Soczysty kurczak w cieście

Soczysty kurczak w cieście

Pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym.

Soczysty kurczak w cieście przepis na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym z serem i warzywami. Soczysty kurczak w cieście jest świetnym pomysłem na niebanalny, pożywny obiad, który nie wymaga zbyt wiele pracy. Chrupiąca skórka i delikatne mięso kurczaka, sprawiają, że pierś z kurczaka w cieście smakuje każdemu. Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym sprawdzi się na codzienny obiad albo danie na imprezę. Ciasto naleśnikowe nadaje mu doskonały smak, a filet z kurczaka pastwiskowego jest bardzo soczysty i aromatyczny. Myślę, że spodoba Ci się ten przepis, bo kurczak w cieście naleśnikowym jest po prostu pyszny. To prawdopodobnie jeden z najsmaczniejszych sposobów przygotowania piersi z kurczaka. 

Dla mnie największą zaletą przepisu na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym jest to, że nie muszę smażyć go w głębokim tłuszczu. Wystarczy płytkie smażenie na patelni z powłoką nieprzywierającą, zużywam mniej oleju, ale kurczak jest chrupiący i super smaczny.

soczysty-kurczak-w-ciescie
Soczysty kurczak w cieście przepis na pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym z serem i warzywami smażoną na minimalnej ilości tłuszczu na patelni Kohersen.
 

Soczysty kurczak w cieście 

  • 800 g piersi z kurczaka bez skóry, najlepszy jest taki kurczak, który pasie się na pastwisku, zamiast siedzieć w kurniku przemysłowym,
  • 2 średnie jajka,
  • 125 ml mleka,
  • 7 łyżek mąki pszennej i dodatkowo mąka do oprószenia mięsa,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • olej do smażenia 
  • opcjonalnie ulubiona przyprawa do drobiu,
  • sól i pieprz do smaku.
Do ciasta możesz też dodać
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • warzywa np. marchewka, papryka, pokrojone na cienkie "zapałki" lub starte na tarce o grubych oczkach. 

soczysty-kurczak-w-ciescie

Soczysty kurczak w cieście

1. Pokrój filety z kurczaka na kotlety o grubości około 1 cm i rozbij je lekko za pomocą tłuczka do mięsa. Posyp mięso solą i pieprzem z obu stron. Możesz je też doprawić ulubioną przyprawą do drobiu.

2. Przygotuj ciasto. W średniej misce wymieszaj tak, aby nie było grudek: jajka, mleko, 7 łyżek mąki, 1 łyżkę bułki tartej i dużą szczyptę soli. Powoli wlewaj wodę gazowaną, dodawaj tylko tyle wody, aby uzyskać gęste, ale płynne ciasto. Do tego ciasta możesz też dodać starty na tarce o drobnych oczkach parmezan albo pokrojone na "zapałki" warzywa takie jak marchewka czy papryka.

3. Na patelnię z powłoką nieprzywierającą wlej taką ilość oleju, aby przykryć dno.

4. Na płytki talerz wsyp 2 łyżki mąki. Obtocz w niej kotlety i strząśnij nadmiar mąki.

5. Zanurz w cieście jeden kawałek mięsa i usmaż na średnim ogniu, aby sprawdzić, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę mąki; jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste, dolewaj niewielkimi porcjami wodę gazowaną.

6, Smaż kotlety na złoty kolor, po około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone kotlety z piersi kurczaka połóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się przepis na soczystego kurczaka w cieście naleśnikowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

Kurczak pastwiskowy – co to jest

Kurczak pastwiskowy to, jak sama nazwa wskazuje, kurczak hodowany na pastwisku. Takie kurczaki żywią się nasionami, trawą, owadami i dżdżownicami znalezionymi na polu i cały swój czas spędzają na świeżym powietrzu. Kurczakom pastwiskowym nie podaje się hormonów ani antybiotyków. Żyją dokładnie tak, jak chciała tego natura, w naturalnym rytmie dzień-noc, bez sztucznych systemów świetlnych.

Mięso kurczaków hodowanych na pastwisku jest nie tylko zdrowsze, jest również zdecydowanie smaczniejsze, bardziej aromatyczne i pełne składników odżywczych. Hodowla kurczaków pastwiskowych jest najbardziej humanitarnym sposobem hodowli tych ptaków. O ile celem hodowli przemysłowej jest wyprodukowanie jak największej ilości mięsa przy jak najniższych kosztach, to w przypadku hodowli kurczaków na pastwiskach ważny jest także dobrostan zwierząt, które dzięki optymalnemu odżywianiu nie potrzebują antybiotyków ani hormonów wzrostu.

Stare przysłowie mówi „jesteś tym, co jesz”.  Jedząc mięso kurczaków hodowanych w ich naturalnym  środowisku, z dostępem do świeżego powietrza, czystej wody, światła słonecznego i pełnowartościowego pokarmu, jesz drób, który jest znacznie zdrowszy niż jego przemysłowo hodowany odpowiednik. Jeśli masz dostęp do drobiu hodowanego na pastwiskach, to wybór jest prosty. 

soczysty-kurczak-w-ciescie

Gdzie kupić kurczaki pastwiskowe

Kurczaki pastwiskowe kupiłam po raz pierwszy dwa miesiące temu. Mięso jest tak smaczne i aromatyczne, że co pewien czas ponawiam zamówienie. Zaopatruję się w kurczaki bezpośrednio u hodowcy, w rodzinnym gospodarstwie pana Tomasza Majdy. zlokalizowanym we wsi Nowolesie w gminie Strzelin. Na temat metod hodowli, historii gospodarstwa i oczywiście kurczaków pastwiskowych przeczytasz na stronie Kurczak Pastwiskowy  – tam można też składać zamówienia. 

Jeśli jednak chcesz rozsmakować się w najzdrowszych kurczakach prosto z pastwiska, to warto wiedzieć, że dostawy możliwe są tylko od  lipca do końca września. Powodem tak krótkiego okresu dostępności, jest fakt, że hodowla kurczaków pastwiskowych, jest hodowlą sezonową – w sezonie ptaki mają dostęp do lepszej jakości pożywienia, świeżej trawy i ziół na łące, a także do naturalnego światła i świeżego powietrza

Tutaj znajdziesz sklep z kurczakiem pastwiskowym .

Soczysty kurczak w cieście.

Komentarze

  1. Większość z nas nie pamięta już smaku prawdziwego mięsa, przywykliśmy do kurczaków faszerowanych hormonami, nie hodowanych a produkowanych w strasznych warunkach. Dzięki za fajny przepis i namiary na sklep.

    OdpowiedzUsuń
  2. Już wyobrażam sobie jego smak :-) Na pewno jest nieporównywalny do tych kurczaków ze sklepów dostępnych w naszej okolicy. Dobrze, że mamy możliwość wyboru znakomitego mięsa

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre mięso to podstawa. Dobrze, że jeszcze są takie miejsca, gdzie hoduje się kurczaki po gospodarsku. Omijam fabryki drobiu szerokim łukiem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na szybkie i bardzo apetyczne danie. Minimalna ilość tłuszczu i doskonałe mięso tylko podkreślają jego walory. Kurczak pastwiskowy to doskonały wybór dla osób ceniących smak, zdrowie i świadome podejście do żywności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis.

    Zapraszam także na swojego bloga gdzie znajdą Państwo wiele wspaniałych przepisòw oraz przydatnych artykułów.

    https://smakowite-zdrowie.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: