionym. 

szybkie-ciasto-ze-smietana
Szybkie ciasto ze śmietaną przepis na łatwe ciasto z owocami i słodką śmietanką. 

Szybkie ciasto ze śmietaną

moja szklanka ma 250 ml pojemności. Proporcje na prostokątną formę o wymiarach 28x23cm.

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%,
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej, typ 405 lub 450, 
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • sezonowe owoce, u nas 4 Jabłka Grójeckie,
  • cukier puder do posypania. 

Szybkie ciasto ze śmietaną przepis 

1. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste. 

1A. Jeśli masz czas, to możesz  najpierw ubić jajka z cukrem na jasny puszysty krem, dodać do niego pozostałe składniki i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.  

2. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możesz ułożyć sezonowe owoce, jeśli je akurat masz.

3. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni, grzałka góra - dół i piecz około 55-65 minut lub do chwili, kiedy patyczek wbity w ciasto będzie po wyjęciu suchy. 

4. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia na kratce, a kiedy ostygnie obsyp cukrem pudrem.

Udostępnij przepis na wilgotne ciasto ze śmietaną

Spodobał Ci się nasz przepis na pyszne i proste ciasto ze śmietaną ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
szybkie-ciasto-ze-smietana

Co to jest śmietana kremówka

Śmietanka kremówka to słodka śmietanka, w której zawartość tłuszczu wynosi 30% lub 36%. Kilka razy udało mi się kupić śmietankę zawierającą 42% tłuszczu. Kremówka to najlepsza śmietana do ubijania. To właśnie ze słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% przygotowuje się lody bitą śmietanę. Bita śmietana, często słodzona i aromatyzowana, pochodzi z Włoch, gdzie stała się popularna w XVI wieku. Śmietanka kremówka używana jest też do wypieków, takich jak szybkie ciasto ze śmietaną oraz przyrządzania lodów, kremów  i masła Śmietankę o zawartości 36% tłuszczu nazywa się czasami śmietanką tortową.

Jaka śmietana do zupy i sosu

Śmietana i śmietanka to dwa różne produkty. Śmietanka słodka powstaje ze świeżego mleka, które poddawane jest następnie procesowi odwirowywania, aby oddzielić tłuszcz od mleka. Śmietana to ukwaszona śmietanka, która powstaje w sposób naturalny lub przez dodanie bakterii kwasu mlekowego. Zarówno kwaśne, jaki i słodkie śmietany różnią się zawartością tłuszczu, który wpływa na konsystencję, właściwości i smak śmietany, a tym samym na ich przeznaczenie. 

Kwaśne śmietany

  • Śmietana 9% - to odtłuszczona, kwaśna śmietana, przeznaczona przede wszystkim dla osób dbających o linię. Możesz ją dodawać do twarożku, sałatek, mizerii, sałat i innych niskokalorycznych dań, a także zabielać sosy i zupy.
  • Śmietana 12% - przeznaczona jest przede wszystkim do dań na zimno, takich jak śledzie w śmietanie oraz chłodniki warzywne lub owocowe. Jest odpowiednia także do sałatek
  • Śmietana 18% - najpopularniejszy rodzaj kwaśnej śmietany dodawanej do gorących zup i sosów, ponieważ lekko je zagęszcza i wzbogaca ich smak. 
  • Śmietana 22% - tzw. tłusta śmietana jest odpowiednia do sosów i potrawek podawanych na ciepło.

Jak dodawać śmietanę do gorących zup i sosów

Kwaśne śmietany łatwo ulegają zważeniu, dlatego nie należy dodawać ich bezpośrednio do gorących potraw. Co zrobić żeby śmietana się nie zważyła ? Przed dodaniem do zupy czy sosu śmietanę trzeba najpierw zahartować. Żeby to zrobić kwaśną śmietanę wlej do kubka, dodaj kilka łyżek gorącej zupy lub sosu i dokładnie wymieszaj. Dodaj jeszcze 4-5 łyżek płynu i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.Następnie wlej ciepłą mieszankę do potrawy i energicznie zamieszaj. 

szybkie-ciasto-ze-smietana

Śmietany słodkie

Śmietany słodkie, zarówno pasteryzowane, jak i UHT są bardziej gęste niż kwaśne śmietany. Można je podzielić na dwa rodzaje - śmietanki oraz kremówki. Oba rodzaje z powodzeniem możesz dodawać do zimnych i gorących dań oraz gotować i zapiekać. Słodka nie śmietana nie jest dosładzana, delikatnie słodkawy smak pochodzi z cukru zawartego w mleku.

  • Śmietanka 9%. - używana jest głównie do napojów. Stanowi m.in. dodatek do kawy i herbaty, ale można nią także wzbogacać koktajle mleczne i smoothies. 
  • Śmietanka 12% jest odpowiednia do kawy i herbaty, ale nadaje się też do gotowania i zapiekania. Słodką śmietankę 12% możesz wykorzystać jako dodatek do słodkich dań, takich jak racuchy,  pierogi i sosy albo zabielania chłodników owocowych.
  • Śmietanka 30 %. - nazywana jest kremówką. Śmietanka kremówka jest odpowiednia do wypieków, przyrządzania lodów, kremów, bitej śmietany i masła. Ponieważ można ją gotować stanowi doskonałą bazę do kremów z rozpuszczoną czekoladą
  • Śmietanka 36% - również jest nazywana kremówką lub śmietanką tortową. To bardzo dobra śmietana do przyrządzania deserów, zwłaszcza kremów i bitej śmietany, gdyż bardzo łatwo się ubija. Nie wolno jednak robić tego zbyt długo, ponieważ szybko powstaje z niej masło. 
  • Śmietana 42% - obecnie trudno ją kupić, przynajmniej w naszej okolicy, ale to najlepsza śmietana do wyrobu domowego masła. 

szybkie-ciasto-ze-smietana
Szybkie ciasto ze śmietaną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: