Ciasto z mango
Przepis na ciasto z pulpą z mango – wilgotne ciasto do kawy
Kochamy mango i marakuję bezgranicznie, więc nic dziwnego, że ciasto z mango jest u nas prawdziwą gwiazdą. Ten super prosty pomysł na deser z mango można przygotować niezależnie od pory roku. Nie ma też znaczenia, czy zdecydujesz się użyć świeże mango, pulpę z mango z puszki czy mango w plastrach w syropie – każde jest dobre. Możesz nawet użyć mrożonego mango zblendowanego na puree, pod warunkiem że je wcześniej rozmrozisz i odsączysz.
[Współpraca reklamowa z Lidl Polska]
Pomysł, żeby dodać likier z marakui, wpadł mi do głowy, gdy na portalu rezerwacyjnym WinnicaLidla.pl znalazłam przepis na koktajl Pornstar Martini. Pomyślałam – czemu nie spróbować go w cieście?
Winnicalidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata oraz kupić je w sklepie przy okazji codziennych zakupów. Zarezerwuj dzisiaj i kup NAWET JUŻ JUTRO przy okazji codziennych zakupów w Lidlu.
Ciasto lub babka z mango z tego przepisu jest wyjątkowe, urzeka egzotycznym smakiem i zawsze jest ozdobą stołu.Szybkie ciasto z mango składniki
Proporcje na formę 20 x 10 cm lub tortownicę o średnicy 16 cm. W tym przepisie mango możesz zastąpić pulpą z marakui.
- 130 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 100 g cukru,
- 100 g pulpy z mango (puree z mango) lub pulpy z marakui,
- 1-2 łyżeczki likieru z marakui lub wódki waniliowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej,
Ciasto z mango przepis krok po kroku
Przygotuj formę do pieczenia i piekarnik. Formę natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni.
Wymieszaj suche składniki. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól do miski.
Wymieszaj mokre składniki. W miękkie masło utrzyj na jasny puszysty krem. Dodaj cukier zwykły i wanilinowy i ubijaj, aż składniki się połączą. Dodaj jedno jajka i ubijaj około 1 minuty, dodaj drugie jajko i ubijaj kolejną minutę. Dodaj pulpę z mango lub marakui wymieszaną z wódką waniliową, lub likierem z marakui i wymieszaj.
Połącz mokre i suche składniki. Dodawaj przesianą mąkę do mokrych składników w trzech porcjach, delikatnie mieszając łyżką. Mieszaj tylko do połączenia składników, zbyt długie mieszanie może sprawić, że ciasto straci lekkość.
Pieczenie ciasta z mango, Przełóż ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i piecz przez około 35-40 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto wyjdzie czysta.
Studzenie, Ustaw formę na kratce do studzenia na około 12-15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Przed pokrojeniem poczekaj, aż ciasto całkowicie ostygnie.
Udostępnij przepis na ciasto z mango
Spodobał Ci się nasz przepis na ciasto z mango? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jak zrobić pulpę z mango?
Pulpę można kupić gotową lub przygotować samodzielnie ze świeżego mango albo z rozmrożonego mango w kawałkach. Wystarczy je obrać, pokroić i zblendować mango na gładką masę. To rozwiązanie najlepsze dla tych, którzy kochają mango za jego naturalny smak i aromat. Ze zblendowanego mango, możesz przygotować domowy dżem i różnego rodzaju masy mango. Pulpa przyda się też do zrobienia pysznych mini serniczków mango lassi, panna cotta z mango, lodów z mango, mangomisu czy innych deserów z pulpy mango.
Ciasto jogurtowe z mango – szybkie i łatwe ciasto dla dzieci
Lekkie jogurtowe ciasto z mango robię na bazie przepisu na kubeczkowe ciasto jogurtowe. Po przelaniu ciasta do formy wciskam lekko w ciasto, małe kawałki mango lekko oprószone mąką. W tym przepisie mango świeże sprawdza się najlepiej. Odradzam natomiast stosowanie w tym przepisie mango w plastrach w syropie, bo naszym zdaniem jest za słodkie i szybko opada na dno formy.
Pyszne mini serniczki mango lassi i sernik z mango – proste pomysły na deser z mango
Mini serniczki mango lassi są inspirowane popularnym indyjskim napojem. W jego skład wchodzi zblendowane mango Kesar, jogurt i przyprawy. Tutaj znajdziesz oryginalny, sprawdzony przepis na mango lassi, jeden z najsłynniejszych koktajli z mango.
Tarta z mango – smak i elegancja na talerzu
Kruchą tartę z masą mango można przygotować z mąki pszennej lub owsianej. Na upieczony spód nakładamy masę mango przygotowaną z mango Kesar lub Alphonso i dekorujemy świeżym mango pokrojonym w plastry albo galaretkę z mango.
Babka z mango i babeczki mango – pomysł na słodkie przekąski
Babka z mango i babeczki mango na Wielkanoc zaskakują egzotycznym smakiem mango i są ciekawą odmianą na świątecznym stole. Robimy je według powyższego przepisu na ciasto z mango, tylko zamiast formy do ciasta używamy formy do babki lub babeczek. Taki prosty deser z mango, świetnie sprawdzi się przy kawie lub na imprezie.
Koktajle i lody z mango
Lody z mango smakują obłędnie, to jeden z tych deserów, którym nie można się oprzeć. Do dekoracji lodów najlepsze są mango Kesar lub mango Alphonso, naszym zdaniem mają bardziej wyrazisty smak mango i są słodsze.
Tak, jak opisałam wyżej, najpopularniejszym koktajlem z mango jest indyjskie mango lassi. Ten łatwy do zrobienia o każdej porze roku koktajl z mango świetnie orzeźwia i dostarcza witamin.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz ciasto jogurtowe z mango, mangomisu, czy mini serniczki mango lassi albo koktajl z mango masz gwarancję, że owoc mango doda im egzotycznego smaku i słodyczy. Jeśli kochasz mango tak jak my – przygotuj deser z mango.Jakie mango najlepiej kupować?
Świeże mango możesz bez problemu kupić w polskich sklepach przez cały rok, bo zawsze gdzieś jest „sezon na mango” – czy to w Brazylii, Indiach, Iranie czy Tajlandii. Najważniejsze, żeby wybierać dojrzałe owoce mango, których zapach wyczujesz nawet z większej odległości. Najlepiej sprawdza się mango Alphonso lub mango Kesar – oba mają wyjątkowo słodki smak i gładką, kremową konsystencję.
Które mango są najlepsze na świecie?
Owoce mango są cenione od wieków za działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Wyrazisty smak mango, wartości odżywcze i pozytywny wpływ na zdrowie, sprawiają, że warto je włączyć do swojego jadłospisu. Istnieje ponad odmian mango, które różnią się kolorem, czasem zbiorów i smakiem mango. Najlepsze i najsłodsze odmiany mango to:
-
Mango Carabao z Filipin jest certyfikowane przez Guinnessa jako najsłodsze na świecie. Dojrzałe owoce mango Carabao mają intensywny żółty kolor i charakterystyczny zapachem i bardzo wyrazisty smak mango.
-
Mango Alphonso i mango Kesar z Indii – można je często kupić w polskich sklepach, są zdrowe i wyjątkowo smaczne.
-
Mango Chausa (Chaunsa) pochodzi z Pakistanu i jest wyjątkowo słodkie i aromatyczne, niestety rzadko jest dostępne w Polsce.
-
Diamentowe mango z Birmy to prawdziwy rarytas, którego warto chociaż raz spróbować
-
Mango Palmer jest jednym z największych uprawianych na świecie, może ważyć nawet około 1 kg. Uprawiane jest w Brazylii i na Florydzie.
-
Mango Kent pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej często używane jest do wyciskania soków i suszenia, ponieważ ma słodko kwaskowy smak.







Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych