4/24/2018

Jak przygotować grilla

Jak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami.  Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie kilka zasad, dzięki którym nasze potrawy z grilla zachwycą gości.
Dziś podpowiadamy co i ile czasu piec na grillu oraz jak przygotować mięso i warzywa do grillowania, aby były smaczne i zdrowe.

Co piec na grillu?

Grillować można niemal wszystko - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób, kiełbasy i kaszanki, ryby i owoce morza, warzywa i owoce, sery typu brie i camembert czy pieczywo.
Mięso do grillowania powinno być oczyszczone ze ścięgien i błon, które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne, niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku tłuszczu, a część tłuszczu zawartego w mięsie wytapia się w trakcie pieczenia.

Jak przygotować mięso z grilla

Jak zamarynować mięso i warzywa na grilla

Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej, który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk, tymianek lub inne).
Delikatne mięso drobiowe, małe kawałki wieprzowiny (np. do szaszłyków), ryby, sery i warzywa wymagają od 15 minut do 3 godzin marynowania. Duże porcje oraz wołowina, baranina i jagnięcina powinna poleżeć w marynacie kilka - kilkanaście godzin, a dziczyzna nawet dwie doby. Proces marynowania powinien odbywać się w lodówce, co pozwoli uniknąć zepsucia się mięsa lub ryb.
Do marynowania mięsa nie należy używać naczyń metalowych i plastikowych, ponieważ zawarte w marynacie kwasy mogą wchodzić z nimi w reakcję. Znacznie lepszym rozwiązaniem są naczynia szklane lub ceramiczne.
Marynaty do grilla możemy skomponować sami, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jeśli nie czujemy się na siłach, możemy skorzystać z gotowych, dostępnych w sklepach produktów.
Ciekawą propozycję dla grillomaniaków zaprezentowała niedawno firma ZT Kruszwica S.A.  - producent chyba najpopularniejszego w Polsce oleju "Kujawski".
Trzy nowe produkty to dedykowane na grilla marynaty:
  • Kujawski marynata grillowa papryka ostra
  • Kujawski marynata grillowa miód musztarda
  • Kujawski marynata grillowa słodka papryka.
Marynaty Kujawski są gotowe do użycia bezpośrednio po otwarciu opakowania. Nie wymagają żadnych dodatkowych składników, i co nie mniej ważne, nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów. 

marynata grillowa Kujawski

Przygotowanie i czas grillowania 

Nie sposób określić co do minuty czasu grillowania. Zależy to od jakości użytego mięsa i pozostałych składników, wielkości porcji, temperatury grilla i wielu innych czynników. Wszystkie podane niżej czasy grillowania mają więc charakter orientacyjny.

Mięso na grilla

  • Stek wołowy i stek cielęcy o grubości około 2,5 cm grillujemy bezpośrednio na ruszcie przez około 6-7 minut z każdej strony. Aby mięso było kruche i soczyste steki solimy bezpośrednio przed umieszczeniem na ruszcie, a po usmażeniu pozwalamy im przez około 5 minut odpocząć, zanim zaczniemy konsumpcję. 
  • Karkówka na grilla powinna zostać zamarynowana odpowiednio wcześniej – od 8 do 24 godzin przed planowanym grillowaniem. Średni czas pieczenia plastrów karkówki o grubości około 2 cm wynosi 5-8 minut z każdej strony, przy średnio rozgrzanym grillu. Oczywiście m grubszy plaster, tym dłuższy czas grillowania.
  • Żeberka na grilla, podobnie jak karkówka wymagają długiego czasu marynowania. Żeberka grillujemy w niskiej temperaturze, najlepiej przy zamkniętej pokrywie grilla. Czas pieczenia bezpośrednio na ruszcie, w zależności od grubości porcji, to około 10 do 20 minut z każdej strony.
  • Boczek na grilla kroimy w plastry o grubości około 3 – 6 mm i marynujemy minimum 2-3 godziny. Grillujemy około 6  do 10 minut, w połowie czasu grillowania odwracając na drugą stronę.
  • Schab jest mięsem dość trudnym do grillowania. Często w trakcie pieczenia wysycha, wymaga więc kilkukrotnego smarowania  marynatą podczas grillowania. Innym rozwiązaniem jest pozostawienie schabu na około 30 minut w oleju. Schab grillujemy na mocno rozgrzanym grillu przez około 4-5 minut z każdej strony. 
  • Kiełbasa na grilla powinna być ponacinana w poprzek. Nie musimy jej marynować, ale moim zdaniem zamarynowana smakuje lepiej. Grillujemy około 5 – 8 minut z każdej strony.
  • Burgery wieprzowe lub drobiowe w zależności od grubości grillujemy na niezbyt gorącym grillu, przez około 3-5 minut z każdej strony, burgery wołowe wymagają nieco dłuższego pieczenia.
  • Skrzydełka i udka z kurczaka marynujemy przez minimum 2-3 godziny przed grillowaniem i pieczemy około 30 minut (skrzydełka) albo  35 do 45 minut (udka)
  • Filety z kurczaka na grilla - marynujemy przez około 2-3 godziny i grillujemy po 5-7 minut z każdej strony
Jak przygotować kurczaka z grilla

Szaszłyki, satays i kofta z grilla

Mięso na szaszłyki i satays kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Szaszłyki drobiowe dobrze komponują się nie tylko z warzywami, ale także z ananasem, gruszką lub suszonymi śliwkami. Do szaszłyków wieprzowych świetnie pasują papryka, cukinia, pieczarki.
Szpadki lub patyczki do szaszłyków należy przed grillowaniem posmarować olejem (drewniane patyczki wcześniej moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie) zapobiega to przywieraniu mięsa podczas grillowania.  Szaszłyki grillujemy na tacce lub folii aluminiowej.

Ryby i owoce morza z grilla

Do grillowania nadają się niemal wszystkie gatunki ryb. Filety rybne wymagają, w zależności od wielkości, około 8 do 12 minut grillowania. Na upieczenie średniej wielkości ryby musimy przeznaczyć od 15 do 25 minut, a dużej, o grubości 6-7 cm,  nawet 40-45 minut.
Krewetki, małże i przegrzebki grillujemy około 4 minut (małe) i około 6-7 minut duże.
Ruszt lub tacki aluminiowe należy przed grillowaniem ryb natłuścić, aby nie przywierały do ich powierzchni.

Warzywa i owoce na grilla

Całe lub przekrojone na pół większe owoce (np. gruszki, morele, plastry ananasa, brzoskwinie)  możemy grillować bezpośrednio na ruszcie, Natomiast pieczarki, warzywa pokrojone w plastry i małe owoce grillujemy na tackach. Podobnie jak mięso, także warzywa możemy marynować przez grillowaniem.
  • Przecięte na pół i pozbawione pestek morele, nektarynki i brzoskwinie grilujemy na ruszcie przez około 6 do 8 minut przeciętą stroną do dołu. Polówki gruszek wymagają około 10 minut grillowania, a plastry ananasa około 3 -4 minut z każdej strony.
  • Połówki lub ćwiartki papryki, szparagi, pieczarki, grube plastry bakłażana i cukinii, przekrojone na pół pomidory wymagają od 6 do 10 minut grillowania. Plastry pomidorów grilujemy około 2 minut z każdej strony.
  • Kolby kukurydzy namaczamy przez godzinę w wodzie lub podgotowujemy przed grillowaniem. Pieczemy posmarowane masłem i zawinięte w folię aluminiową przez około 20 minut.
  • Ziemniaki, które zamierzamy grillować w całości dobrze jest najpierw podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Grillujemy bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię aluminiową przez około 30 -50 minut w zależności od wielkości.
  • Ziemniaki surowe w plastrach wymagają około 6-12 minut pieczenia z każdej strony. Po upieczeniu powinny być chrupiące. 
Jak przygotować gruszki z grilla

Grillowane sery

Najbardziej odpowiednie do grillowania gatunki sera to camembert i brie. Doskonale smakuje też grillowany oscypek i coraz popularniejszy w Polsce halloumi. Sery brie, camembert i małe oscypki pieczemy w całości.  Przed grillowaniem możemy je posmarować marynatą i piec na tacce aluminiowej, w folii lub bezpośrednio na ruszcie przez około 2 -4 minuty z każdej na średnio rozgrzanym grillu. Duże oscypki i ser halloumi przed grillowanie kroimy w plastry o grubości około 1 cm.

Jak przygotować sery z grilla

Aplikacje mobilne dla grillomaniaków

Na zakończenie niespodzianka dla tych z Was, którzy nawet podczas grillowania nie rozstają się ze swoim smartfonem lub tabletem. Firma Sokołów przygotowała aplikację dla miłośników grillowania o nazwie Stek Timer. Wybieramy gatunek mięsa, grubość steku, stopień wysmażenia, rozgrzewamy grill (lub patelnię) i wciskamy przycisk start. Aplikacja poinformuje nas sygnałem dźwiękowym, kiedy powinniśmy obrócić mięso i kiedy będzie już usmażone.



25 komentarzy:

  1. No takiej ochoty na grilla jak w tym momencie to dawno nie miałam! :) Super napisany artykuł, wszystko dla smakoszy w jednym miejscu. Na majówkę na pewno zrobię żeberka. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, starałam się zebrać podstawowe informacje w jednym miejscu :)

      Usuń
  2. Aplikacja mobilna do grilla :D Dobre! Tylko czekać, aż grille będą podłączone do takiej aplikacji, rozpoznając, co się grilluje i wyłączając się w odpowiednim czasie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takie rozwiązanie chyba trzeba jeszcze trochę poczekać :)

      Usuń
  3. Super wpis, wychodzi na to, że ja nic nie wiem o grillowaniu 😁 aplikacja bardzo mi się spodobała. Ciekawa opcja. Choć nie zawsze się sprawdzi, tak jak pisałaś, że różne czynniki wpływają na czas pieczenia. Ja ostatnio szaszłyki z indykiem i cukinią piekłam ponad pół godziny. A myślałam że będą szybciej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grillowałam ostatnio kurczaka na grillu elektrycznym,na zewnątrz prawie przypalony, w środku surowy. Nie mam pojęcia czy to wina grilla czy mięsa

      Usuń
  4. My stosujemy starą aplikację "na oko" ;P ale szacun za fachowo i dokładnie opisane parametry grillowania. Fajnie bo nie grillowałam jeszcze owoców, także przy pierwszej okazji spróbuję ! ;) U mnie ostatnio były grillowane krewetki marynowane w syropie klonowym mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na publikację przepisów grillowych czeka już cała kolekcja, więc zapraszam częściej :)

      Usuń
  5. Fantastyczny tekst, pełen inspiracji i ciekawych uwag :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. A polecasz marynować warzywa przed grillowaniem? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siostra lubi grilowane sery, ale do tej pory jadała je tylko w restauracjach. Musimy w tym roku spróbować camemberta w domowych warunkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebawem będzie przepis na grillowane sery, nie tylko camembert :)

      Usuń
  8. Pierwszy grill w sezonie zaliczony! Dziękuję za garść informacji, wykorzystam je podczas kolejnego biesiadowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jem miesa :) Ale warzywka z grilla jak najbardziej lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niby proste i oczywiste rzeczy ale wszystko pięknie zebrane w jednym miejscu .z pewnością będę powracał do tego artykułu bo bardzo fajnie podane ��

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety w tę majówkę zostaje mi tylko patelnia grillowa, ale Twój poradnik może kiedyś mi się przydać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przydatne informacje, które na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rożne już rzeczy z grilla jadłam, ale zawsze najchętniej sięgam po kiełbaskę i boczek.

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne info na taką piękną niedzielę jak dziś! Dzięki <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie jem mięsa, ale grillowane warzywka z dobrym sosem to mmm niebo ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wpis bardzo na czasie :) Nawet nie sądziłam, że aż tyle różnych rzeczy można przygotować na grillu - ale teraz na pewno skorzystam z inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger