Najlepsza sałatka na grilla

Najlepsza sałatka na grilla

Przepis na libańską sałatkę z natki pietruszki.

Najlepsza sałatka na grilla przepis na sałatkę z natki pietruszki i cebuli, który zaskoczy Cię prostotą wykonania. Ta smaczna i niedroga sałatka do grilla to libańska sałatka bewaz. Jest jeszcze łatwiejsza do przygotowania niż sałatka tabbouleh i ma wspaniale orzeźwiający smak. Kiedy przygotowujesz grilla, sałatki często są niedocenianym dodatkiem, ale rewelacyjna arabska sałatka do grilla z natki pietruszki i cebuli, doprawiona odrobiną zdrowej oliwy, sumakiem i melasą z granatu to klasyczny przepis, bez którego nie może się obejść żadne grillowe spotkanie. Najlepsza sałatka do grilla jest tak prosta do zrobienia, że przygotujesz ją w 5 minut. Najlepsza sałatka na grilla to arabski oryginalny przepis z menu libańskiej restauracji w Warszawie.

najlepsza-salatka-na-grilla
Arabska sałatka z natki pietruszki to najlepsza sałatka do grilla i pieczonego mięsa.
 

Najlepsza sałatka na grilla

  • 2 duże pęczki natki pietruszki, 
  • 2 małe cebule pokrojone w piórka,
  • pół łyżeczki sumaka,
  • 2 łyżki melasy z granatu, ale jeśli nie masz to przeczytaj na końcu artykułu czym ją zastąpić,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • w wersji syryjskiej do tej sałatki często dodawany jest oczyszczony z gniazd nasiennych i pokrojony w małą kostkę pomidor 

Najlepsza sałatka na grilla przepis

1. Umyj, dobrze odsącz, a następnie posiekaj niezbyt drobno natkę pietruszki Cebulę pokrój w cienkie piórka. 

2. Wymieszaj posiekaną natkę pietruszkę z cebulą. Dodaj sumak, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. i dokładnie wymieszaj. Podawaj z grillowanym kurczakiem.

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na najlepsza sałatka na grilla, libańska sałatka bewaz ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Najlepsza sałatka na grilla bewaz

Bewaz to sałatka z natki pietruszki, cebuli i oliwy z oliwek doprawiona sumakiem i melasą z granatu (lub sokiem z cytryny). Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie,  m.in. w  Libanie, Izraelu, Syrii i Turcji. Tradycyjnie, ta najlepsza sałatka na grilla, nakładana jest na płaski arabski chleb, na którym podaje się grillowane mięso i drób. W Turcji sałatkę bewaz doprawia się tylko sumakiem; natomiast w Syrii, Libanie i Izraelu przyprawiona jest sumakiem i melasą z granatów. 

Nazwa tej sałatki może też brzmieć: biwaz lub beewaz. 

najlepsza-salatka-na-grilla

Co to jest melasa z granatu 

Melasa z granatów to naturalny, słodko-kwaskowy i gęsty syrop przygotowywany z długo gotowanego  soku z pestek granatu. Zawarty w owocach cukier powoduje, że podczas powolnego gotowania syrop naturalnie się karmelizuje. Melasa z granatów jest produkowana na całym Bliskim Wschodzie w krajach takich jak Iran, Syria i Liban, ale w Polsce 100% melasę z granatu możesz kupić w TureckiSklep.pl

Melasa z granatu do czego stosować

Chociaż melasa z granatów jest bardzo uniwersalnym i wszechstronnym składnikiem, wiele osób nie wie, do czego ją stosować. Gęsta, płynna konsystencja melasy z granatów sprawia, że ​​można ją łatwo dodawać do marynat, dressingów, mieszanek do ciast i napojów. Pasuje do każdej potrawy, w której chcesz przełamać smak słodko-kwaśną nutą. Świetnie podkreśla smak warzyw, mięsa, drobiu (zwłaszcza kaczki) i ryb. Jest składnikiem wielu sosów do sałatek. Wymieszana z wodą gazowaną tworzy orzeźwiający napój. Możesz ją także dodawać do słodkich wypieków.

Czym zastąpić melasę z granatu

Pół łyżki brązowego cukru i 1 łyżeczka soku z cytryny, to odpowiednik 1 łyżki melasy z granatu. Smak nie będzie identyczny, ale w awaryjnych sytuacjach kiedy zabraknie mi melasy lub soku z granatu korzystam z tego sposobu.

Jak wybrać melasę z granatu

W sklepach, nie tylko Turcji, ale też w Polsce możesz spotkać Nar ekşili i Nar ekşisi, ale mimo podobnej nazwy, to dwa zupełnie różne produkty Nar ekşili to sos z sokiem z granatu, zawiera niewiele prawdziwego soku, jest mocno słodzony i często podkręcany sztucznym barwnikiem i aromatem - taka imitacja prawdziwego produktu. Natomiast nar ekşisi to esencja owocu, czysta melasa z granatu, w 100% naturalna bez dodatków poprawiających trwałość lub smak. Do wyrobu wykorzystuje się specjalną odmianę owoców granatu, nazywaną cin narı, która hodowana jest specjalnie z myślą o produkcji melasy. Ten produkt możecie kupić w ciemno.

Co to jest sumak

Sumak to przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu i południowo-wschodniego regionu Turcji. Przygotowuje się ją susząc i mieląc na proszek jagody krzewu sumak octowiec. Ma łagodny cytrynowy smak, znacznie mniej intensywny niż cytryna. Używamy go dość często w marynatach, zupach, ale przede wszystkim w sosach do sałatek. Często jest też składnikiem lemoniad i koktajli. 

Sumak dobrze łączy się z innymi przyprawami m.in. z zielem angielskim, chili, tymiankiem i kminkiem. W kuchni tureckiej, bliskowschodniej i śródziemnomorskiej sumak jest tradycyjnie stosowany jako dodatek do wielu potraw począwszy od sałatek i sosów na bazie jogurtu, po pieczone lub grillowane mięsa, ryby i warzywa. Jest jednym ze składników popularnej bliskowschodniej mieszanki przypraw zaatar oraz marynat do mięsa. Może być także dodawany do ryżu, kebabów i falafela. W Arabii Saudyjskiej, innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji bardzo często zastępuje cytrynę lub ocet.

najlepsza-salatka-na-grilla
Najlepsza sałatka na grilla.

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: