TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Gorąca czekolada przepis jak z pijalni czekolady

Przepis na czekoladę na gorąco jak z pijalni czekolady

Odkąd pamiętam kubek gorącej czekolady działa na nas lepiej niż najlepsze ciasto. Kiedy wszystko idzie „pod górkę”, gęsta gorąca czekolada stawia na nogi i poprawia humor. To taki nasz domowy „lek na całe zło”, jak śpiewała Krystyna Prońko, skuteczny i prosty tak, jak przygotowywanie gorącej czekolady.

Gęsta i aksamitna Idealna gorąca czekolada, świetnie smakuje niezależnie od przepisu. Na naszym stole najczęściej pojawia się klasyczna włoska gorąca czekolady albo gorąca czekolada z kawą. Czasami, jak mamy gości, robimy bardziej wykwintne wersje, np. modną gorącą czekoladę z piankami albo z chili. Na Święta obowiązkowa jest gorąca czekolada z przyprawą do piernika.

[Współpraca reklamowa z Lidl Polska] 

goraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekoladyPrzepis na gorącą czekoladę jak z pijalni czekolady jest banalnie prosty, a przygotowanie idealnej czekolady nie zajmuje wiele czasu. 


Przepis na gęstą gorącą czekoladę – najlepsza gorąca czekolada z bitą śmietaną

  • 400 ml mleka 3,2% lub napoju roślinnego,
  • mały kubek (200 g) śmietanki kremówki 30% albo 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej 70% (albo dobrej jakości czekolada deserowa),
  • 50-100 g czekolady mlecznej,
  • 1 czubata łyżka niesłodzonego kakao,
  • 1 szczypta soli,
  • 2-3 łyżki wódki waniliowej,
  • do podania: bita śmietana i tarta czekolada mleczna, deserowa lub gorzka albo szczypta cynamonu.


Jak zrobić gorącą czekoladę deserową lub mleczną? Przepis na gęstą czekoladę na gorąco

Przygotowywanie gorącej czekolady. Czekoladę posiekaj na kawałki. W garnuszku z grubym dnem zagotuj mleko i śmietankę kremówkę. Zmniejsz płonień, dodaj czekoladę i kakao. Podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Dodaj wódkę waniliową i mieszając, podgrzewaj jeszcze około minuty.

Serwowanie gorącej czekolady. Rozlej gorącą czekoladę do filiżanek, udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao lub tartą czekoladą.


Przepis na wegańską czekoladę na gorąco

Przygotowywanie gorącej czekolady wegańskiej jest równie łatwe, jak tradycyjnej wersji. Wystarczy zastąpić mleko i śmietanę, takimi zamiennikami jak napój kokosowy, napój migdałowy czy ulubiony napój roślinny, zwiększyć ilość kakao do 2-3 łyżek i dodać do smaku cukier lub erytrol.


Udostępnij przepis na gorącą czekoladę

Spodobał Ci się nasz sprawdzony przepis na czekoladę na gorąco z kakao? Będzie nam miło, jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij przepis na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

goraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekoladyIdealna gorąca czekolada z bitą śmietaną na święta i poprawę nastroju. Przygotowywanie gorącej czekolady jak z najlepszej pijalni czekolady nie zajmuje wiele czasu, więc można ją podać także bez okazji.


Popularne dodatki do gorącej czekolady – cynamon, kakao, wanilia, przyprawa do piernika

Gorąca czekolada z bitą śmietaną to klasyka, ale możliwości urozmaicenia smaku jest całkiem sporo. Modna jest np. gorąca czekolada z piankami Marshmallow albo sosem Tabasco. Gorąca czekolada z kawą i szczyptą chili ma natomiast delikatnie pikantny smak.

Inne, bardziej klasyczne dodatki do gorącej czekolady to cynamon, przyprawa do piernika i pasta waniliowa. Szczypta soli morskiej także podkreśla smak. Nie chodzi o to, by ta doskonała gorąca czekolada z bitą śmietaną była słona, więc maleńka szczypta w zupełności wystarczy. Podobnie działa starta skórka pomarańczowa, która przełamuje słodycz czekolady.


Domowa gęsta gorąca czekolada na Święta Bożego Narodzenia

U nas żadne Boże Narodzenie i Nowy Rok nie mogą obyć się bez kubka gorącej czekolady. Do świątecznej czekolady na gorąco dodajemy korzenne przyprawy (cynamon, wanilia, kardamon) albo przyprawę do piernika.


Wzmocniona czekolada pitna dla dorosłych

Niedawno wpadłam na pomysł, żeby w wersji „dla dorosłych”, zamiast wanilii lub pasty waniliowej dodać odrobinę wódki waniliowej i to się sprawdziło. Nie jestem specem od alkoholu i szczerze mówiąc, nawet nie wiedziałam, że wódka waniliowa istnieje, a to przecież idealny dodatek do nasączania biszkoptów. Po raz pierwszy natknęłam się na nią na portalu rezerwacyjnym Winnica Lidla, w przepisie na koktajl Pornstar Martini. Dla mniej wtajemniczonych – Winnicalidla.pl to portal, na którym można zarezerwować alkohole z całego świata oraz kupić je w sklepie przy okazji codziennych zakupów.

Gorąca czekolada pitna, zwłaszcza gorąca czekolada z kawą fajnie smakuje też z odrobiną likieru kawowego, migdałowego lub pomarańczowego albo z miodem pitnym. Pyszna jest też gęsta gorąca czekolada serwowana z wiśniami w rumie.


Doskonała gorąca czekolada dla dzieci

W wersji dla dzieci przepis na gorącą czekoladę możesz wzbogacić o takie dodatki do gorącej czekolady, takie, jak pianki Marshmallow, drobno posiekana mleczna czekolada z kawałkami pomarańczy albo bita śmietana i kolorowa posypka.

goraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekoladyDoskonała gorąca czekolada z bitą śmietaną to coś, co uwielbiają i dzieci i dorośli.

 

Czekolada mleczna, gorzka czy czekolada deserowa – z jakiej czekolady zrobić czekoladę do picia?

Nie istnieje jeden najlepszy przepis na gorącą czekoladę. Dla jednych doskonała gorąca czekolada to taka zrobiona z czekolady mlecznej. Inni uważają, że idealna gorąca czekolada powinna być przygotowana z czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao). My najbardziej lubimy pośrednią wersję, czyli taką, w skład której wchodzą czekolada deserowa, czekolada mleczna i kakao. Bez względu na przepis gęsta gorąca czekolada serwowana z bitą śmietaną smakuje każdemu.

Bardzo duży wpływ na smak domowej gorącej czekolady mają rodzaje czekolady. Gorzka czekolada sprawia, że smak jest bardziej intensywny, a czekolada mleczna nadaje aksamitną konsystencję. Włoska gorąca czekolada powstaje zazwyczaj z mieszanki czekolady gorzkiej, niesłodzonego kakao i... mąki ziemniaczanej.


Dobra jakość czekolady – co to znaczy. Jaka czekolada jest najlepsza?

Przygotowanie idealnej czekolady zaczyna się od wyboru składników. Dobra jakość czekolady to gwarancja, że czekolada pitna będzie doskonała, a jej składniki dobrze rozpuszczą się w mleku lub napoju roślinnym.

Dobrej jakości czekolada, zwłaszcza dla dzieci, nie powinna zawierać oleju palmowego ani emulgatora E476 (polirycynooleinian poliglicerolu) i innych zbędnych dodatków.

Kupując czekoladę, zwróć uwagę na:

  • Wysoką zawartość kakao – do przepisu na gorącą czekoladę najlepiej sprawdza się czekolada gorzka o minimum 70% zawartości kakao, ponieważ ma bardzo intensywny smak. Czekolada mleczna jest słodsza i bardziej kremowa, ale mniej wyrazista, a czekolada deserowa stanowi kompromis między słodyczą a intensywnością.

  • Skład czekolady – im krótszy i prostszy, tym lepiej. Najlepsza czekolada składa się przede wszystkim z masła kakaowego, kakao i cukru, bez dodatku sztucznych aromatów.

goraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekolady

Zdrowe składniki gorącej czekolady

Głównym i najważniejszym składnikiem jest niesłodzone kakao – źródło antyoksydantów i flawonoidów wspierających zdrowie serca i układu krwionośnego. Jeśli masz ochotę na kubek gorącej czekolady to, zamiast cukrem możesz ją dosłodzić np. erytrolem.

Dobrymi zamiennikami mleka krowiego w czekoladzie na gorąco są napoje roślinne, zwłaszcza napój migdałowy lub napój kokosowy. Zdrowe składniki gorącej czekolady, to nie tylko niesłodzone kakao. Cynamon czy pasta waniliowa też mają działanie prozdrowotne, więc doskonała gorąca czekolada pitna zdrowy napój, chociaż bardzo kaloryczny. Jedna porcja może mieć nawet 600-1000 kalorii.

foraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekolady

Przeciwwskazania do picia gorącej czekolady i ilość kalorii w gorącej czekoladzie

Nawet idealna gorąca czekolada nie jest napojem dla każdego. Są sytuacje, kiedy lepiej zrezygnować z przygotowywania gorącej czekolady lub przynajmniej ograniczyć jej ilość. Najważniejsze przeciwwskazania do picia gorącej czekolady.


Kto powinien uważać na gorącą czekoladę?

  • Osoby z chorobą refluksową przełyku powinny unikać gorącej czekolady, zwłaszcza tej z gorzką czekoladą, ponieważ zawiera teobrominę, która może nasilać zgagę i pieczenie.

  • Jeśli masz nadwrażliwość pokarmową lub alergię na kakao, mleko lub inne składniki w czekoladzie, to nawet doskonała gorąca czekolada może powodować nieprzyjemne reakcje, takie jak wysypka czy problemy trawienne.

  • Osoby z kamicą nerkową powinny uważać ze względu na szczawiany zawarte w gorzkiej czekoladzie, które mogą sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych.

  • Gorąca czekolada pitna jest kaloryczna i zawiera cukry oraz tłuszcze, więc osoby na diecie powinny spożywać ją z umiarem.

Jeśli nie masz takich dolegliwości, przepis na gorącą czekoladę z kakao jest dla Ciebie.


Historia gorącej czekolady – od Majów i Azteków do współczesnych pijalni czekolady

​Historia gorącej czekolady sięga czasów prekolumbijskich. Majowie i Aztekowie przygotowywali gorzki napój z kakao, zwany „xocolatl” i uważali go za eliksir mocy. Po przywiezieniu kakao do Europy w XVI wieku receptura nieco się zmieniła – dodano cukier i przyprawy. Gęsta gorąca czekolada serwowana była na dworach królewskich, a przygotowywanie gorącej czekolady stało się prawdziwą sztuką. Współcześnie gorąca czekolada serwowana jest w dobrych kawiarniach i pijalniach czekolady, a za najlepsze uznawane są gorąca czekolada z kawą i włoska gorąca czekolada.

goraca-czekolada-przepis-jak-z-pijalni-czekolady
Gorąca czekolada przepis jak z pijalni czekolady.

Komentarze