Makaron ryżowy smażony z krewetkami

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

Stir-fry z krewetkami i makaronem ryżowym 


Makaron ryżowy smażony z krewetkami można podać zarówno na wystawną kolację, jak i szybki obiad dla całej rodziny. Smakuje doskonale i mimo długiej listy składników przygotujecie go dosłownie w 20 minut. Zachwyt gości i domowników gwarantowany.

najlepszy przepis na krewetki

pomysł na szybki obiad

stir-fry z krewetkami 


Makaron-ryzowy-smazony-z-krewetkami
Makaron ryżowy smażony z krewetkami - Cztery Fajery

Krewetki z makaronem ryżowym są stosunkowo nisko kaloryczne i zawierają mnóstwo cennych składników w tym duże ilości  łatwo przyswajalnego białka oraz witamin B12,  B6, niacyny i witaminy E.

Makaron ryżowy smażony z krewetkami zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni azjatyckiej. To jedno z najpopularniejszych dań orientalnych można przygotować na setki sposobów dobierając dodatki do własnych upodobań.
Poniższy przepis na krewetki z makaronem ryżowym jest bardzo uniwersalny. Makaron ryżowy możecie zastąpić makaronem sojowym lub pszennym, a zamiast tradycyjnego sosu sojowego dodać japoński sos Yakisoba do makaronu smażonego i swoje ulubione dodatki np. kiełki lub warzywa.
Sos Yakisoba jest co prawda przeznaczony do makaronu pszennego, ale świetnie smakuje także z każdym innym makaronem i krewetkami.

Makaron-ryzowy-smazony-z-krewetkami

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 200 g krewetek obranych z pancerzy, mogą być mrożone na tacce np z Lidla,
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • garść orzechów nerkowca
  • sok z połowy limonki,
  • 2 łyżki ulubionego sosu sojowego
  • klarowane masło lub olej kokosowy lub oliwa do smażenia
  • sól, pieprz i mielone chili do smaku
  • natka pietruszki lub posiekany szczypior do dekoracji
  • opcjonalnie kiełki fasoli mung
Japoński sos Yakisoba do makaronu smażonego oraz wiele produktów do dań kuchni azjatyckiej można znaleźć w sklepie Kuchnie Świata

Makaron ryżowy smażony z krewetkami - przepis

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, hartujemy zimną wodą i odsączamy na sicie.
Krewetki płuczemy, odcinamy ogony i głowy i oczyszczamy.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy przez około 1 minutę, dodajemy papryczkę chili i orzechy nerkowca i smażymy kolejną minutę uważając aby nie przypalić czosnku.
Dodajemy krewetki i ciągle mieszając smażymy około 2-3 minut, następnie dodajemy makaron i sos sojowy i ciągle mieszając smażymy na dużym ogniu około 5 minut.
Podajemy skropione sokiem z limonki i posypane posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki albo kiełkami fasoli mung

Makaron ryżowy smażony z krewetkami

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: