Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem to jedno z naszych ulubionych dań i podobnie jak gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym czy młoda kapusta zasmażana z koperkiem, klasyka kuchni polskiej. Taką kapustę robiła moja babcia i mama, jednak najlepszą kapustę z pomidorami i koperkiem przyrządza mój Tata.
Kiedy tylko na lokalnych bazarkach pojawiają się pierwsze główki kapusty, nie możemy sobie odmówić tego smakołyku. Młodą białą kapustę przygotowujemy bardzo często i na wiele sposobów. Jeśli ma być dodatkiem do kotletów mielonych lub schabowego trzymamy się klasycznego przepisu, ale jeżeli ma stanowić danie główne do młodej kapusty z pomidorami dodajemy podsmażony boczek i zagęszczamy ją zasmażką.
Bez względu na to jak ją przyrządzimy, młoda kapusta, pozostaje niezmiennie jednym z naszych ulubionych dań na lato.
Kapustę z pomidorami i koperkiem można zrobić także późną jesienią, ale wtedy wielkie główki kapusty szatkuję nieco drobniej. Doskonała jest też kapusta włoska z pomidorami i koperkiem.

Mloda kapusta z pomidorami i koperkiem

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem - składniki

  • 1 główka białej kapusty (około 1,5 do 2 kg)
  • 4-5 mięsistych pomidorów (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • 250 - 350 ml wody lub passaty pomidorowej.
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1-2 łyżki masła
  • pieprz do smaku
  • świeży koperek

Jak przygotować młodą kapustę z pomidorami i koperkiem

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Kapustę obrać z wierzchni liści, przekroić na pół lub na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować  (młodą kapustę można szatkować dość grubo, starszą staram się poszatkować jak najcieniej). Pomidory, kapustę, marchewkę, paprykę chili i przyprawy dodać do cebuli i wymieszać. Wlać wodę lub passatę pomidorową. Dusić pod przykryciem około 30-45 minut (do czasu aż będzie miękka) od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem z wolnowaru

Do wolnowarów o pojemności 5,7 litra mieści się około 2 kg poszatkowanej młodej kapusty
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle (w wolnowarach z powłoką DuraCeramic można to zrobić bezpośrednio w misie urządzenia). Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili oczyścić z nasion i drobno posiekać. Kapustę obrać z wierzchni liści, przekroić na pół lub na ćwiartki, wyciąć głąb i poszatkować  (młodą kapustę można szatkować dość grubo, starszą staram się poszatkować jak najcieniej). Pomidory, kapustę, marchewkę, paprykę chili i przyprawy dodać do cebuli i wymieszać. Wlać wodę lub passatę pomidorową.
Czas wolnowarzenia (im starsza kapusta tym dłuższy czas)
Opcja low - 6 do 9 godzin
Opcja high - 4 do 6 godzin
Przed podaniem dodać posiekany koperek i wymieszać.

Mloda kapusta z pomidorami i koperkiem z wolnowaru

Młoda kapusta z pomidorami i koperkiem

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: