6/11/2018

Najlepsze lody o smaku kremówki

Mateusz Olszewski z Ząbek znalazł się w gronie finalistów i zdobył „Złotą Szpatułkę” na prestiżowym Gelato Festival 2018, który zdaniem wielu znawców tematu jest jednym najważniejszych wydarzeń w świecie lodów włoskich. W tym roku festiwal lodów gościł w Polsce po raz drugi, a wielki finał trasy europejskiej odbędzie się we Florencji podczas Festiwalu “All Star”

Mateusz Olszewski na Gelato Festival 2018
Mateusz Olszewski z lodziarni Palermo w Ząbkach
Na polskim „przystanku” Gelato Festival 2018 w Warszawie nie zabrakło  mocnego akcentu z podwarszawskich Ząbek. Mateusz Olszewski z Lodziarni Palermo zdobył „Złotą Szpatułkę” w konkursie Tonda Challenge za gelato o smaku kremówki, a wcześniej podczas profesjonalnego konkursu dla lodziarzy Challenge Primulator został jednym ze zwycięzców. Dzięki tym zwycięstwom będzie reprezentował Polskę w kolejnym etapie konkursu Gelato Festival World Masters.

Już niebawem Mateusz Olszewski zaprezentuje na naszym blogu najlepsze przepisy na lody wykonywane w domu - nie możecie tego przegapić. 

Zapytaliśmy laureata o jego drogę do tego ogromnego sukcesu
- Skąd pomysł na lody o smaku kremówki? 
- Pomysł na lody o smaku kremówki., pojawił się w mojej głowie spontanicznie. Polska edycja konkursu ma na celu wyłonienie smaku, który będzie reprezentował Polskę na Mistrzostwach Europejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego.

- Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? 
- Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych lat pomagałem budować rodzinny biznes. Dorastałem na produkcji lodziarskiej i przy sprzedaży lodów. Z biegiem lat pomoc stała się sposobem na życie i ogromną pasją.

- Jakie sukcesy udało się Panu dotychczas osiągnąć? 
- Dotychczas nie uczestniczyłem w konkursach. Skupiałem się rozwoju zawodowym. Ukończyłem kursy lodziarskie organizowane przez Carpigiani Gelato University oraz Scuola di Gelato MEC3. Udzielałem się również w Gelato World Tour organizowanym w Berlinie i Singapurze. Nawiązywałem znajomości, podglądałem jak pracują mistrzowie lodziarscy w innych krajach. W kwietniu 2018 po namowach mojej rodziny i bliskich znajomych zdecydowałem się na start w Gelato Festival Challange w Łodzi, na którym zdobyłem drugie miejsce za smak KREMÓWKA, który zaprezentowałem również na Gelato Festival 2018 w Warszawie.

- Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? 
- W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów.

- W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? 
- Nowe smaki to szukanie inspiracji i wiele prób, które trzeba przeprowadzić, żeby uzyskać zadowalający smak i konsystencję. Wytrwałość popłaca, bo najlepsze kompozycje zyskują uznanie i uśmiech na twarzach gości, a to w tym zawodzie jest najlepszą zapłatą za poniesiony trud. Wczoraj na Gelato Festival w Warszawie zdobyłem Złotą Szpatułkę – to dla mnie ogromny sukces.

Gelato Festival Warsaw to jeden z etapów konkursu Gelato Festival World Masters na skalę międzynarodową, podczas którego jurorzy profesjonalni oraz publiczność oceniają smaki lodów, wykreowane specjalnie na to wydarzenie i wybierają najlepszych producentów lodów.
Sponsorami strategicznymi tego wydarzenia są: Sigep, Carpigiani, Gelato World Tour oraz Mec3 i ifi.
W skład jury profesjonalnego polskiej edycji festiwalu weszli: Bohdan Kołakowski, manager ds. gastronomii, sommelier, bloger i poeta, Aleksandra Olczyk, redaktor „Życia Powiatu na Mazowszu”, współautorka bloga To gotują Saudyjskie Wielbłądy, Magdalena Pawlak, fotograf kulinarny, Home Photo Shot, Paweł Wolny, fotoreporter „Życia Powiatu na Mazowszu”, Kamila Tokarska, autorka bloga kulinarnego „Ugotowane - Pozamiatane”, Iza Kraj, dziennikarka „SuperExpressu” oraz Agnieszka Karp-Szymańska, współwłaścicielka portalu CzasDzieci.pl. Gelato Festival Varsav było obsługiwanie od strony PR przez firmę Perfect Ideas. Warto także zaznaczyć, że przy organizacji wydarzenia współpracowała Agnieszka Szyszkowska (Asz Marketing) z Wołomina.

W ramach dwóch konkursów wyłoniono finałową szóstkę twórców lodów. Oprócz Mateusza Olszewskiego z lodziarni Palermo w Ząbkach, podczas kolejnego etapu konkursu Gelato Festival World Masters w 2020 we Włoszech Polskę będą reprezentować:
• Paweł Bodziacki i Paweł Petrykowaki – smak: Paolo Fruits Chocolate - Gdańsk
• Peter Bertoti – smak: Czarna porzeczka - Pruszków
• Piotr i Adam Lubocki – smak: Chlebowiec z ryżem jaśminowym i jagodą kamczacką - Szczecin
• Szymon Musialski – smak: Biała czekolada z granatem i pistacjami - Ostrow Wielkopolski
• Tomasz Szypuła – smak: Cud miód orzeszki – Baborów .

Uczestnicy polskiej edycji Gelato Festival 2018

 A tak prezentowały się niektóre konkursowe smaki i mistrzowie w trakcie ich przygotowywania na Gelato Festival 2018 w Warszawie









Jury techniczne Gelato Festival w Warszawie
Jury techniczne Gelato Festival 2018 w Warszawie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 Cztery Fajery - blog kulinarny , Blogger